Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самые супер новые-133 вопр. 5 стр_by_De_lotren.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

94.Континуум комплексу прийняття рішень про купівлю за Енджелом, Блекуеллом та Мініардом.

Згідно з теорією, одним зі шляхів аналізу варіантів процесу прийняття рішень щодо купівлі є бачен­ня континууму всього комплексу прийняття рішень, при цьому вказані автори розподіляють купівлі на первинні та повторні. Складні первинні рішення, як правило, базуються на довірі до марки, обмежені - на звичці діяти за інерцією. Повторні купівлі часто вимагають продовження вирішення проблем.

95.Фактори «чорного ящика» споживача.

До цих факторів відносять потреби людей (влади, успіху, причетності); цінності (термінальні цінності – переконання щодо кінцевої мети до якої вони наближаються; інструментальні – бажані методи поведінки; функціональні – корисність блага; соціальні, емоційні, умовні); побажання, мотивація, особистість,стиль життя, сприйняття, засвоєння, орієнтація, емоції, пізнавальні дисонанси.

96. Потреби: сутність та класифікація

— це специфічний стан, який виникає в результаті того, що, по-перше, люди існують самі по собі як біологічні істоти, по-друге, вони є складовими частинами природних та суспільних систем і, по-третє, взаємодіють з навколишнім середовищем, тобто суспільством, живою і неживою природою.

Потреби — це суб’єктивне відчуття недостатнього задоволення, яке пов’язано зі спрямуванням людини на зниження чи ліквідацію цієї недостачі. А звідси вони є рушійною силою поведінки індивідуума на ринку.

Класифікація:

Потреби в залежності від походження поділяються на первинні (родові або фізіологічні) та вторинні (соціально-культурні),

- від ставлення до них індивіда — позитивні (приваблюючі) і негативні (відштовхуючі)

  • міри конкрет­ності прояву — явні та латентні

  • зв’язку з інтроспективними процесами індивідів — усвідомлені й неусвідомлені

  • джерела стимулювання — збуджувані чинниками внутрішнього та зовнішнього середовища

  • залежно від стану, в якому вони знаходяться, — рефракторні (ніякий стимул не сприяє пробудженню), стимульовані (потреба пасивна, але може бути збуджена) й активні (діючі).

Теорії Мак Клелланда становить твердження про те, що людям характерні потреби влади, успіху і причетності.

Потреби влади — це бажання впливати на людей. Потреби успіху задовольняються у процесі доведення роботи до успішного завершення. Потреби причетності роблять людей зацікавленими у спілкуванні з іншими людьми, налагодженні дружніх стосунків, наданні допомоги іншим.

Існує також соціологічна класифікація потреб, яка поділяє їх на чотири види:

пов’язані з тим, що людина знаходиться в колі зобов’язань стосовно сім’ї, і визначені тією роллю, яку вона виконує в сім’ї;

виникаючі завдяки спілкуванню і діяльності в різних малих соціальних групах (наприклад, відділ, студентська група і т.д.);

пов’язані з тим, що кожна людина охоплена діяльністю великих колективів (наприклад, фірма, інститут і ін.);

витікаючі з того, що кожна людина живе в конкретних суспільних умовах, зобов’язана підкорюватися законам і неписаним правилам співвідносин між людьми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]