Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техноекологія № 21.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

12.2.2. Необхідні ресурси

Автомобільний транспорт потребує таких ресурсів як бензин, дизельне паливо, газове паливо, різні мастила та альтернативне паливо. В даний час автомобільний транспорт споживає 60% виробленого промисловістю бензину і 35% дизельного палива.

Для вантажних автомобілів з бензиновими двигунами збільшення потужності на 1% призводить до збільшення витрат палива на 1,0...1,4%, для дизелів ‑ витрати палива збільшуються на 1,1–1,3%. Це при умові, що швидкість руху їх знаходиться в діапазоні 35...70 км/год.

Для більшості вантажних автомобілів як з бензиновим, так і з дизельними двигунами мінімальна витрата палива на одиницю довжини шляху відповідає швидкості руху автомобіля близько 30 км/год, при зростанні швидкості має місце поступове збільшення втрат палива. Для легкових автомобілів, оптимальною швидкістю, при якій витрачається менше палива, є 80...110 км/год.

Важлива експлуатаційна властивість бензину ‑ його детонаційна стійкість, тобто здатність нормально згоряти за різних умов, хоча при цьому в двигунах утворюється відкладання та спостерігається корозія металу.

Детонаційна стійкість характеризується октановим числом. Воно закодовано у марках бензину: А–76, А–92, А–95, А–98. Порівняно з бензином дизельне паливо витрачається більш економніше, але містить значно більше (до 0,5 % від маси палива) сполук сірки. За багатьма показниками кращим за бензин є газ. Він краще змішується з повітрям і тому, повніше згорає в двигуні. Октанове число у газу від 105 до 110 од., в той час як у найбільш високосортного бензину воно становить тільки 98 од. Крім того, газове паливо подовжує життя автомобільного двигуна майже в 1,5 рази. Неважко зрозуміти, що бензин змиває змазку зі стінок циліндрів, розріджує її і псує, а газ не порушує плівку між деталями, які труться, і вони менше зношуються.

Як показав вітчизняний і закордонний досвід, використання природного газу у вигляді пального для автомобільних двигунів досить економічне. Кожен кубометр його зберігає як мінімум 1 л бензину, зменшується частка витрат на паливо в собівартості перевезень.

Альтернативні види палива. До альтернативних видів відносяться спирти, водень і електрика.

Спирти (метанол і етанол) застосовують як добавку до бензину, так і в чистому вигляді, їх головні переваги ‑ висока детонаційна стійкість і добрий ККД робочого процесу, недолік ‑ знижена теплотворна здатність, що зменшує пробіг між заправками і збільшує витрати палива в 1,5...2 рази в порівнянні з бензином. Крім того, через погану випаровуваність метанолу і етанолу ускладнений запуск двигуна.

Водень ‑ це розповсюджений у природі елемент. У нього висока теплотворна здатність: у 5 разів вище, ніж у бензину. Продукти згоряння містять один безпечний елемент ‑ водяну пару. Перевага водню як палива незаперечна. Але висока вартість його одержання і складність в будові двигуна поки стримують серійну розробку автомобілів даного типу.

Двигуни електричних автомобілів працюють від акумуляторних батарей. Переваги їх ‑ безшумність і відсутність відпрацьованих газів. Недоліки ‑ малий радіус дії і значна маса акумуляторних батарей.