Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро супер шпора.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
389.52 Кб
Скачать

49 Реалізація міжнародних економічних відносин через статті платіжного балансу.

Платіжний баланс складається з метою обліку результатів зовнішньоекономічної діяльності країни. Він є найважливішим джерелом інформації, яка дозволяє судити про ефективність участі країни в міжнародному поділі праці і служить основою для прийняття рішень у галузі зовнішньоекономічної політики. Платіжний баланс - це статичний документ, в якому в систематизованому вигляді відображені всі зовнішньоекономічні операції країни з іншими державами за певний період часу. Платіжний баланс характеризує співвідношення платежів, що надходять в країну з-за кордону, і платежів, здійснених нею за кордоном.

Зовнішньоторговельні операції, що показують надходження валюти в країну, відображаються в платіжному балансі зі знаком «плюс». Платежі та витрати за кордоном заносяться в баланс зі знаком «мінус».

Приплив валюти з-за кордону має місце в результаті наступних надходжень:

• Виручки від експорту товарів і послуг;

• Доходів від діючих за кордоном підприємств;

• Відсотків і дивідендів від міжнародних цінних паперів, що належать юридичним особам даної країни;

• Однобічних переказів, або трансфертів (переклади пенсій громадянам, які приїхали з-за кордону, грошові перекази родичам, іноземна допомога);

• Позик, наданих іноземними державами і фірмами;

• Грошових коштів від продажу іноземцям підприємств, будівель, землі та іншої нерухомості;

• Виручки від реалізації цінних паперів за кордоном.

Відтік валюти з країни відбувається при імпорті товарів і послуг, грошові перекази за кордон, кредити іноземним державам і фірмам купівлі іноземних цінних паперів.

Платіжний баланс - відображення зовнішньоекономічних зв'язків країни.

П латіжний баланс - балансовий рахунок міжнародних операцій - це вартісне вираження всього комплексу зовнішньоекономічних зв'язків країни у формі співвідношення надходжень і платежів. Балансовий рахунок міжнародних операцій являє собою кількісне і якісне вартісне вираження масштабів, структури і характеру зовнішньоекономічних операцій країни, її участі в світовому господарстві. На практиці прийнято користуватися терміном «платіжний баланс», а показники валютних потоків по всіх операціяхпозначати як платежі і надходження.

Останнім часом на додаток до платіжного балансу, який містить відомості про рух потоків цінностей між країнами, складається баланс міжнародних активів і пасивів країни, що відображає її міжнародний фінансовий стан у категоріях запасу. Він показує, на якому ступені інтеграції у світове господарство перебуває країна. У ньому відбивається співвідношення на даний момент вартості отриманих та наданих країною кредитів, інвестицій, інших фінансових активів. В одних країн отримані ресурси переважають, а закордонні активи невеликі. В інших країн великі й різноманітні і ті, і інші показники. Особливе місце займають США як нетто-імпортер іноземних фінансових ресурсів. Показники міжнародної фінансової позиції і платіжного балансу взаємопов'язані.

З бухгалтерської точки зору платіжний баланс завжди знаходиться в рівновазі. Але за її основними розділами або має місце активне сальдо, якщо надходження перевищують платежі, або пасивне - якщо платежі перевищують надходження.

3. Структура платіжного балансу.

Платіжний баланс має наступні розділи:

- Торговельний баланс, тобто співвідношення між вивезенням і ввезенням товарів;

- Баланс послуг і некомерційних платежів (баланс «невидимих» операцій);

- Баланс руху капіталів і кредитів