Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика Модуль 2 шпор .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

1) Чому у сучасному життєвому світі спостерігається «етичний поворот», зростає роль етики у статусі практичної філософії?

“Етичний поворот” у сучасній думці може розцінюватися як спроба відшукати відповіді на болючі питання сьогодення, які стосуються самого людського існування та сягають граничної межі у зв’язку із втратою вищих ціннісних орієнтирів, серед яких особлива роль належить саме етичним орієнтирам.

У філософських дослідженнях останнього десятиліття особливе місце посідає розкриття ролі практичної філософії як прикладної етики, тематичне поле дослідження якої спрямоване вже не так на розв’язання проблеми обгрунтування моральних принципів, як на її функціонування в конкретних формах людського буття – політики, економіки, техніки, екології і т.д. Необхідність переорієнтації суспільного розвитку потребує пошуків нових підходів до прикладної етики, норми якої могли б впливати на діяльність політика, підприємця, вченого, сприяти усуненню соціальних конфліктів, врегульовувати людські взаємини в різноманітних соціальних сферах.

2) Що таке прикладна етика? у чому полягають її особливості?

Існують типи етичних вчень: історія етики і моралі, теорія моралі, нормативна етика, прикладна етика.

До прикладної етики відносяться ті, які мають прикладний характер у практичній життєдіяльності людей: біоетика, ділова етика (або етика бізнесу), екологічна етика, професійна, педагогічна, емпірична.

Прикладна етика свідчить про нову стадію розвитку етики і моралі, на якій здійснюється їх органічний синтез і внаслідок цього етика всю систему свого обґрунтування пов'язує з граничними можливостями людського життя, не виходячи за його межі.

Життєво-практичний потенціал прикладної етики є суттєво вищим порівняно з різновидами нормативної етики окремих професій або галузей життя. В наш час професіонал повинен бути готовим і здатним розв’язувати складні моральні колізії, дилеми та конфлікти, що супроводжують сучасні сфери діяльності.

3) Структура прикладної етики та основні різновиди

Різновиди прикладної етики обумовлені предметом, на вивчення якого вони спрямовані. На сьогодні найбільший розвиток одержали:

1. емпірична чи описова етика - описує, констатує, аналізує норми, звичаї, моральні чесноти представників різних народів народностей, соціальних груп і прошарків, різних спільнот, які й складають моральні стосунки у суспільстві на різних етапах його розвитку.

2. педагогічна етика - забезпечує засвоєння індивідами встановлених моральних зразків поведінки

3. професійна етика - описує й обґрунтовує особливості моралі різних професійних груп, виходячи із специфіки їхньої діяльності.

4. екологічна етика- описує й обґрунтовує особливості норм поведінки людини до частини екосистеми та оточуючого середовища;

5. етика громадянська - описує Й обґрунтовує особливості норм поведінки людини по відношенню до суспільства;

6. етика ділового спілкування- описує й обґрунтовує особливості норм самостійної професійної етики для менеджерів, підприємців, інших професій...

До обов'язкових елементів прикладного підходу в етиці належать такі організаційні складові, як обов'язкове завершення суперечки, збереження особистісного простору, структурування дискусій тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]