Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Екон Вчень!!!.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

9. Економічне вчення к. Маркса.

В основу системи категорій і законів капіталістичного способу виробництва К. Маркс поклав-розвиток суперечностей між споживною вартістю й вартістю, конкретною й абстрактною працею, приватним і суспільним характером праці. Дослідження форм вартості (простої, одиничної, або випадкової; повної, або розгорнутої; загальної та грошової) дало змогу глибше охарактеризувати ціну, виявити причини її кількісної та якісної розбіжності з величиною вартості та показати дію основного закону товарного виробництва — закону вартості — через характеристику функцій грошей. До функцій грошей К. Маркс відніс такі:

1) міра вартості — грошова ціна є виразом внутрішньої вартості товару;

2) засіб обігу — гроші є посередником у процесі обміну товарів (Т-Г-Т);

3) засіб платежу — за допомогою грошей оплачується придбання товарів;

4) засіб утворення скарбів — збереження певного грошового запасу;

5) світові гроші — гроші як всезагальний купівельний і платіжний засіб у сфері міжнародних відносин. Кількість грошей, необхідних для обігу (ГО), К. Маркс визначив так: ГО = Р – К + П – ВП / Шде Р—сума цін товарів, що реалізуються; К — сума цін товарів, проданих у кредит (платежі за якими виходять за межі цього періоду); П — сума цін товарів, строки платежу за якими вже настали; ВП — сума взаємопогашуваних безготівкових платежів; Ш — швидкість обігу грошей .Останній продукт товарного обігу — гроші — є першою формою прояву капіталу. Кругообіг грошей як капіталу Г—Т— Г', у ході якого здійснюється процес самозростання капітальної вартості, є загальною формулою капіталу, яка безпосередньо проявляється у сфері обігу. Форма руху капіталу Г—Т— Г', на перший погляд, суперечить закону вартості, а обмін виглядає нееквівалентним. Вирішення суперечності загальної формули капіталу на базі закону вартості К. Маркс пов'язує з виникненням робітника, по-перше, вільного як особа і, по-друге, вільного від засобів виробництва й засобів існування, тобто появою товару "робоча сила". Капіталіст купує на ринку (у сфері обігу) робочу силу — специфічний товар, споживання якого (у сфері виробництва) дає йому змогу не тільки зберегти, а й збільшити вартість капіталу, виробивши додаткову вартість. К. Маркс характеризував кооперацію, поділ праці й мануфактуру, машини й велику промисловість як ступені створення матеріально-технічної бази капіталізму та як методи виробництва відносної додаткової вартості. Абсолютною називається додаткова вартість, яка отримується внаслідок абсолютного подовження робочого дня, а відносною — та, що отримується скороченням необхідного робочого часу та збільшенням додаткового шляхом підвищення продуктивності праці. Капітал, зайнятий у виробництві, К. Маркс поділив на постійний — той, що перетворюється на засоби виробництва й у процесі праці не змінює своєї величини (С—, постійний), та змінний, що авансується на робочу силу й у процесі виробництва змінює свою вартість, тобто відтворює свій вартісний еквівалент і створює додаткову вартість (V —, змінний). Формула вартості товару (W має такий вигляд: W = C + V + M де М — додаткова вартість.

Норма додаткової вартості — це відношення маси додаткової вартості до змінного капіталу, виражена у відсотках, тобто/Головною суперечністю капіталізму визначається суперечність між суспільним характером процесу виробництва та приватнокапіталістичною формою привласнення. К. Маркс проаналізував також сутність і основні форми заробітної плати та перетворення додаткової вартості на капітал. Ірраціональність заробітної плати полягає в тому, що будучи формою оплати лише необхідного робочого часу, вона вважається "ціною праці", тобто оплатою всього робочого часу. Розглядаючи просте та розширене відтворення, К. Маркс з'ясував, що зростання органічної будови капіталу (у вартісному виразі це відношення постійного капіталу до змінного, тобто є причиною створення відносного перенаселення, або промислової резервної армії праці. Він формулює загальний закон капіталістичного нагромадження, який установлює пряму залежність між зростанням суспільного багатства й функціонуючого капіталу, з одного боку, та збільшенням злиденності робітничого класу, поширенням безробіття — з іншого. Кругообіг капіталу має три стадії, три функціональні форми: грошову, продуктивну й товарну. Учений показав причини й механізми утворення середньої норми прибутку під впливом міжгалузевої конкуренції, що призводить до відхилення цін від вартості й утворення цін виробництва. Закон тенденції норми прибутку до зниження, сформульований К. Марксом, свідчить, що зростання продуктивної сили праці, сприяючи підвищенню органічної будови капіталу, веде до падіння норми прибутку (але маса прибутку все одно може зростати). К. Маркс зупиняється на факторах, які протидіють цьому закону: підвищенні рівня експлуатації праці, зниженні заробітної плати нижче від вартості робочої сили, здешевленні елементів основного капіталу, відносному перенаселенні, зовнішній торгівлі, збільшенні акціонерного капіталу. Особливе місце в теорії марксизму займає дослідження аграрних відносин (капіталістичної земельної ренти). К. Маркс розрізняв поняття абсолютної та диференціальної (І та II) земельної ренти. Абсолютна рента виникає з монополії приватної власності на землю; її приносять усі земельні ділянки, що здаються в оренду, через нижчу порівняно з промисловістю органічну будову капіталу в сільському господарстві. Диференціальна рента має за основу монополію на землю як об'єкт господарювання (через обмеженість землі ринкова ціна формується не за середніх, а за найгірших умов виробництва).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]