Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІнальна курсова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

- 68 -

ВСТУП

Сьогодні економіка України потребує швидких структурних та технологічних перетворень при одночасному вдосконаленні механізму безготівкових розрахунків, так як сучасний її стан характеризується розладом платіжно-розрахункової системи та платіжною кризою. Своєчасна і повна сплата доставленої продукції, виконаних робіт та наданих послуг, інших боргових зобов’язань є однією з головних передумов та ознак ефективності функціонування економіки в цілому і кожного його суб’єкта окремої. Від стану безготівкових розрахунків, своєчасного і повного надходження від платників коштів залежить стан грошового обігу, ціноутворення, кредитні відносини, фінансовий стан підприємств і, як підсумок, соціальний стан населення.

В період економічної кризи порушується система безготівкових розрахунків, збільшується попит на готівку та кредит банків. Крім того, лібералізація цін ускладнила формування кредитних процесів банків, негативно вплинула на проведення безготівкових розрахунків. Таким чином, в сучасних умовах, коли спостерігається зниження рівня платоспроможності підприємств, порушення товарного і грошового обігу, неефективність діючого механізму розрахунків між підприємствами, який не стимулює їх до своєчасного виконання платежів, необхідно не тільки технічно здійснювати розрахункові операції, але і вдосконалювати організацію безготівкових розрахунків. Беручи до уваги вищенаведене, актуальність даної роботи очевидна.

Питання, пов’язані з безготівковими розрахунками розглядалися такими вітчизняними науковцями як: А.С. Савченко, Л.А. Віднійчук-Вірван, О.Д. Вовчак, О.В. Васюренко, Р.І. Тиркало, М.І. Савлук та інші. Нормативною-правовою та законодавчою базою для безготівкових розрахунків є Закон України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні”, Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, Інструкція про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, Правила Національної системи масових електронних платежів, Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням та інше.

Метою курсової роботи є вивчення організації безготівкових розрахунків і шляхів їх удосконалення. Досягнення поставленої мети зумовило необхідність вирішення таких завдань:

1) з’ясувати загальну сутність безготівкових розрахунків;

2) відобразити класифікацію та основні принципи організації безготівкових розрахунків;

3) сформувати структуру системи безготівкових розрахунків;

4) охарактеризувати форми безготівкових розрахунків;

5) провести аналіз роботи платіжних систем України, а саме системи електронних платежів Національного банку України, та Національної системи масових електронних платежів, виявити чинники, що впливають на зміни в роботі даних платіжних систем;

6) розробка і обґрунтування пропозицій по вдосконаленню і розвитку платіжних систем в Україні.

При роботі над курсовою роботою був використаний статистичний, аналітичний матеріал, також використовувалася як періодична література, книги, так і законодавчі, нормативні і інструктивні матеріали, що стосуються даної теми.

Розділ 1. Економічна характеристика пат «Credit Agricole»

1.1 Характеристика господарської діяльності пат «Credit Agricole»

ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» - універсальний банк, власником якого є одна з найбільших фінансових груп світу – Credit Agricole Group (Франція). Банк працює на фінансовому ринку України з 1993 року та надає весь спектр сучасних банківських послуг приватним і корпоративним клієнтам. Згідно з класифікацією НБУ CREDIT AGRICOLE входить до групи великих банків України.

Регіональна мережа Банку охоплює всі регіони України та складається з понад 200 точок продажів. CREDIT AGRICOLE також є партнером об’єднаної банкоматної мережі «АТМоСфера», яка налічує понад 3 200 банкоматів 25 провідних банків України, а також володіє власною мережею з понад 263 АТМ.

CREDIT AGRICOLE займає лідируючі позиції на ринках автокредитування та споживчого кредитування, успішно просуває зарплатні проекти, видає кредити на купівлю житла, приймає вклади від населення на привабливих умовах, здійснює випуск та обслуговування платіжних і кредитних карток, грошові перекази і надає ряд інших послуг приватним особам. Окрім того, Банк надає повний комплекс послуг для бізнесу, приділяючи особливу увагу співробітництву з компаніями агропромислового комплексу.

Надійність та ділову репутацію CREDIT AGRICOLE підтверджують майже 370 тисяч приватних та понад 25 тисяч корпоративних клієнтів, що довірили йому ведення своїх фінансових справ. В Банку діють програми лояльності, які дозволяють клієнтам отримувати вигідніші умови на розміщення депозитів, а також призові Акції та спеціальні преференційні умови для позичальників, які отримують заробітну плату чи дохід від підприємницької діяльності на рахунок в ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

CREDIT AGRICOLE першим в Україні став партнером програми кредитування Renault Finance, а згодом також Nissan Finance. Кредити на авто марок Renault, Nissan, Toyota, Lexus, Mazda, Suzuki, Subaru, Hyundai, KIA стали доступнішими для українських автолюбителів дякуючи співробітництву CREDIT AGRICOLE з їх імпортерами та офіційними дилерами на українському ринку. Банк постійно розширює список своїх партнерів та вже став одним з найактивніших і найуспішніших серед банків, що займаються автокредитуванням.

Акціонер CREDIT AGRICOLE – Credit Agricole Group – є визнаним лідером на ринку фінансових послуг світу, найкрупнішим банком Європи за рівнем прибутку від роздрібних банківських послуг та володіє 28% ринку роздрібних банківських послуг Франції. Credit Agricole входить до ТОП 10 найбільших банків світу за об’ємом акціонерного капіталу та посідає третє місце за об’ємом загальних активів (інформація The Banker, 2010). Сто шістдесят тисяч кваліфікованих співробітників Групи швидко та якісно обслуговують понад 59 мільйонів клієнтів по усьому світу.

Дякуючи підтримці потужного акціонера CREDIT AGRICOLE демонструє високі темпи розвитку та займає конкурентні позиції по основним фінансовим показникам серед банків України.

Банк є:

  • принциповим членом VISA International;

  • принциповим членом MasterCard International Incorporated;

  • членом Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем "EMA"

  • агентом міжнародних платіжних систем грошових переказів "Юністрім", MoneyGram

  • членом російської платіжної системи «Золота Корона»;

  • членом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

  • членом Асоціації банків Львівщини;

  • учасником ВАТ «Міжрегіональна фондова спілка» (МФС);

  • членом ФБР і К (Форум з безпеки розрахунків і операцій з платіжними картами).