Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
slob.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
69.35 Кб
Скачать

30. Архітектури Харкова кінця XIX - початку XX ст. О.М.Бекетов,

У Харкові архітектор прогресивного напряму в Галузі будівельної технікі Академік О. М. Бекетов орігінальне вірішів форму зали в корпусі інстітуту механізації та сільського господарства, раціонально побудували залізобетонній амфітеатр в універсітеті. Такоже у Харкові в 1899 p. за проектом Бекетова булу збудовано бібліотека імені В. Г.. Короленка [58]. У Харкові Бекетовим почалось такоже широко Будівництво банків, інстітутів та універсітетів (1889-1892 рр..). Житлове Будівництво відігравало основну роль у розвитку Харкова. Малоповерхова забудова Вже не задовольняла потреб населення. Розгорталося Будівництво великих жилих будінків,Народився в Харкові в родині відомого вченого-хіміка, члена Російської Академії наук М. М. Бекетова. У 1882 г.окончіл Харківське реальне училище. У 1885 р. закінчив Петербурзьку Академію мистецтв, його дипломний проект був відзначений великою золотою медаллю. Після закінчення навчання повернувся до Харкова, де у 1889 р. виграв конкурс на проект Комерційного училища. Брав участь у проектуванні та будівництві будівель комплексу Харківського Технологічного інституту. У 1894 р. за проект бібліотеки на півтора мільйона томів з галереєю видатних людей і нумізматичним музеєм отримав звання академіка архітектури, у 1898 р. - професора, в 1939 р. - доктора архітектури та заслуженого діяча мистецтв УРСР, дійсного члена Академії архітектури СРСР. Викладав у Технологічному інституті. ХІІКБ, ХХІ. У 1906 р. видав підручник з архітектури для студентів Технологічного інституту, опублікував ряд статей у місцевих та столичних журналах, з 1900 р. був членом-кореспондентом Товариства архітенкторов-художників. Співпрацював у журналах "Зодчий", Щорічник "," Тижневик ", брав участь у всіх п'яти з'їздах російських зодчих (з 1892 по 1911 рр.). Активно брав участь в архітектурних конкурсах, серед його конкурсних робіт можна виділити проект реконструкції вул. Сумській, проект Червонозаводського театру, архітектурне рішення фасаду Будинку Кооперації на пл. Дзержинського, проект нової будівлі Харькоского університету, проект житлового будинку на Привокзальній площі. За його проектами побудовано більш 100 громадських і житлових будинків у багатьох містах (Катеринославі, Києві, Сімферополі, Новочеркаську, Лубнах, Алушті, Ростові-на-Дону, Донецьку та містах Донбасу. У своїх проектах використовував форми античності, ренесансу, бароко, мусульманського зодчества . А.Н. Бекетов був талановитим художником-пейзажистом, регулярно брав участь у виставках.

31. Художник. С.Васильківський та його місце в розвитку культури регіону.

Пейзажі класного художника першого ступеня Сергія Івановича Васильківського були добре відомі в 1880-1890-х роках. Гідно пройшовши курс навчання в Академії мистецтв, де він регулярно отримував за навчальні етюди, малюнки, картини срібні і золоті медалі, З. Васильківський після великої золотої медалі (1885) за пейзажні роботи "Весна", "Світанок", "Степ навесні в Малоросссіі" відбуває на чотири роки в пенсіонерські поїздку до Європи. До цього часу художнім центром західноєвропейського живопису стає Париж. Саме його обирає З. Васильківський центром свого місця проживання, звідки здійснює поїздки по Франції і сусіднім з нею країнам.

Роки відрядження виявилися для художника плідними. Його пейзажі "Полювання на куріпок в Нормандії", "Типова Бретонська садиба", "Вид в Піренеях", "Після дощу (Іспанія)", "Околиці Сан-Себастьяно", "Збір яблук для сидру", "Зимовий вечір у Піренеях" (всі - 1888-1889) отримують широку популярність. Після повернення на батьківщину улюбленим мотивом його полотен стає малоросійська степ (мабуть, настільки сильними були дитячі враження художника, який народився в Харкові). Саме його жваві фігурами полотна ("Запорожець на розвідці", "Гон розпочався", "Вартова вежа у запорожців", "Два хутори в Малоросії", "Пікет козачий") гідно входять до колекції вітчизняних музеїв образотворчого мистецтва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]