Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zalik.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
32.14 Кб
Скачать

22. Драма як літературний рід. Драматичні жанри

Дра́ма (грец. drama — дія) — один з літературних родів, який змальовує світ у формі дії,здебільшого призначений для сценічного втілення.

Драма є специфічним видом мистецтва, який одночасно належить як літературі, так і театру. Лише у колективній творчості письменника, режисера, художника, композитора й акторів вона може стати помітним явищем літературно-мистецького життя. Відповідно до змісту та форми, характеру конфлікту драматичні твори поділяються на окремі види і жанри (драма, трагедія, комедія, фарс, водевіль, мелодрама, трагікомедія). У минулому побутували містерії, міраклі, мораліте, шкільні драми, інтермедії та інші.

25. Ритм, основні одиниці ритму

  • Головною ознакою віршованої мови вважається ритм. Ритмом називається повторюваність однакових або подібних явищ через певні, сумірні відрізки часу. Віршовий ритм — це повторення сумірних мовних одиниць, що ними є самі віршовані рядки, які промовляються поспіль один за один.

  • Отож, рядок — основна ритмічна одиниця в будь-якій системі віршування, але ритмічна організація рядка в кожній з відомих систем своя, особлива. Рядковий ритм може бути побудований:

  • а) на чергуванні довгих і коротких складів у вірші (метричне віршування у давніх греків і римлян);

  • б) на рахунку складів у вірші (силабічний вірш);

  • в) на рахунку наголосів у вірші (тонічний вірш);

  • г) за наголошеністю і ненаголошеністю складів (силабо-тонічне віршування).

Але в усіх випадках віршовий ритм виникає лише із співвідносності рядків як сумірних відрізків. Через це віршовий ритм виникає не в окремому рядку, а тільки в об’єднанні їх у вірші, як цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]