Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техноекологія № 21.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Що являють собою нафта і газ як джерела енергії?

  2. Географія розташування галузі.

  3. Які існують методи видобування і первинної обробки нафти?

  4. Особливості видобування нафти з морських родовищ.

  5. Розкрийте сутність основних прийомів переробки нафти.

  6. Які негативні фактори обумовлюють забруднення навколишнього середовища нафтопродуктами?

  7. Заходи по зменшенню негативного впливу на довкілля нафтогазодобувної і переробної промисловості.

  8. В чому сутність схем очищення промислових стоків нафтопереробних заводів?

3. Вугільна промисловість

Вугільна промисловість – підприємства, які здійснюють видобування, збагачення і брикетування кам’яного та бурого вугілля. З розвитком вугільної промисловості пов’язана чорна металургія, електроенергетика, коксохімія, комунальне та інші галузі народного господарства.

3.1. Історична довідка

Вугілля є одним з найбільш давніх і найбільш сталих джерел енергії. В даний час доля вугілля як одного з первинних енергоносіїв в світовому використанні становить 25 %. На вугілля припадає біля 66 % всіх розвіданих копалин енергоносіїв. Розвідані запаси вугілля, на відміну від родовищ нафти і газу, зосереджені, головним чином, на території розвинених держав: США (25,1% від світових запасів), Росія (15,9 %), Китай (11,6 %), Австралія (9,2%), Індія (7,6%), Німеччина (6,8%), ЮАР (5,6 ), Україна (3,5%), Польща (1,4%).

Видобування вугілля на території України почалось ще в XVIII столітті. Тоді було відкрито Донецький вугільний басейн (1722 р.) першу вугільну шахту було споруджено в Лисичанську в 1795 році. До революції (1913 р.) на Донбас припадало 27% вугледобутку Росії. В даний час вугледобування в Україні зосереджено в трьох басейнах: Донецькому та Львівсько-Волинському кам’яновугільних і дніпровському – буровугільному.

Загальні запаси вугілля на Україні становлять 120 млрд. т. Вугільні родовища України характеризуються складними гірничо-геологічними умовами: значною глибиною розробки, малою потужністю пластів, слабкими водовмісними породами, високою газообільністю. В 2002 році глибина шахт Донбасу наблизилась до 800 м, а на окремих шахтах – сягає 1600 м.

За останні 10 років стан вугільної промисловості в значній мері погіршився в зв’язку з кризовим станом економіки в державі. Видобуток вугілля за ці роки скоротилась із 135 млн. т до 80…83 млн. т.

3.2. Видобування вугілля

Є два способи видобування вугілля: відкритий (кар’єрний) і підземний (шахтний).

Перший спосіб в даний час застосовують тоді, коли глибина розміщення корисної копалини під землею не перевищує 400 м. Другий – шахтний спосіб може бути застосований при розташуванні на будь-якій глибині, якщо це економічно вигідно і технічно можливо. Історично відомо, що початок вугільних розробок здійснювався на невеликих глибинах родовищ (до 100 м) за допомогою шахт.

Кар’єрний спосіб видобування корисних копалин вимагає наявності високопродуктивної землерийної і транспортної техніки для розпушування, навантажування і вивезення за межі кар’єру корисної копалини і переміщення значних об’ємів розкривної породи.

Технологія розкриття кар’єру передбачає такі види робіт:

1) осушення і очищення від рослинності поверхні кар’єру;

2) зняття родючого і потенційно-родючого шару ґрунту і переміщення його у зовнішні відвали;

3) підготовка початкового фронту розкривних і видобувних робіт;

4) розкривні роботи;

5) видобувні роботи;

6) рекультивація порушених земель і кар’єрів;

Якщо зняття родючого і потенційно-родючого ґрунтів здійснюють, в основному, двома видами механізмів: бульдозерами і скреперами, то при виконанні розкривних і видобувних робіт застосовують набагато більше механізмів і прийомів. В наш час для цього застосовують три способи розробки: екскаваторний, гідравлічний і вибуховий.

Екскаваторний спосіб – універсальний і може бути використаний при розробці будь-яких гірських порід. Крім екскаваторів тут додатково застосовують бульдозери, скрепери, колісний і конвеєрний транспорт.

Гідравлічний спосіб може бути застосований при наявності рихлих або розпушених порід. Розпушення виконують за допомогою бульдозерів, екскаваторів або за допомогою спеціального знаряддя – розпушувачів. Розрихлена порода розмивається гідромоніторами, всмоктується насосами і по пульпопроводу направляється у відвал.

Вибуховий спосіб ведення робіт є попереднім перед екскаваторним або гідравлічним способами. Як самостійний він може бути застосований при виконанні розкривних робіт при переміщені грунту у внутрішні відвали (направлений вибух).