Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-27.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
54.24 Кб
Скачать

21.Джерела формування та напрями використання коштів фсс з тимчасової втрати працездатності.

Джерелами формування коштів загальнообов'язкового дер­жавного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втра­тою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, є:

1) страхові внески страхувальників-роботодавців і застрахо­ваних осіб, що сплачуються на умовах і в порядку, передбачених законом;

  1. суми, не прийнятих до зарахування витрат страхувальника за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, пені, штрафів та інших фінансових санкцій, застосованих до страхувальників та посадових осіб відповідно до актів законодавства;

  2. благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб;

  1. асигнування із Державного бюджету України;

  2. інші надходження відповідно до законодавства.

Кошти ФСС ТВП не включаються до Державного бюджету України, не підлягають вилученню та використовуються тільки за цільовим призначенням. При їх невикористанні у поточному році вони переходять на наступний фінансовий рік.

Для забезпечення фінансової стабільності ФСС ТВП утво­рюється резерв страхових коштів у сумі, необхідній для фінансу­вання всіх видів матеріального забезпечення в розрахунку на місяць.

НАПРЯМИ За загальнообов'язковим державним соціальним страхуван­ням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витрата­ми, зумовленими народженням і похованням, надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

  1. допомога з тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за

хворою дитиною);

  1. допомога з вагітності та пологів;

  2. допомога при народженні дитини;

  3. допомога на період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного

віку;

  1. допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безро­бітних та осіб, які

померли від нещасного випадку на виробництві);

  1. забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на сана­торно-курортне

лікування застрахованим особам та членам їхніх сімей, до дитячих

оздоровчих закладів, утримання санаторіїв-профілакторіїв, надання

соціальних послуг у позашкільній ро­боті з дітьми).

22. Забезпечення санаторно-курортного лікування застрахованих осіб.

отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортних послуг передбачає комплексне лікування, медичну реабілітацію та профілактику захворювань з максимальним використанням природних лікувальних ресурсів, фізіотерапевтичних методів, дієтотерапії, лікувальної фізкультури та забезпечення належних культурно-побутових умов (далі - послуги) на базі санаторно-курортних закладів, розташованих на територіях курортів державного та місцевого значення або в лікувально-оздоровчих місцевостях (далі - курорти), за пред'явленням путівки на санаторно-курортне лікування (далі - путівка) та санаторно-курортної карти

Придбання путівок здійснюється Виконавчою дирекцією Фонду в межах асигнувань, передбачених статтею бюджету Фонду "Оздоровчі заходи", з урахуванням пропозицій відділень Фонду згідно з кошторисами програм щодо відновлення здоров'я застрахованих осіб і членів їх сімей (далі - кошториси програм) та відповідно до законодавства.

Для забезпечення відновлення здоров'я застрахована особа та члени її сім'ї мають право на отримання санаторно-курорт­ного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих за­кладах.

Правління ФСС ТВП щорічно розглядає та затверджує план розподілу путівок для застрахованих осіб і членів їх сімей, гра­ничну вартість путівки на ліжко-день у санаторно-курортних закладах, а також розмір часткового фінансування на оздоров­лення дітей в дитячих оздоровчих закладах.

Питання фінансування оздоровчих закладів вирішуються правліннями відділень ФСС ТВП за поданням профспілкових органів, комісій із соціального страхування підприємств, уста­нов, організацій та робочих органів відділень.

Для санаторіїв-профілакторіїв, які частково фінансуються за рахунок коштів ФСС ТВП, гранична вартість путівки на ліжко-день вирішується їх власниками з урахуванням пропозицій комісій із соціального страхування та затверджується виконав­чими дирекціями відділень.

Асигнування на придбання путівок для застрахованих осіб і членів їх сімей плануються в бюджеті ФСС ТВП в межах коштів, передбачених статтею «Оздоровчі заходи».

Планування путівок здійснюється Виконавчою дирекцією ФСС ТВП в розрізі відділень. Проект плану розподілу путівок визначає загальну їх кількість з урахуванням чисельності пра­цюючих в еквіваленті повної зайнятості та фінансового стану ФСС ТВП. Проектом плану передбачаються путівки:

  • для застрахованих осіб і членів їх сімей;

  • для доліковування застрахованих осіб у відповідних відділен­нях реабілітації на базі санаторно-курортних закладів;

  • для створення резерву у Виконавчій дирекції та виконавчих дирекціях відділень ФСС ТВП.

За кошти соціального страхування придбаваються путівки лише до санаторіїв та оздоровчих закладів України.

Проект плану розподілу путівок направляється до 1 червня виконавчим дирекціям відділень ФСС ТВП для узгодження. Останні до 1 серпня повертають Виконавчій дирекції проект плану із зауваженнями і пропозиціями робочих органів, комісій із соціального страхування. Виконавча дирекція узагальнює отримані матеріали та узгоджує проект плану розподілу путівок з комісією правління з питань страхових виплат та надання со­ціальних послуг. Виконавча дирекція спільно з комісією подає до 1 вересня правлінню проект плану для затвердження.

Плани розподілу путівок відділень ФСС ТВП затверджують­ся на правліннях відділень в двотижневий строк після отриман­ня затвердженого правлінням плану на наступний рік і доводять­ся до робочих органів відділень, котрі доводять план розподілу путівок до страхувальників.

Застрахованій особі путівка дається за основним місцем ро­боти на підставі рішення комісії із соціального страхування. За­страхована особа отримує її в бухгалтерії страхувальника, яка здійснює облік путівок.

Путівка до дитячого оздоровчого закладу видається безкош­товно або за 10% її вартості, путівка для членів сім'ї — з частко­вою оплатою за 30%; 50% її вартості з врахуванням матеріально­го стану застрахованої особи.

Кошти за часткову оплату вартості путівки вносяться у касу страхувальника за місцем роботи застрахованої особи з наступним перерахуванням на рахунок ФСС ТВП, при відсутності каси — через установу банку за місцем реє­страції страхувальника.

Путівки, які надходять до бухгалтерії страхувальника, підля­гають зберіганню та обліку нарівні з грошовими коштами. Стра­хувальник, лікувально-профілактичні установи щоквартально звітують перед робочими органами ФСС ТВП про видані путів­ки.

Правління ФСС ТВП, Виконавча дирекція, виконавчі ди­рекції відділень, робочі органи відділень, комісії із соціального страхування здійснюють контроль за правильністю зберігання, обліку, використання путівок, своєчасністю оприбуткування і відображення у звітності часткової оплати за путівки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]