Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
антикриз.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
39.72 Кб
Скачать

16.Поняття та ознаки антикризового управління

Антикризове управління- сукупність адекватних конкретній ситуації способів та методів управ. Впливу на організацію, спрямованих на попередження можливих ускладнень у ринковій д-сті в-ва, забезпеч. Його стабільного успішного господарювання з орієнтацією розширеного відновлення на найсучасніших концепціях.

Ознаки:1)зручність та адаптивність; 2)схильність до поширення неформального управління, мотивація ситуалізму, терпіння, впевненості; 3) диверсифікація управління, пошук найбільш прийнятних типологічних ознак ефективного управління у складних ситуаціях; 4) зниження централізму для забезпечення своєчасного ситуаційного реагування на проблеми, що виникли; 5)посилення інтеграційних процесів; 6) необхідність попередніх тренінгів, розробка планів дії на випадок кризи; 7)в плануванні різко зростає роль оперативного планування, врахування поточної ситуації; 8) публічність; 9) не тільки юридична, але й соціальна відповідальність вищого менеджменту.

43. Процедура санації: сутність та етапи.

Фінансове оздоровленя боржника в процесі банкрутства можливе при здійсненні двох процедур банкрутства – санації і мирової угоди.

Санація – це система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнанню боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Процедура санації складається з таких основних етапів:

1) введення процедури санації (Вирішуючи питання про введення санації господарський суд аналізує стан майна боржника на предмет визначення його ліквідності, склад і кваліфікацію працівників боржника, попит на вироблену боржником продукцію або послуги. При цьому враховуються також можливі соціально-економічні наслідки оголошення конкретного боржника банкрутом);

2) розробка та затвердження плану санації;

3) реалізація заходів з відновлення платоспроможності відповідно до плану санації;

4) затвердження звіту керуючого санацією та ухвалення господарським судом рішення щодо подальший дій.

Правові наслідки введення процедури санації:

  • припиняються повноваження керівника боржника та органів управління боржника – юридичної особи,

  • управління боржником переходить до керуючого санацією,

  • майно боржника переходить до керуючого санацією на праві господарського відання.

Строк проведення санації становить не більше 12 місяців, проте за клопотанням комітету кредиторів або керуючого санацією може бути продовжений ще до 6 місяців.

44.Розробка та затвердження плану санації.

Після запровадження процедури санації керуючим санацією протягом 3-місяців повинен бути розроблений план санації боржника та поданий на розгляд комітету кредиторів. У разі наявності інвесторів план санації розробляється та погоджується за участю інвесторів.

План санації повинен містити:

  1. заходи щодо відновлення платоспроможності боржника, умови участі інвесторів у ньому і в тому числі на умовах повного чи часткового задоволення вимог кредиторів ними, шляхом переведення боргу на інвестора;

  2. строк та черговість виплати боржником чи інвестором боргу кредиторам;

  3. умови відповідальності інвестора за невиконання взятих на себе зобов’язань щодо реалізації плану санації;

  4. строк відновлення платоспроможності боржника.

Протягом наступного місяця план санації повинен бути розглянутий комітетом кредиторів боржника. Комітет кредиторів може прийняти одне з таких рішень:

  • схвалити план санації та подати його на затвердження господарського суду;

  • відхилити план санації і звернутися до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

  • відхилити план санації, звернутися до господарського суду з клопотанням про звільнення керуючого санацією від виконання ним обов’язків та про призначення нового керуючого санацією.

Якщо частка державної власності у майні боржника перевищує 50%, то план санації погоджується з також з органом, уповноваженим управляти державним майном.

У разі схвалення плану санації комітетом кредиторів, господарський суд його затверджує, про що виноситься ухвала. В процесі проведення санації керуючий санацією щоквартально звітує перед комітетом кредиторів.