Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Byudzhetnaya_sistema_GOS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
526.85 Кб
Скачать

13. Бюджетний кодекс, його роль та основні розділи, їх характеристика.

Бюджетним кодексом України визначаються правові засади функціонування бюджетної системи України, її принципи, основи бюджетного процесу і міжбюджетних відносин та відповідальність за порушення бюджетного законодавства.

Бюджетний кодекс України визначає бюджет як план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади АРК та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджетним кодексом України регулюються відносини, що виникають у процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання та контролю за дотриманням бюджетного законодавства, а також питання відповідальності за порушення бюджетного законодавства.

Бюджетний кодекс складається з 6 розділів, 18 глав та 124 статей.

1-й розділ – бюджетна система України та основи бюджетного процесу. Складається з 4 глав. У першій наведено основні положення: відносини, що регулюються БК, визначено основні терміни, бюджетний період, склад бюджетного законодавства. У 2 характеризується бюджетна система України та її принципи: структура БС, зведений бюджет, принципи БС, бюджетна класифікація: класифікація доходів, видатків та кредитування, фінансування бюджету та класифікація боргу; складові частини бюджету У У 3 наведено фінансування бюджету (дефіцит, профіцит) та державний борг. У 4 – бюджетний процес та його учасники.

2-й розділ – державний бюджет України. Складається з 6 глав. У 5 главі – доходи, видатки та кредитування ДБ України. У 6 – складання проекту ДБ; у 7 – розгляд та затвердження ДБ України; у 8 – виконання ДБ; у 9 – внесення змін до закону про ДБ; у 10 – бухгалтерський облік та звітність про виконання ДБ.

3-й розділ – місцеві бюджети. Складається з 2 глав. У 11 – надходження та витрати МБ; у 12 – складання, розгляд, затвердження, виконання та звітність МБ.

4-й розділ – міжбюджетні відносини. Складається з 4 глав. У 13 – загальні положення: поняття та мета регулювання міжбюджетних відносин, види видатків бюджетів, джерела здійснення та ін.; у 14 – розмежування видатків між бюджетами; у 15 – розрахунок видатків, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів; у 16 – міжбюджетні трансферти.

5-й розділ – контроль за дотриманням бюджетного законодавства та відповідальність за порушення бюджетного законодавства. Складається з 2 глав. У 17 – контроль за дотриманням бюджетного законодавства; у 18 – відповідальність та заходи впливу за вчинені порушення бюджетного законодавства.

6-й розділ – прикінцеві та перехідні положення.

БК України 2001 р. став першим цілісним правовим актом, його поява привела до реформ бюджетної сфери. БК закладені основи реформування бюджетного процесу, здійснене розмежування витрат на виконання власних та делегованих повноважень, закріплено на довгостроковій основі джерела надходження у держ. Та місцеві бюджети, а також з прийняттям БК впроваджується формальний підхід при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів.

29 липня 2010 р. був прийнятий новій БК, основними нововведеннями якого стали:1)посилення основ бюджетного процесу; 2)удосконалення процедур розгляду, формування та прийняття ЗУ «Про ДБ»; 3)удосконалення управління борговими зобов’язаннями; 4) доповнення видатків ДБ видатками на загальнодержавні реабілітаційні установи та комплекси для інвалідів і т.д.; 5) посилення фін. Основи місцевих бюджетів та інше.

Новий бюджетний кодекс України дозволив об'єднати всі фінансові закони країни, нормативно-правове законодавство по фінансових питаннях, і визначити провідну роль бюджетного кодексу (по відношенню до всіх останніх законах держави). Бюджетний кодекс – являється одним з найголовніших фінансових документів, в якому зібрані всі головні завдання держави. Згідно з Бюджетним кодексом бюджетне законодавство України становить: Конституція України; Бюджетний кодекс України; Закон про Державний бюджет на поточний рік; інші закони, що регулюють бюджетні відносини; нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України; нормативно-правові акти центральних органів виконавчої влади; рішення органів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]