Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф о № 27 Палій.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

I варiант

По розрахунково-платiжнiй вiдомостi, яка одночасно викори-стовується для видачi по нiй заробiтної плати, яка належить працівнику (типова форма № П-49). На невеликих пiдприємствах в тих випадках, коли технiка розподiлення заробiтної плати за вироб-ничими розрахунками не ускладнюється, розрахунково-платiжна вiдомiсть може виписуватися в одному примiрнику. В iнших випад-ках вiдомiсть виписується в двох примiрниках (пiд копiрку), причо-му платiжним документом є перший примiрник.

Данi про аванс, який виплачується, про суми утримання по-даткiв, якi обчислюються по заробiтнiй платi, та iншi утримання за-писуються протягом мiсяця у вiдкриту на поточний мiсяць розрахун-ково-платiжну вiдомiсть.

Для запису за кожний місяць протягом року всiх видiв нара-хувань та утримань iз заробiтної плати працівника на пiдставi пер-винних документiв по облiку виробiтку та виконаних робiт, вiдпраць-ованого часу i документiв на рiзнi види оплат застосовується Форма П-54 “Особовий рахунок”.

II варiант

По розрахунковiй вiдомостi (типова форма № П-51) та ок-ремiй платiжнiй вiдомостi (типова форма № П-53), по якiй здійснюється виплата заробiтної плати.

Для запису за кожний місяць протягом року всiх видiв нара-хувань та утримань iз заробiтної плати працівника на пiдставi пер-винних документiв по облiку виробiтку та виконаних робiт, вiдпраць-ованого часу i документiв на рiзнi види оплат застосовується Форма П-54 “Особовий рахунок”.

Видача авансу за роботу в першiй половинi мiсяця при всiх варiантах здійснюється за платiжною вiдомiстю (№ П-53).

Заробiтна плата працiвникiв пiдприємств на територiї України виплачується у грошових знаках, що мають законний обiг на територiї України. Виплата заробiтної плати у формi боргових зобов’язань i розписок або у будь-якiй iншiй формi забороняється. Заробiтна плата може виплачуватися банкiвськими чеками у порядку, встановленому Kабiнетом Мiнiстрiв України за погоджен-ням з Нацiональним банком України.

Kолективним договором, як виняток, може бути передбачено часткову виплату заробiтної плати натурою (за цiнами не нижче собiвартостi) в тих галузях або за тими професiями, де така виплата, що еквiвалентна за вартiстю оплатi працi у грошовому виразi, є зви-чайною або бажаною для працiвникiв, за винятком товарiв, перелiк яких встановлюється Kабiнетом Мiнiстрiв України.

Заробiтна плата виплачується працiвникам регулярно в ро-бочi днi в строки, встановленi у колективному договорi, але не рiдше двох разiв на мiсяць через промiжок часу, що не перевищує шiстнадцяти календарних днiв.

У разi, коли день виплати заробiтної плати збiгається з вихiдним, святковим або неробочим днем, заробiтна плата випла-чується напередоднi.

Виплата заробiтної плати здiйснюється за мiсцем роботи. За-бороняється провадити виплату заробiтної плати у магазинах роздрiбної торгiвлi, питних i розважальних закладах, за винятком тих випадкiв, коли заробiтна плата виплачується працюючим у цих за-кладах особам.

За особистою письмовою згодою працiвника виплата за-робiтної плати може здiйснюватися через установи банкiв, поштови-ми переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок власника або уповноваженого ним органу.

При кожнiй виплатi заробiтної плати власник або уповнова-жений ним орган повинен повiдомити працiвника про такi данi, що належать до перiоду, за який провадиться оплата працi:

а) загальна сума заробiтної плати з розшифровкою за видами виплат;

б) розмiри i пiдстави вiдрахувань iз заробiтної плати; в) сума заробiтної плати, що належить до виплати. Власник

або уповноважений ним орган зобов’язаний забезпечити до-стовiрний облiк виконуваної працiвником роботи i бухгалтерський облiк витрат на оплату працi у встановленому порядку.

Вiдомостi про оплату працi працiвника надаються будь-яким органам чи особам лише у випадках, передбачених законодавством, або за згодою чи на вимогу працiвника.

Суми невиплаченої заробітної плати (за умов, коли працівник під час виплати зарплати перебуває на лікарняному, у відряджені і т.

ін.) депонуються на субрахунку 662 “Розрахунки з депонентами”. При цьому касиром при закритті платіжної відомості здійснюється від руки надпис “Депоновано” у колонці “Підпис в одержанні” про-ти прізвища працівника, який не одержав заробітну плату, або про-ставляється відтиск штампу з позначкою “Депоновано”, який вико-ристовується спеціально для таких цілей.

Аналітичний облік розрахунків з депонентами здійсню-ється у “Kнизі обліку розрахунків з депонентами” (типова фор-ма № 8), яка відкривається у розрахунку на один календарний рік (див. зразок 6.5.). Записи у книгу прізвищ працівників, а також не отриманих ними сум здійснюється позиційним способом за ре-зультатами закриття кожної “Розрахунково-платіжної відомості”, або “Платіжної відомості” на протязі року.

Треба зауважити, що задепоновані суми не включаються до відомостей на видачу заробітної плати у наступні місяці. Для їх от-римання працівнику необхідно особисто звернутися до бухгалтерії. Видача депонованої заробітної плати здійснюється лише за “Видат-ковим касовим ордером” (див. зразок 4.3.), який виписується окремо на кожного працівника для погашення однієї або декількох заборго-ваностей.

За фактом отримання задепонованих сум із каси у “Kнизі обліку розрахунків з депонентами” робиться відповідна відмітка про номер видаткового касового документа, а також зазначається видана сума проти того місяця року, в якому було здійснено вказа-ну виплату.

Нормативно-правовим документом, який встановлює дер-жавнi гарантiї права на вiдпустки, визначає умови, тривалiсть i поря-док надання їх працiвникам для вiдновлення працездатностi, змiцнення здоров’я, а також для виховання дiтей, задоволення влас-них життєво важливих потреб та iнтересiв, всебiчного розвитку осо-би виступає Закон України “Про відпустки” № 504/96 – ВР від