Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VPKS_v2_UKR_new.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.31 Mб
Скачать

4. Використання мови оккам для рішення завдань системного програмування

Мова Оккам добре описує завдання системного програмування. Її перевага перед іншими мовами особливо очевидна при рішенні завдань розподілу обчислювальних ресурсів, при програмуванні механізмів захвату, а також при синхронізації роботи псевдопаралельних процесів на одному процесорі або паралельних процесів на багатопроцесорній обчислювальній системі.

Така перевага з'явилася завдяки простому трактуванню за допомогою цієї мови паралельної обробки, а саме головне, завдяки простій і однорідній структурі механізму передач повідомлень, що забезпечує рівноправне рандеву між паралельними процесами. Остання обставина звільняє програміста від кодування різних механізмів синхронізації, подібних до класичних операцій із семафорами.

Розглянемо типове завдання системного програмування - розподіл загального ресурсу між паралельними процесами. Іноді її називають завданням програмування моделі мультиплексора.

Допустимо, є вісім процесів, які прямо не виводять повідомлення в загальний канал. У кожному процесі є власний канал (input) і буфер для буферизації свого повідомлення (buffa). Загальний вихідний канал (output) також має буфер (outbuf).

При функціонуванні мультиплексора його вхідні процеси поступово накопичують дані у своїх буферах. Як тільки повністю заповнюється який-небудь буфер, процес, керуючий його заповненням, сповіщає про це процесу, що обслуговує вихідний канал. Якщо під час передачі даних із вхідного буфера у вихідний інші вхідні процеси також зажадають вихідний канал, то вони автоматично поєднуються в чергу до вихідного процесу, організовану відповідно до дисципліни обслуговування FIFO (першим прийшов, першим оброблений).

Вся програма складається із двох основних частин. Перша частина - нескінченний цикл, що паралельно заповнює вісім вхідних буферів. Друга частина - нескінченний циклічний процес, що моделює роботу мультиплексора й організований конструктором ALT. Цей процес виводить дані в загальний канал по мірі заповнення паралельних вхідних буферів.

Контрольні запитання

  1. Які вирази використовує мова OKKAM?

  2. Які існують структури програмування?

  3. Які принципи синхронізації за допомогою керуючих сигналів?

  4. Які існують засоби для програмування у реальному часі?

  5. Яким чином мова OKKAM може бути застосована для рішення завдань системного програмування?

Рекомендована література

1. Транспьютеры. Архитектура и программное обеспечение. Перевод с англ. – М., ”Радио и связь”, 1993.

2. Бахтеяров С. Д., Дудников Е. Е., Евсеев М. Ю. Транспьютерная технология. – М., ”Радио и связь”, 1993.

169

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]