Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наші шпори всі питання.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
156.9 Кб
Скачать
  1. Резерв коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття..

З бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття здійснюють видатки на створення резерву коштів Фонду з метою забезпечення його фінансової стабільності. Резерв не може перевищувати суму, необхідну для виплати допомоги по безробіттю в розрахунку на місяць. Резерв коштів Фонду зберігається на спеціальному рахунку уповноваженому банку України. Резерв коштів Фонду використовується за цільовим призначенням за рішенням правління Фонду.

85. Розмір та порядок сплати страхових внесків

Згідно ЗУ «Про загальнообовязкове держ соц страхування на випадок безробіття» (ст.17) розміри стразових внесків повинні забезпечувати: по-перше, виплату застрахованим особам забезпечення та надання соціальних послуг, по-друге,створення резерву коштів Фонду, по-третє, покриття витрат Фонду у зв’язку із відшкодування витрат Пенсійного Фонду пов’язаних із достроковим виходом на пенсію осіб та фінансуванням витрат на утримання та забезпечення діяльності виконавчої дирекції фонду.

Слід зазначити, що розмір страхових внесків щорічно встановлюється ВР України для роботодавців та застрахованим особам. Роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць вдень одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці. Страхові внески, сплачені в іноземній валюті, підлягають перерахуванню за рахунок фонду у повному обсязі нарахування їх на з\пл і перерахування страхових внесків до Фонду проводиться у пропорційних сумах. У разі незабезпечення банківськими установами перерахування страхових внесків до Фонду одночасно з видачею коштів на виплату заробітної плати ці банківські установи сплачують за рахунок власних коштів до Фонду суму несплачених страхових внесків.

Якщо роботодавці несвоєчасно чи не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються санкції.

86. Звільнення від сплати страхових внесків

Страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше. Таким чином страхові внески являють собою надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від сплати страхових внесків звільняються: 1)застраховані особи на період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичним висновком;

2) застраховані особи в частині отриманої допомоги по частковому безробіттю.