Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ диплом_менеджеры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
369.15 Кб
Скачать

5.5. Додатки

Додатки – це матеріали, що доповнюють текст роботи. На всі додатки повинні бути посилання. Додатки розміщують у порядку посилань на них у тексті.

Кожний додаток слід починати з нової сторінки з наведенням зверху справа сторінки слова «Додаток» і його позначення.

Додаток повинен мати заголовок, котрий записується симетрично основного тексту з великої літери окремим рядком.

Додатки позначають великими літерами українського алфавіту починаючи з А, за винятком літер Г, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, Додаток А, Додаток Б і т. д.

Коли літери українського алфавіту використані усі, використовують літери латинського алфавіту, за винятком літер І і О, а після його повного використання допускається позначати додатки арабськими цифрами.

Коли у роботі один додаток, він позначається «Додаток А».

Додатки, як правило, оформлюють на аркушах формату А4. Допускається оформляти додатки на аркушах формату А3, А4х3, А4х4, А2 і А1. Додатки повинні мати загальну із всією дипломною роботою наскрізну нумерацію сторінок.

5.6 Примітки

Примітки розміщують у роботі, якщо необхідно пояснити зміст тексту таблиці чи ілюстрації. Їх розміщують безпосередньо після тексту, частіше після таблиці чи ілюстрації, до яких вони відносяться. Примітки не повинні містити вимог.

Якщо примітка одна, то після слова «Примітка» ставлять тире і примітка друкується також з великої літери.

Одну примітку не нумерують. Кілька приміток нумерують за порядком арабськими цифрами.

Приклади

Примітка - ___________________________________________

Примітки:

1____________________________________________________

2____________________________________________________

Примітки до таблиці розміщують у кінці таблиці над лінією, що позначає закінчення таблиці.

5.7. Посилання

Посилання у тексті роботи на джерела слід вказувати порядковими номерами за переліком джерел (списку літератури), на які посилаються, розміщеними у квадратних дужках, наприклад, «… в роботах [ 1-7]».

Перелік джерел (список використаної літератури) повинен бути наведений у кінці тексту роботи, починаючи з нової сторінки.

Бібліографічні описання у переліку джерел у роботі наводять в алфавітному порядку. Порядкові номери джерел у переліку є посиланнями у тексті.

При необхідності джерела, на які посилаються тільки у додатку, наводяться у окремому переліку посилань, розміщеному у кінці цього додатку.

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації, таблиці, формули, рівняння, додатки, вказують їх номери.

При посиланнях слід писати: «… у розділі 4 …», « … див. п. 2.1…», «… у відповідності з ф. 3.4…», « … на рисунку 1…» чи « … на рисунку 1.3…», «… див. п. 3.2…», « … в таблиці 3.2…», «…по формулі (3.1). ..», «… у Додатку В…».

6. Оцінка роботи керівником, рецензування і підготовка до захисту

Після завершення студентом дипломної роботи і оформлення, керівник перевіряє її і дає відзив, у якому відмічає, на скільки актуальні питання розглянуті у роботі, який теоретичний рівень роботи, яке практичне значення має робота, яку самостійну науково-дослідну роботу виконав студент.

В кінці відзиву керівник дає загальну оцінку за чотирибальною системою (відмінно, добре, задовільно, незадовільно), потім підписує титульний лист, а також дає висновок щодо можливості присвоєння певного освітньо-кваліфікаційного рівня по даній спеціальності.

Оцінка “відмінно” виставляється, якщо робота відповідає вимогам, які висуваються щодо написання дипломних робіт.

Оцінка “добре” виставляється, якщо в роботі допущені 2-3 незначні помилки, невірність літературної мови, практична частина виконана правильно без суттєвих помилок, зроблені висновки.

Оцінка “задовільно” ставиться, якщо в роботі не застосовані сучасні методи розробки і обґрунтування рішень (економічно-математичне моделювання, інформаційні технології, програмні продукти), робота не містить елементів наукового пошуку вирішення проблемних професійних задач.

Потім робота направляється на рецензування. Рецензентами призначають, як правило, провідних спеціалістів.

Кожна дипломна робота в обов'язковому порядку повинна бути прорецензована. Для цієї роботи залучаються висококваліфіковані керівники підприємств та головних функціональних підрозділів, організацій, НДІ, лабораторій, ВНЗ.

Склад рецензентів визначається кафедрами факультету, які здійснюють керівництво дипломниками.

Направлення дипломної роботи на зовнішнє рецензування видає кафедра після попереднього перегляду дипломної роботи завідуючим кафедрою та науковим керівником.

Студент-дипломник зобов'язаний на вимогу рецензента дати необхідні пояснення по всіх питаннях щодо його роботи.

Рецензія на дипломну роботу у письмовому вигляді з відповідним підписом представляється на кафедру не пізніше, ніж за 14 днів до захисту перед ДЕК. В рецензії обов'язково повинно бути відмічено наступне: відповідність змісту роботи вибраній темі, ступінь повноти розкриття питань дипломної роботи та її окремих проблем, вміння дипломника самостійно викласти матеріал, обґрунтувати пропозиції, оригінальність пропозицій та методів їх втілення, переваги та недоліки в розкритті науково-теоретичних проблем теми, методики аналізу економічних явищ та процесів, рівень теоретичної та професійної підготовки дипломника, його здатність до самостійної роботи як спеціаліста, практична цінність пропозицій, які містяться в дипломній роботі. В заключній частині рецензії дається загальна оцінка роботи по 4-бальній системі (відмінно, добре, задовільно, незадовільно).

В надрукованій рецензії (Додаток Л) з підписом і печаткою необхідно охарактеризувати роботу та повноту виконання завдання, відображення у ній нових досягнень і обґрунтування запропонованих рішень, вказати, як використовується практичний матеріал і літературні джерела, на скільки глибоко продумані всі питання даної теми, обґрунтовані зроблені студентом висновки, відмітити реальність дипломної роботи. В рецензії дають оцінку роботи за чотирибальною системою. Після рецензування у дипломній роботі не допускаються виправлення.

Завідуючий кафедрою менеджменту у встановлені терміни (попередній захист і ознайомлення з дипломною роботою та відзивом керівника) визначає можливості допуску роботи до захисту і ставить свій підпис на титульному листі дипломної роботи.

При підготовці до захисту дипломної роботи необхідно скласти план і конспект доповіді з викладенням основних положень, проконсультувавшись з керівником. Необхідно звернути увагу на логічність та послідовність викладення.