Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poyasnitelnaya_zapiska_ukr_variant_polnostyu_go...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

1.5 Принцип роботи uart.

UART можна розділити на приймач (Receiver) і передавач (Transmitter). До складу UART входять: тактовий генератор зв'язку (бодрейт-генератор), керуючі регістри, статусні регістри, буфери та зсувні регістри приймача і передавача. Бодрейт-генератор задає тактову частоту прийомопередавача для даної швидкості зв'язку. Керуючі регістри задають режим роботи послідовного порту та його переривань. У статусному регістрі встановлюються прапори по різним подіям. У буфер приймача потрапляє прийнятий символ, в буфер передавача поміщають передається. Зсувний регістр передавача - це обойма, з якої в послідовний порт вистрілюються біти передаваного символу (кадру). Зсувний регістр приймача по біту накопичує прийняті з порту біти. За різним подіям встановлюються прапори і генеруються переривання (завершення прийому / відправки кадру, звільнення буфера, різні помилки).

UART - повнодуплексний інтерфейс, тобто приймач і передавач можуть працювати одночасно, незалежно один від одного. За кожним з них закріплений порт - одна ніжка контролера. Порт приймача позначають RX, передавача - TX. Послідовною установкою рівнів на цих портах відносно загального проводу ("землі") і передається інформація. За замовчуванням передавач встановлює на лінії одиничний рівень. Передача починається посилкою біти з нульовим рівнем (старт-біта), потім йдуть біти даних молодшим бітом вперед (низький рівень - "0", високий рівень - "1"), завершується посилка передачею одного або двох бітів з одиничним рівнем (стоп-бітів ).

Рисунок 5 - Електричний сигнал кадру посилки виглядає так.

Перед початком зв'язку між двома пристроями необхідно налаштувати їх прийомопередавачі на однакову швидкість зв'язку і формат кадру.

Швидкість зв'язку або бодрейт (baudrate) вимірюється в бодах - число переданих біт в секунду (включаючи старт і стоп-біти). Задається ця швидкість в бодрейт-генераторі діленням системної частоти на задається коефіцієнт. Типовий діапазон швидкостей: 2400 ... 115200 бод.

Формат кадру визначає число стоп-бітів (1 або 2), число біт даних (8 або 9), а також призначення дев'ятий біта даних. Все це залежить від типу контролера.

Приймач і передавач тактується, як правило, з 16-кратної частотою щодо бодрейта. Це потрібно для семплювання сигналу. Приймач, піймавши падаючий фронт старт-біта, відраховує кілька тактів і наступні три такти зчитує (семплюются) порт RX. Це як раз середина старт-біта. Якщо більшість значень семплів - "0", старт-біт вважається таким, що відбувся, інакше приймач приймає його за шум і чекає наступного падаючого фронту. Після вдалого визначення старт-біта, приймач точно також семплюются серединки бітів даних і по більшості семплів вважає біт "0" або "1", записуючи їх у зсувний регістр. Стоп-біти теж семплюются, і якщо рівень стоп-біта не "1" - UART визначає помилку кадру і встановлює відповідний прапорець у регістрі.

Рисунок 6 – Момент відправки старт-біта

Оскільки бодрейт встановлюється діленням системної частоти, при перенесенні програми на пристрій з іншим кварцовим резонатором, необхідно змінити відповідні настройки UART.

Висновок:

Для реалізації завдання підходять тільки датчики, а не готові пристрої. Оскільки готові пристрої є частиною вимірювальної системи.

2 РОЗРОБКА СТРУКТУРИ СИСТЕМИ І ОПИС ПОСТАВЛЕНОГО ЗАВДАННЯ

2.1 Опис поставленого завдання.

Метою роботи є розробка інформаційно-упраляющого комплексу для вивчення упруго-диформаційних властивостей гірських порід неправильної форми з використанням стандартного пресового устаткування.

Технічні дані і характеристики:

- Діапазон вімірювань, мм 0 .. 10;

- Максимальна нелінійність, мкм 2,5;

- Дозвіл, мкм 1;

- Основна похибка вімірювання, мкм ± 0,5

- Частота вімірів (встановлюється програмно), Гц 1 .. 3000

- Тип інтефейсу RS-232;

Умови експлуатації:

- Температура експлуатації, ° C +5 .. +35;

- Відносна вологість Повітря, 298 ± 3К (25 ± 3 ° С),% не більше 65 + -15

- Атмосферне лещата, кПа (мм.рт.ст.) 87.8 до 119,7

(Від 660 до 900)

- Частота жівільної Мережі, 50 ± 0,5 Гц, В, від 187 до 242

- Напруг живиться Мережі змінного Струму, В, при частоті:

50 Гц 220 ± 20%

- Атмосферне Тиск до 60 кПа

Область застосування.

Дослідження в області руйнування зразків (гірна І будівельна промісловість)

2.2 Структурна схема та принципи роботи системи.

Для створення інфолрмаціонно-керуючого комплексу з використанням страндартних пресів запропонована наступна структурна схема яка представляла на рисунку 7.

Рисунок 7 - Вимірювально-інформаційний комплекс управління пресом і збору інформації

Інформаційно-керуючий комплекс має 2 системи:

- систему цифрового керування пресом (тиск, швидкість, навантаження), яка в даному дипломному проекті не розглядається;

- інформаційно-вимірювальну.

Зразок вугілля або породи, правильної чи неправильної форми затискається між двома соосно-уставноленими кульовими іденторами. На нерухомій плиті встановлюються датчики лінійного переміщення, контролюючі зміни деформації зразка за трьома основними осях X, Y, Z і однією додатковою. Крім того існує канал, який контролює тиск (навантаження) при деформації зразка.

Датчиками контролю деформації з метою здешевлення загальної вартості системи зразків було запропоновано систему, яка складається з часового індикатора - рисунок 8 і абсолютного кутового енкодера переміщення AS5040, магніт якого закріплюється на стрілці спеціальної обоймі годинного індикатора рисунок 9.

Рисунок 8 - часовий індикатор

Характеристики:

• 360 ° абсолютний кругової магнітний енкодер;

• 10, 9, 8, 7-біт програмоване дозвіл;

• Програмування нульової позиції;

• Швидкодія - до 10000 об / хв;

• Інтерфейси: циф. SSI, A / B, ШІМ, UVW сигнали для безколекторного двигуна;

• Детектор помилки позиціонування магніту;

• Програмування "нульової" позиції;

• Функція "кнопки";

• Напруга живлення +3,3 В або +5 В;

• Температура експлуатації -40 ° C ... +125 ° C;

• Корпус TSSOP16.

Рисунок 9 - Абсолютний кутовий енкодер переміщення AS5040, магніт якого закріплюється на стрілці спеціальної обоймі годинного індикатора.

3 РОЗРОБКА МІКРОКОНТРОЛЕРНОГО БЛОКУ СИСТЕМИ

3.1 Структрная схема апаратного блоку системи.

Для виконання завдань поданих технічним завданням було прийнято рішення розробити блок управління і Збора інформації даних на основі мікроконртроллера, а саме - збір інформації з абсолютних енкодеров.

3.1.1 Критерії вибору мікроконтролера.

Основні критерії вибору мікроконтролера представлені нижче в порядку значимості:

- Придатність для прикладної системи. Чи може вона бути зроблена на однокристальним мікроконтролері або її можна реалізувати на основі будь-якої спеціалізованої мікросхеми?

- Чи має мікроконтроллер необхідне число контактів / портів введення / виведення, тому що у разі їх недостатності він не зможе виконати роботу, а в разі надлишку ціна буде занадто високою?

- Чи має він всі необхідні периферійні пристрої, такі як послідовні порти вводу / виводу, RAM, ROM, EEPROM.

- Чи має він інші периферійні пристрої, які не потрібні в системі?

- Чи забезпечує ядро ​​процесора необхідну продуктивність, тобто обчислювальну потужність, що дозволяє обробляти системні запити протягом всього життя системи на обраному прикладному мовою.

Даним критеріям найкраще відповідає мікроконтроллер ATmega8 в корпусі DIP 28, для навісного монтажу. У порівнянні з аналогічними мікроконтролера, ATmega8 має найвищу тактову частоту в 16Мгц. Вартість менше ніж у аналогічних мікроконтролерів в керамічних корпусах і корпусах для поверхневого монтажу, дефіцитним не є. Фірма-виробник «Atmel» добре себе зарекомендувала на ринку, має хорошу репутацію, підтримку клієнтів і постійно оновлює асортимент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]