Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАТЕРИНА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
520.63 Кб
Скачать

Операції, які виникають на поточному рахунку:

Назва операції

Дебет

Кредит

1

Конвертовано валюту

31

31

2

Зараховано на поточний рахунок коштів, які перебувають у дорозі

33

3

Зарахування на поточний рахунок коштів, що були на депозитному вкладі

35

4

Дооцінка валюти

42

5

Отримано кошти в рахунок оплати акцій

46

6

Надійшли кошти від продажу облігацій

52

7

Надійшли кошти від органів соціального страхування

65

8

Отримано авансом орендну плату

69

9

Курсова різниця за валютним рахунком

71

10

Отримано дохід від реалізації необоротних активів, фінансових інвестицій

74

12

Перераховано кошти в оплату гарантійного ремонту

24

13

Відкрито депозитний вклад

35

14

Передплачено пресу

39

15

Повернуто кошти учасників, які відмовилися бути засновниками товариства

46

16

Перераховано додаткові пенсії

47

17

Погашено заборгованість перед орендодавцем

53

18

Погашено відстрочену заборгованість за податками

55

19

Сплачено нараховані відсотки за використання коштів, товарів, отриманих в кредит

684

20

Перераховано кошти на рекламу

93

5. Облік дебіторської заборгованості та зобов’язань.

У процесі фінансово-господарської діяльності у підприємства постійно виникає потреба в проведенні розрахунків зі своїми контрагентами. Відвантажуючи виготовлену продукцію, підприємство, як правило, не отримує оплату одразу, тобто відбувається кредитування покупця. Таким чином, протягом періоду від моменту відвантаження продукції до моменту надходження платежу засоби підприємства знаходяться у вигляді дебіторської заборгованості.

Методологію обліку, основні поняття та порядок розкриття інформації про дебіторську заборгованість у фінансовій звітності визначає П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість».

Згідно П(С)БО 10 «дебіторська заборгованість» визначається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод і її сума може бути достовірно визначена.

Серед найбільших споживачів продукції «Ватри» є такі підприємства як Норильськнікель, металургійні комбінати Росії, України, гірничодобувні підприємства Росії, України, Узбекистану, Казахстану, підприємства хімічної, нафтопереробної промисловості(ВАТ «Мозирський НПЗ», ВАТ «Нафтан»), Рос- та Укрзалізниця.

Відповідно до П(С)БО 10 дебіторська заборгованість поділяється на довгострокову і поточну. Дебіторська заборгованість у бухгалтерському обліку класифікується в залежності від: термінів її погашення, ймовірності її погашення, оцінки відображення її в балансі.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги визначається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг та оцінюється за первісною вартістю. У разі відстрочення платежу за продукцію, товари, роботи, послуги з утворенням від цього різниці між справедливою вартістю дебіторської заборгованості та номінальною сумою грошових коштів та /або їх еквівалентів, що підлягають отриманню за продукцію, товари, роботи, послуги, така різниця визначається дебіторською заборгованістю за нарахованими доходами (процентами) у періоді її нарахування (Пункт 6 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну №304 від 30.11.2000).

Довгострокова дебіторська заборгованість це сума, не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Резерв сумнівних боргів нараховується з метою покриття не повернутих дебіторами з різних причин сум заборгованості. Цей резерв можна розрахувати двома методами:

  • виходячи з платоспроможності окремих дебіторів;

  • на основі класифікації дебіторської заборгованості.

Перший метод базується на інформації про платоспроможність дебіторів, яка оприлюднюється в засобах масової інформації, а підприємство веде досьє на кожного з них. Вивчення динаміки показників балансу дебіторів дозволяє, у певному діапазоні ймовірності, визначити рівень неповернення боргів.Цей метод використовується на ВАТ «Ватра»

Другий метод ґрунтується на припущені, що тенденція неповернення боргів, яка визначається за минулий період, збережеться надалі. Період спостереження за тенденціями неповернення боргів може становити від пів року до трьох років.

Нарахування резерву сумнівних боргів знаходиться шляхом множення суми сальдо дебіторської заборгованості на визначений процент боргів.

На суму резерву сумнівних боргів складається проводка:

Дт 944 Кт 38

Сума резерву відображається у звіті про фінансові результати у складі інших операційних витрат. Списання безнадійної дебіторської заборгованості за продукцію, роботи послуги проводиться за рахунок використання резерву сумнівних боргів:

Дт 38 Кт 36

У балансі поточна дебіторська заборгованість поділяється на заборгованість покупців і замовників та іншу поточну дебіторську заборгованість.

Покупці – це фізичні або юридичні особи, які купують товари (роботи, послуги).

Замовники – це учасники договору, на підставі замовлення яких виготовляється конкретна продукція, надаються послуги, виконуються роботи іншим учасником договору.

Порядок і форми розрахунків між постачальником і покупцем визначаються у господарських договорах. Бухгалтер повинен звернути увагу на відповідальність істотних умов договору вимогам чинного законодавства.

Основними джерелами інформації для контролю розрахункових відносин з покупцями і замовниками слугують первинні документи з обліку розрахунків, а саме : накладні (Додаток18), рахунки-фактури; акт прийнятих робіт, послуг, товарно-транспортні накладні,податкові накладні, рахунки-фактури, а припогашені заборгованості: виписки банку, прибутковий касовий ордер, векселі.

Для обліку дебіторської заборгованості покупців і замовників використовується рахунок 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», за яким існує розріз на рахунок 36.1 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» та рахунок 36.2 «Розрахунки з іноземними покупцями». На субрахунку 36.2 «Розрахунки з іноземними покупцями» облік ведеться в гривнях та валюті, обумовленій договором. Дохід відображається на рахунку 70 «Дохід від реалізації товарів, робіт, послух» , податок на рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами». . Операції на рахунку 36 відображаються такими записами :

  1. Реалізація продукції покупцям:

Дт 361 Кт 701

  1. На суму ПДВ:

Дт 701 Кт 641

  1. Відшкодування раніше списаних активів:

Дт 361 Кт 712

  1. Перерахування покупцям не використаних коштів:

Дт 361 Кт 31

Синтетичний облік розрахунків з покупцями і замовниками ведеться в журналі 3, записи в якому робляться на основі групувальних відомостей аналітичного обліку ( відомість 3.1. аналітичного обліку розрахунків з покупцями і замовниками ).

Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками повинен забезпечити отримання даних про заборгованість, строк сплати за якою ще не настав, а також заборгованість, несплачену в строк. Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем і замовником, за кожним пред’явленим до сплати рахунком, за кожною операцією. З цією метою підприємство може вести картки аналітичного обліку на кожного дебітора або накопичувальну відомість довільної форми.

У процесі господарської діяльності у підприємства виникає необхідність видачі з каси готівки працівникам підприємства під звіт на господарські витрати та службові відрядження. У цьому випадку виникають розрахункові відносини з підзвітними особами.

Підзвітні особи – це працівники даного підприємства, які отримали грошові суми в підзвіт для майбутніх витрат згідно з наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

На підприємстві повинен бути складений і затверджений наказом керівника список осіб, які мають право одержувати гроші в підзвіт на господарські потреби. Працівники, які одержали готівку в підзвіт, зобов'язані подати до бухгалтерії підприємства авансовий звіт про витрачені суми, до якого повинні бути додані всі виправдовуючи документи.

Авансовий звіт – документ типової форми, що подається підзвітними особами, в якому зазначаються отримані в підзвіт суми, фактично здійснені витрати, залишок підзвітних сум, або їх перевитрачання.

Обов'язковим реквізитом авансового звіту є резолюція керівника підприємства або уповноваженої ним особи про затвердження вказаної суми витрат і його підпис.

Бухгалтер опрацьовує авансовий звіт, проставляючи на документах і на звіті кореспондуючі рахунки, які відповідають призначенню авансу.

Після складання авансового звіту визначається різниця між сумою отриманого авансу та фактичними витратами. Якщо працівник здійснив перевитрату авансової суми, то кошти повинні бути відшкодовані йому з каси підприємства без його заяви. Винятки складають випадки, коли перевитрати були здійснені на цілі, не передбачені наказом.

Якщо підзвітна особа не надала звіт та необхідні виправдовуючи документи у встановлені строки або не повернула в касу залишки невикористаних сум авансів, бухгалтерія має право утримати таку заборгованість із нарахованої заробітної плати в порядку, встановленому чинним законодавством. До того ж, без подачі та підтвердження авансового звіту за попереднє відрядження, працівник не може отримати гроші з каси підприємства за наступне.

Видача грошей працівнику на відрядження або на господарські потреби проводиться в касі підприємства згідно з видатковим касовим ордером, а повернення невикористаних коштів працівником оформляється прибутковим касовим ордером.

Надходження ж товарно-матеріальних цінностей від підзвітної особи, тобто їх оприбуткування, підтверджує прибуткова накладна(Додаток). В прибутковій накладній зазначається синтетичний рахунок на якому обліковується даний вид ТМЦ їх найменування, одиниця виміру, кількість отриманих цінностей ,їх ціна та загальна сума; а також зазначається, куди були вони оприбутковані.

Облік розрахунків з підзвітними особами ведеться на рахунку 372 в розрізі фізичних осіб, яким видано гроші під звіт.

Видача з каси коштів під звіт оформляється записом:

Дт 372 Кт 30

Придбання через підзвітних осіб матеріальних цінностей:

Дт 20 Кт 372

Суми використанні на відрядження списуються на ті рахунки, з якими було пов’язано відрядження:

Дт 92, 93 Кт 372

Аналітичний облік розрахунків з підзвітними особами ведеться у відомості 3.2, з якої загальна сума переноситься як кредитовий оборот рахунка 37 в журнал 3. Записи у відомості 3.2 відображаються на підставі звітів касира та авансових звітів .

Субрахунок 377 „Розрахунки з іншими дебіторами ” використовують для обліку розрахунків із таких операцій, які не можуть бути відображені на попередніх субрахунках (спільна діяльність без утворення юридичної особи, розрахунки з персоналом, крім розрахунків з оплати праці та підзвітними особами, приватизація цілих майнових комплексів, перерахування орендної плати до бюджету тощо).

Надана позика на будівництво житла:

Дт 377 Кт 30

Одержано дотації з бюджету:

Дт 31 Кт 377

Відображено суму доходу від здачі майна в оренду:

Дт 377 Кт 713

Операції з іншими дебіторами відображаються у відомості аналітичного обліку 3.2 за окремими юридичними та фізичними особами, а всередині них за видами розрахунків.

Облік короткострокових кредитів банку ТОВ „Ватра-Укр" веде на рахунку 60 „Короткострокові позики”. За кредитом рахунку відображаються суми одержаного кредиту, а за дебетом – сума їх погашення.

Операцій, пов’язаних з видаванням векселів підприємство не проводить. Такий залучений в оборот підприємства капітал називається зобов’язанням, під яким розуміють заборгованість підприємства, яка виникає внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, в майбутньому викличе скорочення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

У пасиві балансу зобов’язання поділяються на довгострокові і поточні. Довгострокові визначаються ті, що не є поточними, а поточні повинні погашатися впродовж операційного циклу.

За два останні звітні періоди підприємство довгостроковими зобов’язаннями з постачальниками, банками і іншими суб’єктами не було пов’язане.

У складі зобов’язань товариства на 01.01.2009 р. є лише поточні зобов’язання, які повинні бути погашені у поточному році і відображаються вони у балансі за сумою погашення. Облік цих зобов’язань ведеться відповідно до вимог П(С)БО 11 „Зобов’язання”.

Поточні зобов’язання станом на 01.01.2010 р. становлять 1994тис.грн., в тому числі:

  • за товари, роботи, послуги 810 тис.грн.;

  • з бюджетом 38тис.грн.;

  • з оплати праці 114 тис.грн.;

  • інші поточні зобов’язання 1 тис.грн

  • з учасниками 1028 тис.грн

Облік розрахунків з постачальниками і підрядниками за одержані товарно - матеріальні цінності, виконані роботи ведеться на рахунку 63. На підприємстві використовується для обліку розрахунків тільки один субрахунок 631 „Розрахунки з вітчизняними постачальниками”. Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником, для чого використовується оборотна відомість. Для забезпечення оплати необхідних матеріальних цінностей на адресу заводу від постачальників виставляються „Рахунки-фактури”, де вказується кількість, ціна і сума щодо їх оплати. Підприємство на рахунок постачальника за допомогою платіжного доручення здійснює перерахування коштів.

Для отримання у постачальника товарно-матеріальних цінностей представнику підприємства видається довіреність, які реєструються в „Журналі обліку виданих довіреностей”. На основі виданих постачальником товарно-транспортних накладних завскладом виписується прихідний ордер і проводиться запис у „Картку складського обліку”.

Узагальнена інформація щодо розрахунків із постачальниками і підрядниками відображається у журналі-ордері № 3.

Облік розрахунків підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників заводу, та за фінансовими санкціями, що сплачуються до бюджету ведеться на рахунку 64 „Розрахунки за податками і платежами”.

За кредитом рахунку 64 „Розрахунки за податками і платежами” відображаються нараховані платежі до бюджету, а за дебетом – сплата податків і суми податків належні до відшкодування з бюджету.

На протязі звітного періоду підприємство сплачувало до бюджету такі податки: податок на прибуток підприємства, ПДВ, збір за забруднення навколишнього середовища, збір за геологорозвідувальні роботи, збір за спеціальне використання водних ресурсів, комунальний податок, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, земельний податок, податок з доходів фізичних осіб.

ТОВ „Ватра-Укр" аналітичний облік розрахунків за податками і платежами веде за їх видами. Суми податків і зборів, які справляються до бюджету, підприємство подає до Тернопільської ДПІ у затверджених відповідними органами формах.

Облік розрахунків страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, соціальне страхування на випадок безробіття на підприємстві ведеться на рахунку 65 „Розрахунки за страхуванням”.

За кредитом рахунку 65 відображаються нараховані зобов’язання за страхуванням, за дебетом – погашення заборгованості та витрачених коштів страхування на підприємстві. Аналітичний облік ведеться за кожним видом зборів і відрахувань.

Станом на 01.01.2009р. ТОВ „Ватра-УКР" проводить нарахування зборів на соціальне страхування в таких розмірах:

  • Пенсійний фонд - 33,2 %;

  • страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності–1,5%

  • фонд нещасних випадків на виробництві – за діючими тарифами;

  • фонд на випадок безробіття - 1,3 %

Крім того, до фондів соціального страхування підприємство сплачує збори, які утримуються із сукупного оподатковуваного доходу працівників.