Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_1-60.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

1) Зародж та осн етапи розвитку екон теор як науки

У сучасн. умовах економіку можна розглядати у трьох значеннях: 1) народне госп певної країни; 2) сукупність екон відносин між людьми у сфері виробн., розпод, обміну і спожив продукції, утворюючи певну економічну систему; 3) економ наука, що вивч нар госп в цілому, галузі господарства району.

Народне госп є предметом вивч економічної науки.

Економічна наука- сфера розумової діяльності людини, функцією якої є пізнання та систематизац об’єктивних знань про закони і принципи розвитку реальної економ дійсності.

Перші спроби вивчення екон процесів були зробл у старод Греції та Римі.

Етапи розв екон науки:

Меркантилізм. Представн цієї школи основним джерелом багатства вважали сферу обігу, торгівлю, а саме багатство ототожнювали з накопиченням грошей (зол і срібних). Представн: Монкретьєн, Манн, Юм.

Фізіократи. Джерелом багатства вваж працю у с/г. Представн: Кене, Тюрго, Мірабо, Норе.

Клас політ економія. Засновники: Сміт, Рікардо, Петті. Вони зосередж увагу на аналізі економ явищ і закономірностей розв всіх сфер виробн. Вони започатков трудову теорію вартості. Ринок розгл як саморегул систему.

Марксизм. Засновники: Маркс, Енгельс. Дослідж капіталістичне суспільство з позиції робітничого класу. Вони продовж дослідж трудову теор вартості, запропонували концепції дод вартості, грошей, прод праці, відтворення, екон криз, земел ренти.

Маржиналізм – теорія яка пояснює екон процеси і явища використовуючи концепцію граничних величин. Дослідж грунт на таких поняттях як «гран корисність», «гран продуктивн», «гран витрати». Представн: Менгер, Візер, Джевонс.

Сучасні напрямки.

Неокласицизм. Заперечує необх втруч держави в економіку, розгл ринок як саморег сист. Засновн: Маршалл, Пігу.

Монетаризм – теорія яка приписує грош масі, яка знаходь в обігу, роль визначального фактору.

Кейнсіанство. Обгрунтов необх активного втруч держави в регулюв економіки через кредитно-бюджетну політику. Засновн: Кейнс.

Інституціоналізм. Розгл економіку як сист в якій відносини між господ суб’єктами склад під впливом багатьох факторів. Обєктами вивчення є «інститути» (держава, корпорації, профспілки, звичаї…)

Неоклас синтез. Представн обгрунт принцип поєдн ринков і держ регул екон процесів, наголош про необх руху до змішаної економіки.

2) Економічні закони,їх пізнання та використання

Економічні закони — це насамперед закони еволюції виробничих відносин у їх взаємозв'язку з розвитком продуктивних сил. Економічні закони, як і закони природи, мають об'єктивний характер, тобто відтворюються незалежно від волі й свідомості людей. Проте вони істотно відрізняються від них, бо виникають, розвиваються і функціонують лише в процесі економічної діяльності людей — виробництві, розподілі, обміні та споживанні, тому залежать від свідомої діяльності людей. Свідоме, цілеспрямоване використання економічних законів є домінуючим. Так, на сучасному етапі держава не може скасувати економічні закони, але може створювати передумови для розвитку об'єктивних законів, змінивши умови. Крім того, на відміну від природних, економічні закони діють не вічно, більшість з них мають тимчасовий характер. Розрізняють: всезагальні економічні закони, тобто закони, які властиві всім суспільним способам виробництва (закон відповідності виробничих відносин рівню й характеру розвитку продуктивних сил, закон зростання продуктивності праці, закон економії часу тощо); закони, що діють у декількох суспільно-економічних формаціях: закон вартості, закон попиту і пропозиції, грошового обігу тощо; до третього типу належать специфічні економічні закони, тобто закони, що діють лише в межах одного суспільного способу виробництва. Найважливішу роль серед них відіграє основний економічний закон, що виражає найбільш глибинні зв'язки між продуктивними силами і виробничими відносинами, відносинами власності у взаємодії з розвитком продуктивних сил; четвертий тип економічних законів — це особливі закони, що діють лише на одній із стадій (висхідній чи низхідній) або ступенів суспільного способу виробництва — закон породження монополії концентрацією виробництва, який діє на вищій стадії розвитку капіталізму, закон одержавлення економіки. На вищому ступені державно-кооперативного капіталізму діє закон планомірного розвитку економіки. Механізм використання економічних законів передбачає передусім пізнання їхньої сутності, умов дії та вимог, на основі чого формується економічна політика, виробляється економічна програма.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]