Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНОВЛЕН Навч-метод компдекс наглядслидство.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
577.02 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ КАДРІВ

Кафедра нагляду за додержанням законів органами,

які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання

та досудове слідство

ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД

ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ ОРГАНАМИ, ЯКІ ПРОВОДЯТЬ ДІЗНАННЯ ТА ДОСУДОВЕ СЛІДСТВО

Навчально-методичний комплекс

Київ

2010

УДК 347.16

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Національної академії прокуратури України (протокол № 23 від 25 червня 2009 року).

Прокурорський нагляд за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство: навчально-методичний комплекс / уклад.: Геселев О.В., Мезенцева І.Є., Ільковець Л.Б., Рогатюк І.В., Сегедін В.Б., Пекалюк Ю.С., Черняк О.М. – К.: Національна академія прокуратури України, 2010. – 64 с.

Рецензенти:

Стеценко С.Г. – завідуючий кафедрою теорії держави і права Інституту підготовки кадрів Національної академії прокуратури України, доктор юридичних наук, професор;

Кожевніков Г.К. – професор кафедри теорії прокурорської діяльності та кримінального процесу Інституту підготовки кадрів Національної академії прокуратури України, кандидат юридичних наук, професор.

Відповідальний за випуск

Геселев О.В. – завідуючий кафедрою нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство, Інституту підвищення кваліфікації кадрів Національної академії прокуратури України.

                                                                        © Національна академія прокуратури України, 2010

ЗМІСТ

  1. Зміст і мета курсу, його місце в системі навчальних дисциплін……. ...4

  2. Робочі тематичні плани курсу для магістрів………………………………….5

  3. Тематика і плани лекційних та семінарських занять…………………..8

  4. Тематика і завдання практичних занять………………………………..25

5. Тематика рефератів………………………………………………………...36

6. Тематика випускних і магістерських робіт……………………………...39

7. Контроль знань………………………………………………………………….41

8. Рекомендовані джерела……………………………………………………48

  1. Зміст і мета курсу, його місце в системі навчальних дисциплін

Навчальну дисципліну «Прокурорський нагляд за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство» виокремлено з курсу «Прокурорський нагляд в Україні» з огляду на специфіку правового регулювання повноважень прокурора на досудовому слідстві, яка обумовлюється особливостями регламентації різних стадій досудового провадження у кримінальних справах.

«Прокурорський нагляд за законністю оперативно-розшукової діяльності» також викладається як окрема навчальна дисципліна, враховуючи, що кілька років питання організації прокурорського нагляду на цьому напрямі регламентуються окремими наказами Генерального прокурора України.

Нагляд за законністю оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства є конституційною функцією прокуратури. І хоча у статті 121 Конституції України перелік функцій прокуратури починається з підтримання державного обвинувачення, безперечним і очевидним є той факт, що провадження у кримінальній справі починається не з судового розгляду справи, де виникає функція підтримання державного обвинувачення, а саме з досудових стадій, на яких обвинувачення ще потрібно довести, зібравши докази.

Поступ України до демократизації законодавства, так звана мала судова реформа 2001 року, внаслідок якої було запроваджено судовий контроль на досудових стадіях провадження у кримінальній справі, тлумачення окремих статей Кримінально-процесуального кодексу України Конституційним Судом України, щорічне внесення змін і доповнень до КПК України, тривала підготовка нового КПК України, відсутність одноманітної судової практики зумовлюють численні проблемні питання щодо сутності та меж повноважень прокурора на досудовому слідстві як у теорії, так і в практичній діяльності органів прокуратури.

Тому при викладанні навчальної дисципліни на меті мається оновлення та доповнення базових знань слухачів і студентів з навчальних дисциплін «Кримінальний процес», «Кримінальне право», «Прокурорський нагляд в Україні».

Тематика і питання лекційних та семінарських занять співпадають. Практичні заняття проводяться з метою засвоєння слухачами і студентами теоретичного матеріалу, формування навиків прийняття самостійних рішень, ознайомлення з практичним досвідом прокурорсько-слідчих працівників, практикою вирішення проблемних питань, сформованою Генеральною прокуратурою України, практичного засвоєння вимог галузевих наказів Генерального прокурора України.

Для вивчення пропонується 23 теми, взаємопов’язані між собою. При цьому окремі питання кожної теми з урахуванням потреб практичних працівників органів прокуратури у підвищенні ділової кваліфікації можуть розглядатися як самостійні теми з відповідною структурою викладу. Як правило, щодо цих питань проводяться заняття у формі обміну досвідом (майстер-класів) або круглого столу з обговоренням конкретних проблем та можливих шляхів їх вирішення.

Студентам денної форми навчання пропонується 16 основних тем для вивчення, а студентам заочної форми навчання пропонується 10 основних тем відповідно до робочого тематичного плану. Заміна тематики не допускається. Решта з 23-х тем викладаються в інших спеціальних курсах.