Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!Прогр_Перед_практ_2012_бакалавр_НД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
359.42 Кб
Скачать

4.4. Охорона праці

Розділ «Охорона праці» є обов'язковою складовою частиною звіту з переддипломної практики. Індивідуальне завдання на випускну бакалаврську роботу з розділу «Охорона праці» видає керівник дипломної роботи.

У розділі «Охорона праці» студент розглядає питання охорони праці стосовно робочого місця на переддипломній практиці з урахуванням тих особливостей, які обумовлені технічним завданням випускної роботи. У цьому розділі необхідно оглянути шість основних аспектів: загальну характеристику робочого місця; параметри, що характеризують стан виробничої санітарії та гігієни праці; організаційні заходи з охорони праці; протипожежну профілактику; заходи з техніки безпеки, зокрема електробезпеки; технічні заходи з охорони праці. Організаційні заходи з охорони праці та технічні заходи з охорони праці, які мають актуальне значення для випускної бакалаврської роботи студента, повинні мати більш детальну проробку.

При виконанні даного розділу бажано, щоб студент самостійно знайшов технічне рішення питання. Пропоновані інженерні рішення важливо підтверджувати відповідними розрахунками, графічним матеріалом і обов'язковими посиланнями на літературні і нормативні джерела. Оригінальні конструктивні і принципові рішення окремих питань можна показувати на кресленні.

Детальні рекомендації по складанню розділу наведено в „Методичних рекомендаціях до виконання розділу „Охорона праці” в дипломних проектах(роботах) бакалаврів факультету кібернетики”, що укладені д.т.н., проф. Михайликом В.Д., к.т.н., доц. Лисюк В.М.

4.5. Баланс робочого часу студентів

Загальний час практики студентів складає чотири тижні. За цей термін передбачається знайомство з усіма базовими цехами (підрозділами) і адміністративними службами підприємства. Це реалізується у вигляді екскурсій з поясненнями роботи діючого обладнання; надання графічного матеріалу, паспортів устаткування тощо; проведення робіт під керівництвом працівника підприємства і університету, який надає пояснення теоретичного і практичного плану; виконання студентом індивідуальних завдань. Орієнтовний баланс робочого часу студента під час проходження переддипломної практики наведений у табл. 4.1.

Таблиця 4.1

Орієнтовний баланс робочого часу

№ пп

Робота, яка виконується

Кількість днів

1.

Знайомство з керівником практики від виробництва, оформлення перепусток, інструктаж з техніки безпеки

1

2.

Екскурсії

2

3.

Учбові заняття

2

4.

Ознайомлення з технологічними процесами та обладнанням

7

5.

Виконання індивідуальних завдань

6

6.

Підбір матеріалів до дипломної роботи

Постійно

7.

Дооформлення щоденника та звіту з практики. Одержання відгуку від керівника практики від підприємства

2

4.5.1. Індивідуальні завдання. Виконання індивідуальних завдань є важливим елементом роботи студентів при проходженні переддипломної практики. Метою цих завдань є надбання студентами умінь та навичок самостійного розв'язування виробничих, наукових та організаційних проблем. Індивідуальні завдання дають можливість студентам розширювати свої знання і привчають використовувати теоретичні знання на практиці, підвищують ініціативу практиканта, роблять проходження практики більш конкретним і цілеспрямованим.

Зміст індивідуальних завдань визначається керівником практики та керівником випускної роботи бакалавра з урахуванням теми роботи і під час практики конкретизується і узгоджується з керівником від бази практики.

В індивідуальних завданнях можуть бути розглянуті питання науково-дослідного, розрахункового і конструкторського характеру, розроблені оригінальні технологічні процеси, модернізовано обладнання, обґрунтовані пропозиції щодо економії енергоресурсів і сировини тощо.

4.5.2. Заняття та екскурсії під час практики. На початку практики організовується екскурсія для загального ознайомлення студентів з підприємством (установою), його структурними підрозділами та взаємозв'язками між ними.

Метою проведення екскурсії є набуття студентами більш повної уяви про базу практики, її структуру та взаємодію підрозділів, діючу систему управління.

Керівники практики від підприємства (установи) організовують лекції про досягнення в галузі розробки нових методів виробництва, передачі й розподілу електроенергії та її застосування.

4.5.3. Навчальні посібники. Перелік літератури, з якою студент має ознайомитися протягом переддипломної практики складається керівником практики та керівником випускної роботи бакалавра. Найбільшу увагу при цьому слід приділити літературі, яка відсутня в університеті і є на базі практики: нормативним матеріалам, описам, наочним посібникам, державним стандартам тощо.

Перелік літератури повинен бути обмеженим за обсягом, та враховувати реальний резерв часу, який студент може виділити для її вивчення.

4.5.4. Методичні рекомендації. При виконанні будь-якого доручення або роботи студент повинен ознайомлюватися з наступними матеріалами: технічні умови, описи, стандарти, креслення, інструкції, звіти про науково-дослідну роботу тощо.

Всі виконані роботи слід занотувати у щоденник практики, при цьому слід робити посилання на використані матеріали.

Таким чином, щоденник практики повинен відобразити всю виконану під час практики роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]