Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самые супер новые-133 вопр. 5 стр_by_De_lotren.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

90. Відмінні ознаки імпульсної покупки та її роль в дослідженнях прийняття рішень про купівлю.

Іноді споживач, незважаючи на попередні кроки, споживач приймає рішення імпульсивно, тобто стихійно, під впливом емоцій і почуттів, а не фактів.

Ознаки: раптове, потужне бажання купити товар, стан психічної неврівноваженості, стан конфлікту і боротьби, мінімум об’єктивності, відсутність роздумів.

Вважається, що таким чином здійснюється близько третини купівель товарів людьми.

91. Типи ситуаційних впливів на процес прийняття рішень про купівлю.

Слід знати, що процес прийняття рішень про купівлю споживачем, як правило, відбувається під впливом чинників різних ситуацій. Це вносить відповідні корективи, сприяє або заважає прий­няттю відповідних рішень. Такими ситуаційними впливами є:

  • фізичне оточення: географічне розташування торговельного закладу, його оформлення, звуки, запахи, освітлення, погода, зовнішній вигляд товару ;

  • соціальне оточення (ситуація комунікації): присутність чи відсутність інших людей у процесі прийняття рішень про купівлю, їх особистості ;

  • час купівлі: день тижня, година доби, місяць, сезон, число днів до виплати заробітної плати, кількість часу для прийняття рішення;

  • мета (завдання) купівлі: для чого чи для кого (для себе, як подарунок) купується товар;

  • попередній стан: настрій (збудження чи спокій), умови (кількість грошей у гаманці, міра втомленості);

  • інформаційне забезпечення: доступність інформації, міра інформаційного навантаження, організація та форма подання інформації.

92. Основні варіанти процесу прийняття рішення про купівлю за Говардом і Шетом.

Існує три варіанти процесу прийняття рішень щодо купівлі.

Рутинне рішення проблеми купівлі. Такий варіант є типо­вим для дешевих товарів Повсякденного попиту, щодо яких спо­живач має достатній досвід і знання. Тут, як правило, потрібні незначні зусилля на пошук інформації й оцінювання альтернатив. Прийняття рішення щодо купівлі здійснюється за інерцією або за набутою звичкою до певної марки.

Обмежене вирішення проблеми характерне для придбання товарів середньої вартості. Тут зусилля і час, що їх витрачають на купівлю, незначні, але порівняно з попереднім кількість кри­теріїв та варіантів вибору більша. Покупець у своєму виборі за­звичай спирається на те, що хтось, наприклад друзі чи знайомі, допоможуть оцінити альтернативи.

Інерція - це процес вибору одні6 марки без оброблення ін­формації й порівняльної оцінки.

До розширеного вирішення проблеми вдаються в разі прид­бання товарів високої вартості. За цього варіанта мають місце значні зусилля й Тривалий час для здійснення купівлі, тому при­сутні всі п'ять етапів прийняття рішень.

93. Варіанти прийняття рішень про купівлю в залежності від міри залучення споживачів за г. Асселем.

Розподіляє варіанти прийняття рішень щодо купівлі залежно від міри замученості споживачів до цього процесу.

Купівля із сильним залученням досить важлива для спожи­вачів, бо є соціально значимою або пов'язаною з великим ризи­ком, який виникає, якщо купівлі не відбудеться (ліки).

Купівля зі слабким залученням не є важливою та ризикова­ною для споживача. Тут існують певні варіанти процесу прийняття рішення про купівлю

Для визначення етапів процесу прийняття рішень щодо купів­лі, міри їх значимості, чинників ситуаційних впливів можна ско­ристатися такими методами:

метод інтроспекції - поставити себе на місце покупця; метод ретроспекції - провести опитування покупців стосов­но того, що сприяло придбанню товарів у минулому;

метод проспекції - провести опитування покупців стосовно того, як вони планують здійснювати купівлю; метод уявлення - поцікавитись у споживачів, як вони уявляють, ідеальний процес придбання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]