Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наші шпори всі питання.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
156.9 Кб
Скачать

11.Фактори впливу на індивідуальну пропозицію на ринку праці.

Фактори індивідуальної пропозиції на ринку праці, які визначаються попитом: 1) об’єктивні (місце роботодавця в економіці країни, стандарти якості в суспільстві, досягнутий в суспільстві рівень продуктивності, рівень нормативно-правового забезпечення діяльності); 2) суб’єктивні (забезпеченість фінресурсами, система контролю і мотивації, підприємницький талант, професіоналізм роботодавця та його команди).

Фактори, які безпосередньо впливають на індивідуальну пропозицію: 1) об’єктивні (економічна ситуація, рівень життя у країні, стан освіти, охорони здоров’я, розвиток науки, ставлення до праці); 2) суб’єктивні (потреби, матеріальний стан індивіда і його сім’ї, сімейний статус, індивідуально-особистісні характеристики, мотивація).

Ринковий фактор впливу на індивідуальну пропозицію – рівень з/п.

12.Зайнятість населення: соціально-економічна сутність і функції

Зайнятiсть населення — це дiяльнiсть, пов’язана із задоволенням власних i суспiльних потреб. Зайнятiстю визнається дiяльнiсть не лише на державних пiдприємствах, а й в особистому, фермерському та iншому господарствi, садiвництвi; iндивiдуальна трудова дiяльнiсть; пiдприємництво i т. п., тобто дiяльнiсть, яка базується на правi вiльного володiння своєю здатнiстю до працi й правi власностi на засоби виробництва для виконання цих робiт. Соцiально-економiчна система зайнятостi виконує три функцiї:

економiчну — як фактор створення суспiльного продукту;

доходну — як засiб одержання трудових доходiв;

суспiльну — як засiб задоволення потреби в працi.

Зайнятiсть із соцiальних позицiй — це, наприклад, зайнятiсть такими видами корисної дiяльностi, як навчання в загальноосвiтнiх школах, iнших денних навчальних закладах, служба в армiї, зайнятiсть у домашньому господарствi, виховання дiтей, догляд за хворими i людьми похилого вiку, участь у роботi громадських органiзацiй.

Зайнятiсть з економiчних позицiй суспiльства — це дiяльнiсть працездатного населення, пов’язана зі створенням суспiльного продукту або нацiонального доходу. Зайнятiсть з економічних позицiй можна розглядати як продуктивну зайнятiсть. Продуктивна зайнятiсть — це така зайнятiсть населення, яка завдяки високопродуктивній працi створює необхiднi для розвитку суспiльства ресурси i дає кожному працiвниковi доход, не менший, нiж потрiбно для вiдтворення його фiзичних, iнтелектуальних i професiйних якостей, тобто, щонайменше, забезпечує просте вiдтворення робочої сили.

  1. Показники зайнятості і їх класифікаційні групи.

Основні показники названих соціально-економічних явищ можна поділити на дві групи:

 1) абсолютні, які відображають розміри, обсяг  зайнятості, відображаючи чисельність;

 2) відносні, які показують рівень поширеності в суспільстві певного явища, відображаючи частку відповідної категорії відносно усього (або певної більшої категорії) населення.

Чисельність економічно активного населення (Ч  ) — це абсолютний показник економічної активності, що відображає її розміри. Цей показ­ник кількісно відображає трудовий потенціал населення країни

Рівень економічної активності населення (Ре.а.н.) — це віднос­ний її показник, який відображає її "популярність" порівняно з іншими видами активності (неактивності). Він розраховується як відношення чисельності економічно активного населення (Че.а.н.) дозагальної чисельності населення віком 15—70 років (Ч(15-70) .) * 100%.

Чисельність зайнятих (Ч) — це абсолютний показник зайня­тості населення економічною діяльністю, що показує її розмі­ри. Цей показник відображає кількісно вигідний трудовий потенціал населення. Відносні показники зайнятості:

Рівень зайнятості (P) — це відносний її показник, який показує її поширеність серед дорослих людей. Він розраховується як відношення чисельності зайнятого населення (Чд) до загальної чи­сельності населення віком 15—70 років (Ч )*100%