Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
організація т.7.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
27.4 Кб
Скачать

Поняття, принципи і суть розподілу обов’язків та його значення для забезпечення оптимального функціонування прокуратур АРК та обласного рівня, їх структурних підрозділів.

Важливим чинником організації роботи прокуратури АРК та обласного рівня є розподіл службових обов’язків між оперативними працівниками прокуратури. Чіткий, добре продуманий, він є обов’язковою умовою ефективної колективної роботи, сприяє узгодженості дій, підвищує персональну відповідальність за кінцевий результат, забезпечує раціональне використання індивідуальних можливостей кожного працівника. Це особливо важливо в роботі прокуратури обласного рівня.

Розподіл обов’язків впорядковує працю, оскільки визначає, хто і якою справою повинен займатись, якою є взаємодія людей у трудовому процесі. Раціональний поділ праці є одним із центральних завдань наукової організації праці, від правильного вирішення якого залежать підготовка і спеціалізація кадрів, вдосконалення прийомів і методів праці, нормування праці, створення оптимальної структури управління і, в кінцевому підсумку, підвищення ефективності праці.

Раціональний розподіл обов’язків в апараті обласної прокуратури містить у собі два взаємопов'язаних елементи: 1) чіткий поділ компетенції між окремими структурними підрозділами апарату; 2) оптимальне визначення і поділ обов'язків між особами, які належать до керівництва обласної прокуратури, тобто прокурором області і його заступниками; начальниками, заступниками начальників управлінь та відділів, їх старшими прокурорами і прокурорами, працівниками слідчих підрозділів

Упорядкування діяльності в прокуратурі обласного рівня починається з раціонального розподілу обов'язків між її працівниками. Суть цієї функції полягає в чіткому розмежуванні об'єктів і питань, віднесених до компетенції обласної або рівної їй прокуратури, з метою підвищення персональної відповідальності кожного працівника за доручену справу і, водночас, об'єднання зусиль всього колективу для успішного вирішення поставлених завдань.

Розподіл обов’язків між керівним складом прокуратури обласного рівня утворює перший рівень поділу праці в апараті обласної прокуратури. Другий рівень утворює поділ обов'язків між окремими посадовими особами апарату.

В основі розподілу обов’язків між окремими працівниками апарату знаходяться вимоги, що випливають з наказу Генерального прокурора України "Про організацію роботи і управління в органах прокуратури України" №1 від 19.09.05 року. При визначенні функціональних обов'язків структурних підрозділів обласної прокуратури використовуються три підходи: галузевий, багатогалузевий і предметний.

Відповідно до галузевого підходу коло обов'язків структурного підрозділу визначається у межах однієї галузі прокурорського нагляду, а точніше — прокурорської діяльності. За таким принципом визначаються функціональні обов'язки підрозділу: нагляду за додержанням і виконанням законів, нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство, за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, підтримання державного обвинувачення в судах, представництва інтересів громадян і держави в судах тощо.

Прикладом багатогалузевого підходу до визначення компетенції структурного підрозділу може служити відділ нагляду за додержанням законів про права неповнолітніх, на який покладається здійснення нагляду за додержанням законів в органах кримінальної міліції у справах неповнолітніх, освітніх закладах, на підприємствах, де працюють неповнолітні, в державних органах і установах, місцях застосування заходів примусового характеру.

До третьої групи відносяться структурні підрозділи, функціональні обов'язки яких визначаються на основі предметного підходу: статистики, систематизації законодавства тощо.

В основі розподілу обов'язків між прокурорами управлінь і відділів лежать зональний і предметний принципи

Зональний принцип передбачає закріплення за кожним прокурором структурного підрозділу декількох міських, районних чи міжрайонних прокуратур. Кількість зон повинно відповідати кількості працівників управління, відділу. Зональний прокурор здійснює контрольні та інші функції управління стосовно відповідних міськрайпрокуратур, а також в межах компетенції обласної прокуратури — наглядові та інші зовнішні п функції

Предметний принцип розподілу обов'язків полягає в тому, що за кожним прокурором управління, відділу залежно від його професійної підготовки та інших особистісних якостей закріплюються окремі напрямки у межах певних функцій прокуратури, певні актуальні питання зміцнення законності і правопорядку. Прокурор-предметник постійно вивчає і накопичує інформацію, що стосується його предмету, яка надходить до прокуратури обласного рівня з різних джерел: з обласних органів, з міст і районів області; вивчає і готує до поширення позитивний досвід роботи районних і міських прокуратур і, навпаки, узагальнює характерні недоліки в роботі для вжиття заходів щодо їх усунення, розробляє методичні рекомендації по проведенню прокурорських перевірок в межах свою предмету. Цю та іншу роботу прокурор-предметник проводить у тісному контакті і взаємодії з прокурорами свого та інших підрозділів.

Відповідно до п.6.7. наказу Генерального прокурора України № 1-гн, роботу галузевих структурних підрозділів слід організовувати за територіально-предметним принципом, використовуючи спеціалізацію працівників, закріплення за ними зон і предметів (тем) як дійовий засіб підвищення ефективності прокурорсько-слідчої роботи. При цьому можливі два варіанти розподілу обов'язків:

  1. за конкретним працівником управління, відділу закріплюється певна зона і якийсь предмет;

  2. одна група прокурорів управління (відділу) виконує обов'язки в межах закріпленої зони, а інша — за предметом.

Перший варіант може успішніше використовуватись при розподілі обов'язків у структурних підрозділах з більшою кількістю працівників, другий варіант придатніший для підрозділів з невеликим штатом. При застосуванні предметно-зонального принципу у «чистому вигляді» доцільно збалансовано поділяти між прокурорами навантаження «по зоні» і за предметом. При цьому кількість закріплених прокуратур не повинна бути надмірною, оскільки в такому разі буде важко оперативно впливати на їх роботу.

При розподілі конкретних обов’язків між окремими працівниками береться до уваги ряд факторів суб’єктивного та об’єктивного характеру.

Суб’єктивний фактор - рівень теоретичної підготовки, практичного досвіду та здібностей працівників, у тому числі й самого прокурора. Доцільно при визначенні службових обов’язків ураховувати бажання й індивідуальні нахили до виконання тих чи інших обов’язків кожним оперативним працівником.

До об’єктивних факторів необхідно віднести особливості діяльності прокуратури, її кількісний склад, рівень і структуру злочинності в регіоні, стан законності та інші чинники. Велике значення в цьому аспекті має та обставина, що не всі оперативні працівники міськрайпрокуратури наділені однаковими повноваженням в наглядовій діяльності.

Таким чином, розподіл обов’язків прокуратури АРК та обласного рівня є ефективним засобом та необхідною передумовою належного виконання конституційних функцій та завдань органів прокуратури в цілому.

  1. Правовий і процедурний порядок розподілу обов’язків між керівним складом і всередині структурних підрозділів прокуратур арк та обласного рівня.

Законом України „Про прокуратуру”, Регламентом Генеральної прокуратури України, Інструкцією з діловодства в органах прокуратури України, наказом Генерального прокурора України "Про організацію роботи і управління в органах прокуратури України" №1 від 19.09.05 року та іншими нормативно-правовими актами встановлюється правовий та процедурний порядок розподілу обов’язків.

Відповідно до п.6.1 Наказу №1-гн, обов’язки між керівництвом розподіляти наказами Генерального прокурора України та прокурорів обласного рівня.

Варто пам’ятати, що окремі питання є виключною компетенцією керівника прокуратури області, наприклад, організаційно-контрольне забезпечення (наказ Генерального прокурора України № 1-2005); робота з добору, розстановки, професійної підготовки і виховання кадрів (наказ № 2-2006.); координація діяльності правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю, в т.ч. її проявами в організованій формі та корупцією (ст.10 Закону України “Про прокуратуру “, наказ Генерального прокурора України № 1-2005.).

При розподілі обов’язків вимоги закону, а також всіх наказів Генерального прокурора України повинні безумовно враховуватись. При цьому прокурор не вправі перекладати на підлеглих обов’язки, які законом або наказами Генерального прокурора України віднесено безпосередньо до його компетенції.

Порядок розподілу обов’язків всередині структурних підрозділів прокуратур АРК та обласного рівня встановлюється регламент відповідної обласної прокуратури, Положенням про структурні підрозділи, затвердженими прокурором області, а також розпорядженням керівника підрозділу, затвердженим прокурором області чи його заступником. Прокурор області та прирівняні до нього затверджує розподіл обов'язків між працівниками підрозділу, який безпосередньо йому підпорядкований.

Порядок видання наказу та розпорядження в органах прокуратури встановлений регламентом Генеральної прокуратури України, регламентом прокуратури області та Інструкцією з діловодства в органах прокуратури.

Так, проекти наказів, вказівок, розпоряджень розробляються за дорученням керівництва прокуратури або з ініціативи структурних підрозділів і посадових осіб. Примірник наказу, який подається на підпис керівнику прокуратури, повинен бути завізований заступником керівника прокуратури, керівниками зацікавлених структурних підрозділів та виконавцем на зворотному боці останнього аркуша.

У разі незгоди того, хто візує, зі змістом проекту наказу, він повинен викласти свою думку у письмовій формі у вигляді чітко сформульованого пункту або мотивованої відмови та додати до проекту наказу.

Розподіл обов’язків між працівниками прокуратури обласного рівня – творчий організаційно-управлінський акт, який на кожному рівні (керівний склад та працівники структурних підрозділів) умовно можна поділити на декілька етапів.

На першому етапі визначаються види роботи, які необхідно розподілити між працівниками прокуратури, ураховуючи компетенцію прокуратури обласного рівня, яка в свою чергу, зумовлена функціональними обов’язками прокурорів. До особливої групи належить робота, пов’язана з організацією роботи кожного працівника особисто, а також усього колективу.

На другому етапі необхідно визначити приблизний обсяг людиноднів, потрібний для виконання всієї роботи прокуратури в цілому та за окремими напрямками її діяльності протягом року. При цьому слід враховувати, що цей організаційно-управлінський процес складний, а його результати можуть бути надто невизначеними. Це пов’язано з тим, що в органах прокуратури немає науково обґрунтованих нормативів для всіх видів прокурорської роботи.

Третій етап пов’язаний із закріпленням за кожним оперативним працівником конкретних обов’язків. При розподілі обов’язків між керівним складом обласної прокуратури використовуються функціональний (предметний) та територіальний (зональний) принципи (п.5 Наказу №1-гн), а при розподілі обов’язків між працівниками структурних підрозділів - територіально-предметний (зонально-галузевий) принцип (п.6.7 Наказу №1-гн).

Таким чином, розподіл обов’язків між керівними складом прокуратури АРК та обласного рівня визначається наказом прокурора області та прирівняного до нього. Розподіл обов’язків всередині структурних підрозділів встановлюється положенням про структурний підрозділ та розпорядженням керівника підрозділу, затвердженим прокурором області чи його заступником. Вказані накази та розпорядження видаються у загальному порядку, встановленому регламентом Генеральної прокуратури України, регламентом прокуратури області та Інструкцією з діловодства в органах прокуратури.