Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінар 17.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Семінарське заняття 17

Тема: Спеціалізовані кредитно-фінансові установи (2 год.)

1. Основні напрями діяльності сучасних спеціалізованих кредитно-фінансових установ.

2. Основні операції страхових компаній.

3. Особливості функціонування пенсійних фондів. Операції пенсійних фондів.

4. Основні операції інвестиційних компаній.

5. Фінансові компанії.

6. Кредитні спілки.

7. Ломбарди.

8. Добродійні фонди.

1. Основні напрями діяльності сучасних спеціалізованих кредитно-фінансових установ. (Жердецька)

Окрім банківських установ, важливе місце у фінансових системах переважної більшості країн належить спеціалізованим небанківським фінансовим інститутам, які в останні десятиліття набувають усе більшого розвитку та починають складати серйозну конкуренцію для комерційних банків на ринку фінансових послуг.

Спеціалізовані фінансові інститути являють собою установи фінансової системи небанківського типу, що акумулюють грошові доходи, капітали та заощадження населення, підприємств, держави, спеціалізуючись на виконанні кількох операцій або обслуговуючи обмежене коло клієнтів. Значне місце у цій системі відводиться спеціалізованим кредитно-фінансовим установам, що діють, як і банки, у різних секторах ринку позичкових капіталів, але вони не виконують усіх основних банківських функцій, а найважливішою рисою, яка їм притаманна та відрізняє їх від банківських установ, є вузька спеціалізація.

Основні напрями діяльності сучасних спеціалізованих кредитно-фінансових установ пов'язані з акумуляцією заощаджень населення шляхом залучення коштів на вклади, випуску власних акцій, облігацій, продажу страхових полісів; кредитуванням певної сфери економіки або господарської діяльності, групи населення; наданням іпотечних кредитів; організацією пенсійного та соціального забезпечення населення; здійснення операцій в рамках кредитної взаємодопомоги.

Необхідність подолання економічної та фінансової кризи в країні та прискорення економічного розвитку вимагають збільшення обсягів внутрішніх інвестиційних ресурсів. Важливими постачальниками інвестиційного капіталу є спеціалізовані небанківські фінансово-кредитні установи, роль яких у фінансуванні економічної діяльності щороку зростає. За рахунок акумулювання заощаджень населення та нагромаджень суб’єктів господарювання небанківські фінансово-кредитні установи формують значні обсяги інвестиційних ресурсів, які спрямовуються ними у придбання фінансових активів, таким чином збільшуючи обсяги фінансування економіки. Серед небанківських фінансово-кредитних установ найбільш активними інвесторами вітчизняної економіки є інститути спільного інвестування, страхові організації та недержавні пенсійні фонди.

Залежно від обраної сфери діяльності розрізняють різні види спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів, функції і назви яких, а також обсяги і типи операцій, роль у кредитній системі та економіці значно відрізняються у різних країнах. Найбільш характерними і поширеними у промислово розвинутих країнах видами спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів є: страхові компанії, пенсійні фонди, інвестиційні фонди, фінансові компанії, кредитні спілки, ломбарди.

Ефективне функціонування національної фінансової системи та в її складі небанківських фінансово-кредитних інститутів здатне забезпечити зростання вкладень капіталу в реальний сектор економіки, збільшення обсягів спільного інвестування, здешевлення інвестиційних ресурсів для суб’єктів господарювання та зростання доходів власників заощаджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]