Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККР МОІ бакалавр_НОВА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

ЗАТВЕРДЖУЮ:

Проректор з науково-

педагогічної роботи ТНЕУ

доц. Шинкарик М.І.

_______________________

“___”____________ 2011 р.

Програма комплексного кваліфікаційного іспиту

З НАПРЯМУ 6.030601 «Менеджмент»

Професійного спрямування

«Менеджмент організацій »

(Денна і заочна форми навчання) освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”

Затверджено на засіданні ради факультету

економіки та управління

протокол № __ від __________ 20_ р.

Голова Вченої ради _________________

проф. Качан Є.П.

Затверджено на засіданні кафедри менеджменту

організацій та інноваційного підприємництва

протокол № __ від _______200_р.

Завідувач кафедри __________________

д.е.н., професор Тарнавська Н.П.

Тернопіль – 2011

1. Загальні положення

    1. Атестація проводиться на підставі оцінки рівня професійних знань, умінь та навичок випускників, передбачених ГСВО МОН «Освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра з напряму «Менеджмент» професійного спрямування «Менеджмент організацій».

1.2. Комплексний кваліфікаційний державний екзамен з фаху складається з двох етапів:

І етап – тестова перевірка знань, що формують уміння, зазначені у ГСВО МОН “Освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра з напряму підготовки «Менеджмент» з комплексу нормативних та дисциплін спеціалізації, що визначені у варіативній частині Освітньо-професійної програми підготовки бакалавра з менеджменту:

  • Економічна теорія;

  • Економіка підприємства;

  • Підприємницьке право;

  • Маркетинг;

  • Основи менеджменту;

  • Операційний менеджмент;

  • Управління персоналом;

  • Організація праці менеджера;

  • Основи зовнішньоекономічної діяльності;

 ІІ етап – письмове розв‘язання комплексної розрахунково-аналітичної задачі з дисциплін, які формують бакалавра відповідної спеціалізації, що дозволяє перевірити сформованість відповідних умінь та навичок. Комплексна розрахунково-аналітична задача за змістовими модулями однієї з дисциплін моделює реальну ситуацію, з якою може зустрітися випускник у практичній діяльності на первинних посадах, імітує процес підготовки, прийняття і реалізації управлінського рішення.

Тривалість розв‘язання – 2 астрономічні години.

Структура задачі: 1) характеристика задачі; 2) інформаційне забезпечення; 3) розробка альтернативних варіантів; вибір оптимального, а також прийняття управлінського рішення, оформлення його належним чином (наказом, службовою запискою тощо), розробка плану заходів з реалізації.

2. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІН, ЩО ФОРМУЮТЬ БАКАЛАВРА

З МЕНЕДЖМЕНТУ

(Професійне спрямування

«Менеджмент організацій »)

ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ

Товарне виробництво як основа ринкової економіки, його суть, умови становлення та історичні етапи еволюції. Особливості простого та розвиненого товарного виробництва.

Товар та його властивості. Економічна природа вартості. Теорії трудової вартості та корисності блага у трактуванні суті товару та його властивостей.

Походження та економічна природа грошей за товарною концепцією. Основні теорії грошей. Функції металевих грошей. Еволюція грошей та їх функцій.

Інфляція, її суть причини, форми та наслі­дки. Визначення рівня інфляції. Дефляція та її наслідки.

Ціна товару. Ринковий попит на товар та характер залежності його обсягів від коливань ціни. Нецінові чинники попиту. Вплив ціни та нецінових чинників на криві попиту.

Ціна товару. Ринкова пропозиція та характер її залежності від ціни. Нецінові чинники пропозиції. Вплив ціни та нецінових чинників на криві пропозиції.

Цінова еластичність попиту та методи її визначення. Еластичність попиту за доходами. Перехресна еластичність попиту та її види. Практичне значення цінової еластичності попиту.

Цінова еластичність пропозиції та методи її визначення. Роль ринкового періоду у визначенні еластичності пропозиції товару.

Економічні ресурси (фактори) і людські потреби, їх структура та особливості. Проблема економічного вибору і крива "трансформації".

Капітал підприємства, його кругообіг та оборот. Час і швидкість обороту капіталу. Основний та оборотний капітал. Амортизація основного капіталу та її норма.

Економічна природа та спонукальні мотиви конкуренції. Ринкова модель досконалої конкуренції: суть, ознаки, особливості ціноутворення та формування доходів.

Суть, умови виникнення та форми монополії. Ринкова модель чистої монополії. Ринкова влада та її визначення. Необхідність і методи антимонопольного регулювання.

Виробництво і витрати підприємства. Альтернативність витрат. Витрати бухгалтерські (розрахункові) та економічні. Витрати постійні і змінні, середні і граничні та їх графіки.

Дохід підприємства та його форми. Валовий, чистий і граничний дохід фірми. Економічний зміст і методи визначення прибутку фірми. Ефективність діяльності фірми та її показники.

Ринок праці, його суть та умови виникнення. Робоча сила як товар. Попит і пропозиція на ринках праці та їх чинники. Умови економічної рівноваги на ринках праці та фактори її порушення.

Суть, функції і структура ринку цінних паперів. Основні види цінних паперів. Фондова біржа та її операції. Біржовий курс цінних паперів і біржові індекси. Кредит та його форми. Комерційний і банківський кредит. Форми і види банківського кредиту. Споживчий і лихварський кредит.

Сукупний продукт як ефект національного виробництва. Система національних рахунків і принципи її побудови. ВВП і ВНП та методи їх обчислення. Чистий національний продукт.

Макроекономічна ефективність виробництва: економічний зміст, форми і система показників.

Закономірності формування і суть світового господарства. Міжнародний поділ праці і глобалізація виробництва. Міжнародна економічна інтеграція: необхідність, суть і напрямки.