Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 9.СУЧАСНА УКРАЇНА.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

6. Основні чинники та особливості розвитку культури в Україні.

Незалежна Україна отримала систему культурних закладів і установ, які вод­ночас із власне культурними виконували й пропагандистські функції підтримки комуністичної ідеології. Незважаючи на це, культура в СРСР завжди фінансува­лася за залишковим принципом, що й відобразилося на рівні її розвитку.

За даними ЮНЕСКО, СРСР за інтелектуально-моральним рівнем у середині 1980-х років посідав 57 місце у світі, а за рівнем освіти пе­ребував на 28 місці.

Культурне життя в роки незалежності розвивалося в складних і суперечли­вих умовах. На шляху розвитку культури скасовані всі штучні перепони, цен­зурні заборони, ідеологічні обмеження. Українські митці, науковці, освітяни от­римали вільний доступ до культурних надбань людства.

Українська культура ґрунтується на відродженні історичної пам'яті, повер­ненні культурної та мистецької спадщини, вивільненні творчої ініціативи, підне­сенні народної творчості, пожвавленні культурного життя в регіонах.

Водночас матеріальні труднощі переходу до ринкової економіки негативно позначилися саме на культурі. Значне скорочення державного фінансування сфери культури та відсутність традицій меценатства призвели до надзвичайно скрутного становища установ освіти, культури та науки, припинення діяльності багатьох творчих колективів — оркестрів, хорів, ансамблів, відпливу насамперед молодих кваліфікованих кадрів, утрати багатьох традицій культурного життя.

З огляду на таке становище держава вжила ряд заходів, спрямованих на со­ціальний захист діячів культури та мистецтва. В умовах переходу до ринкових відносин творчі спілки України з 1 січня 1992 р. звільнялися від сплати податків на доходи та різноманітних внесків у спеціальні фонди.

Верховна Рада України прийняла ряд законів, які допомогли зберегти знач­ний потенціал української культури. Так, у лютому 1992 р. депутати схвалили «Основи законодавства про культуру», згодом прийняли Закони України «Про музеї та музейну справу в Україні», «Про бібліотеки та бібліотечну діяльність в Україні» та ін.

Яскравою особливістю культурного життя стає по­мітний вплив громадськості. У країні з'являються різ­ні об'єднання, товариства, фонди. Помітну роль у під­тримці митців, творчих проектів, талановитих колективів відіграв Фонд культури, очолюваний по­етом Б. Олійником. Ще ширшу підтримку різних напрямів культурного життя забезпечив українсько-американський фонд «Відродження». Поступово по­ширювали свою діяльність українські меценати з діас­пори — Ю. Ємець і П. Яцик, Е. Гуцуляк із Канади, О. Воскобійник, В. Баранецький, А. Лисий, подружжя Н. та І. Бараненків зі США, М. Гоян з Австралії.

З 1996 р. працює Всеукраїнський фонд відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини ім. О. Гончара. За рахунок доброчинних пожертвувань від юридичних і фізичних осіб фонд відродив уже не одну славну українську пам'ятку. Під охороною держа­ви перебуває 123 тис. пам'яток історії та культури, а в музейних фондах України зберігається понад 10 млн одиниць історичних цінностей. Продовжує зростати й число національних архітектурних заповідників. За роки незалежності до них приєднані «Чернігів стародавній», «Кам'янець-Подільська фортеця». Відкриваються музеї, присвячені історичним особам і визначним подіям української історії, які раніше замовчувалися через ідеологічні причини. До таких, безперечно належить Музей гетьманства (м. Київ).

Ознакою сучасного становища культури є значне посилення міжнародник контактів. Численні гастролі українських митців і творчих колективів до багатьох країн світу, експозиції за кордоном українських художників і музейних колекцій сприяють зміцненню міжнародного авторитету України. Так, у США були гідно представлені музейні скарби України на виставках «Слава Візантії» «Українське Трипілля»; в Італії — «Золото степів України».