Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

29 Діагностика конкурентоспром.П-ва

Поняття конкурентоспр.п-ва містить у собі великий комплекс екон.хар., що визнач.положення п-ва на галуз.ринку Конкурентоспр. п-ії і конкурентнозд.п-а виробника п-ії співвідн.між собою як частина і ціле. Можливість п-ва конкур.на визнач.тов. ринку безпосер.залежить від конкур-сті товару і сукупності екон.методів д-ті п-ва, що роблять вплив на результати конкур. боротьби.На рівень конкур-сті п-ва найважл.вплив роблять наук.-техн. рівень і ступінь доскон. тех-ії в-ва, викорис. новітніх винаходів і відкриттів, упров. сучасних засобів автомат.в-ва.Аналіз конкур.позицій п-ва на ринку припускає з'ясув.факторів, що вплив. на віднош. покупців п-ва і её п-ії і как результат – зміна частки п-ва в продажах на конкур. ринку держ., галуз. чи світ.тов.Всі ступені впливу на конк-сть можна розділюна дві групи: зовн. і внутр.До зовн. віднос. фактори, генерируючі макрооточ. і безпосер.оточ. п-ва. На фактори макрооточ.п-ва вплив. не може, але воно повинне враховув. у своїй д-ті. Фактори безпосер.оточ. – ті, котрі не залежать від п-а, але на який воно може істотно вплин.. До внутр. віднос. фактори, що залеж.від п-а. Їхній ініціатор – саме п-о.До зовн. факторів відн.: загальнопол. обстановку в державі; зовнішньопол. й економ. зв'язки з ін. дер-ми; регул. роль держави; експортно-імпортні віднош.держави; наявність конкурентів у даній сфері д-ті; раціон. розміщ. продукт.сил; наявність джерел сировини в країні; загальний рівень техніки і технології в країні, розвитку спеціаліз.і концентрац.в-ва;існуючу систему керування пром-ю; наявність (чи відсутність) антимонопол.законод. й ін.До внутр. факторів віднос.: система і методи керув. п-ом; рівень техніки і технології на п-і; система розробки і впровадж. нововв.; рівень орг-ції в-ва, система план., система екон.стимул., соц., псих. і ін

П-ва надають великого значення аналізу своїх сторін для оцінки реальних можлив.у конкур.боротьбі і розробці мір і засобів, за рах.яких п-во могло б підвищ.конк-сть і забезп. свій успіх. У процесі маркет. дослідж.для оцінки конк-сті п-ва корист.деякими чисельними показниками, що свідчать про ступінь стійкості полож. п-ва, здатності випус. п-ю, що корист.попитом на ринку і забезп. одержання намічених і стабільних кінц.рез..При цьому анал. наступні екон. показники д-ті п-ва: витрати-ціни, завантаж. вир. потужн., обсяг випуску п-ії, норма прибыли і т.д.Дві групи сильних і слабких. Перша хар. ефектив.вир.-збут.д-і:

а)ЧП/ЧДб) ЧП/СВАв) ЧП/СРВОА

В другій групі аналіз.наступні показники:

а)ЧД/СВАб) ЧД/СВОАв) СВНА/СВА

Таким чином, оцінка конкур. п-ва на конкр. ринку чи його сегменті ґрунт. на ретельному аналізі технол., вир., фін.і збут.можлив. п-а. Така оцінка повинна містити наступні показники: потреба в капіталовклад. факт. і на перспективу, як в цілому, так і по окремих видах п-ії і конкретних ринків; асорт. конкурентноз. п-ії, її обсяги і вартість; потреба в засобах на формув. попиту і стимул.збуту; перелік мір і прийомів, якими п-во може забезпеч.собі перевага на ринку; створ.сприят. представл. про п-тво в покупців; випуск високояк.і надійний п-ії на основі власних розробок і винаходів, і ін.

У сучасних умовах конкурентноздатність підприємства на ринку є головним критерієм ефективності виробництва, оцінки ефективності системи управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]