Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовий теорія.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
41.41 Кб
Скачать

1.3 Зміст , структура та порядок складання звіту про за формою ф14-фсс з твп

Зміст за формою Ф14-ФСС з ТВП складається за кожний квартал окремо і подається до органу Фонду за місцем обліку страхувальника разом із звітом за формою Ф4-ФСС з ТВП. Звіт за формою Ф14- ФСС з ТВП заповнюється в гривнях з копійками.

Путівки на санітарно - курортне лікування та до дитячих закладів оздоровлення, що отримані страхувальником від органу Фонду, зазначають у звіті на підставі журналу обліку путівок до санітарно курортних закладів за формою Ф13-ФСС з ТВП, яка є додатком 3 до Порядку отриманими застрахованими особами і членами їх сімей санітарно курортного лікування, що сплачується за рахунок Фонду.

У графі « Одержано путівок у звітному кварталі від органів Фонду», зазначають кількість путівок, отриманих від органу Фонду з термінами дії у межах звітного та наступних кварталів, та загальної суми їх вартості.

У графі « Видано путівок з початковими термінами звітного кварталу» зазначають видані застрахованим особам і членам їх сімей путівки, початок терміну дії який знаходиться у межах звітного кварталу.

У графі « повернено путівок органу Фонду» зазначаються путівки, які з поважних причин повернені органу Фонду.

Надані застрахованим особам у звітному кварталі путівки із термінами дії наступних кварталів включаючи до графи « Залишок путівок на кінець звітного кварталу».

У графі « Із загальної кількості путівок видано» зазначаються внесені до каси страхувальника суми часткової оплати вартості путівок с термінами дії звітного кварталу, які відображаються наростаючим підсумком у рядку 9 « Отримано від часткової оплати за путівку» У таблиці І за формою Ф4-ФСС з ТВП.

У графі « Не використано путівок з термінами їх дії що минули» зазначаються путівки, які своєчасно не видані страхувальникам застрахованим особам або членам їх сімей і термін дій яких минув.

У рядку 5 страхувальник звітує за путівки дитячого закладу оздоровлення, що отримані від органу Фонду і придбані Фондом за повну вартість, затверджено постановою управління Фонду соціального страхування з тимчасовою втратою працездатності від 25.02.2009.

Виправлення помилок.

У разі виявлення помилок у звітах Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП страхувальник має право подати звіт до органу Фонду за місцем обліку.

Чинним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником по закінченню терміну подання звітності, визначеним цим порядком.

За наявності методологічних або арифметичних помилок, виявлені при прийманні звіту при прийманні звітів відповідальною особою органу Фонду, страхувальнику має бути запропоновано самостійно виправити помилки.

У разі відмови страхувальника виправити помилки орган Фонду зобов’язаний самостійно визначити відповідні показники, враховувати їх при складанні зведених звітів.

У разі якщо страхувальник самостійно виявив помилки, що містяться у поданому ним звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП, то такий страхувальник повинен жити не відкладних заходів що до їх виправлення шляхом письмового повідомлення органу Фонду за місцем обліку.

Письмове повідомлення про факт виявлення помилки складається у двох примірниках і повинно містити таку інформацію:

  • Найменування страхувальника;

  • Реєстраційний код страхувальника в органу Фонду або його номер у державному реєстрі, та ідентифікаційний код за ЄДРПОУ;

  • Період виявлення помилки;

  • Зміст помилки на чинне законодавство;

  • Суму від корегованих внесків або витрат;

  • Суму до нарахованої пені;

  • Дату складання повідомлення.

Письмове повідомлення надсилається за підписом керівника та головного бухгалтера разом із звітом страхувальника за той квартал, якому це повідомлення отримано.

Страхувальник при виявленні помилки, що обумовлює необхідність сплати заборгованості, повинен нарахувати та сплатити суму пені, розраховану на суму не доплати, пеня обчислюється відповідно до закону.

При виявлення помилки органами Фонду, що спричинила наявність заборгованості страхувальника перед Фондом, страхувальник повинен здійснити відповідний розрахунок з Фондом шляхом перерахування належної до сплати суми страхових коштів. За не повну сплату страхових внесків, несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальника накладається штраф.

Страхувальник при поданні звітності до органу фонду повинен відобразити помилки минулих кварталів звітного року шляхом коригування відповідних показників звітності.

Додатково нараховані суми допомоги по тимчасовій непрацездатності в тому числі по догляду за хворим членом сім’ї, по вагітності та пологах,а також збільшення кількості днів за листками непрацездатності, що оплачені в минулих роках, відображаються в рядках 1, 2, 3, таблиці ІІ звіту за формою Ф4- ФСС з ТВП.

Способи та строки подання

Подають звіт до виконавчої дирекції Фонду на папері ( у двох примірниках) або у електронній формі. Причому робити візит зі звітністю не обов’язково її можна надіслати поштою

Термін подання – не пізніше 20 числа місяця наступного за звітним кварталом ( у разі надсилання поштою не пізніше ніж за 10 днів до закінчення строку). Якщо таке число випадає на вихідний чи святковий день то граничний термін переносять на найближчий робочий день.

Висновок

За формою Ф4 - ФСС з ТВП звіт ним періодом є квартал, півріччя, 9 місяців та рік, але очевидно, що під звітним кварталом слід розуміти останній квартал відповідного звітного періоду.

Зрозуміло, якщо виявилося , що звітувати за певний період року не треба , це не означає що такий обов’язок надалі не з’являється. Тобто за підсумками кожного кварталу потрібно визначити: подавати звіт чи ні.

За формою Ф14 – ФСС з ТВП можна дійти висновку, що подають її лише ті, хто впродовж звітного кварталу отримував соцстрахівські путівки та/або видавав їх працівникам. Але із самої форми звіту та порядку його складання випливає, що подавати потрібно й тоді, коли:

  • протягом кварталу повернути путівки до Фонду;

  • були невикористані путівки, термін дії яких минув у звітному кварталі;

  • на звітний квартал припадає початок дії путівки, виданої працівнику в минулому кварталі.

У своїй діяльності фонд керується Конституцією України, Основами законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовлені похованням», Кодексом законів про працю України , іншими законодавчими та нормативно-правовими актами, а також Статутом Фонду.

Фонд є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовлені похованням , провадить збір і акумуляцію страхових внесків інших котів , призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг , види яких передбачені Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовлені похованням », та забезпечує їх надання , а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд є не комерційною самоврядною організацією і належить до цільових позабюджетних страхових фондів. Держава є гарантом надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам Фонду, стабільної діяльності Фонду.

Кошти загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовлені похованням , не включають до Державного бюджету України , не підлягають вилученню та використовуються тільки за цільовим призначенням. У разі їх не використання в поточному році вони переходять на наступний фінансовий рік.

У Фонді соціального страхування звітують за формами:

  • форма Ф4-ФСС з ТВП;

  • форма Ф14-ФСС з ТВП.