Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКТ__лекції_Розділи 1 і 2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
928.26 Кб
Скачать

Міністерство надзвичайних ситуацій україни

Академія пожежної безпекиім.Героїв Чорнобиля

Факультет пожежно-профілактичної діяльності

Кафедра вищої математики та інформаційних технологій

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри

ВМ та ІТ

к.ф-м.н., доц.,

полковник с.ц.з.

_______ І.П. Частоколенко

“___”______2011р.

Навчальна дисципліна: Інформатика та комп’ютерна техніка

1-й курс (стаціонар, курсанти).

ЛЕКЦІЯ

Тема № 1. Операційна система Windows.

Час: 26, з них 6 годин лекцій, 12 годин практичних занять, 8 годин самостійної роботи

Тема лекції: № 1.1 Предмет інформатики.

Навчальна мета: Розглянути теоретичний матеріал у відповідності з темою лекції.

Виховна мета: Переконання в необхідності вивчення матеріалу лекції для майбутньої професійної діяльності, формування матеріалістичного світогляду, виховання культури та дисципліни мислення.

Матеріально-методичне забезпечення: Дошка, крейда.

Розробив:

старший викладач

кафедри ВМ та ІТ О.М. Слободянюк

Лекція обговорена та схвалена на засіданні кафедри

Протокол №____від “__”_____________2011р.

Лекція 1.1. Предмет інформатики

1. Основні положення інформатики

Невід'ємними складовими сучасних уявлень про світ стали поняття «інформація», «інформатика», «інформа­ційна технологія».

Інформація — сукупність відомостей (даних), які сприймаються з навколишнього середовища (вхідна інформація), видаються у навколишнє середовище (вихідна інформація) або зберігаються у певній системі.

Термін «information» латиною означає виклад, роз'яс­нення факту чи події. Інформація існує у вигляді доку­ментів, креслень, рисунків, текстів, звукових і світлових сигналів, енергетичних та нервових імпульсів тощо.

Процеси управління виробництвом пов'язані з оброб­ленням великих обсягів різних видів інформації, в тому числі наукової, технічної, економічної.

Управлінська інформація — сукупність відомостей, які можна фіксувати, передавати, обробляти, зберігати і використовувати в процесі управління.

До управлінської інформації належить економічна, статистична, маркетингова, бухгалтерська, офісна інформація тощо. Вона характеризує діяльність підприємств та організацій.

З появою і поширенням нової технології збирання, об­роблення і передавання інформації, пов'язаної з фіксацією даних на машинних носіях, з'явилася і відповідна нау­ка — інформатика.

Інформатика — комплексна наукова й інженерна дисципліна, що вивчає всі аспекти проектування, створення, оцінювання, функціо­нування комп'ютерних систем оброблення інформації, їх застосу­вання і вплив на різні галузі соціальної практики.

Термін «informatique» запроваджено у Франції в се­редині 60-х років XX ст., коли розпочалося широке вико­ристання обчислювальної техніки (ОТ). Тоді ж в англо­мовних країнах увійшов до вжитку термін «computer science» — для позначення науки про перетворення ін­формації, що ґрунтується на використанні ОТ. Тепер ці терміни є синонімами.

Поняття інформаційної технології (IT) з'явилося з ви­никненням інформаційного суспільства, основою соціаль­ної динаміки в якому є не традиційні, матеріальні, а інфор­маційні ресурси — знання, наука, організаційні чинники, інтелектуальні здібності людей, їх ініціатива і творчість.

Уперше поняття і перспективи розвитку IT докладно проаналізував академік В. М. Глушков. Він трактував її так:

Інформаційна технологія — людино-машинна технологія збиран­ня, оброблення та передавання інформації.

Ця технологія, що ґрунтується на ОТ, швидко розвива­ється і поширюється, охоплюючи всі види суспільної ді­яльності — виробництво, управління, науку, освіту, проект­ні розробки, торгівлю, фінансові операції, медицину, кримі­налістику, охорону довкілля та побут.