Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАЕ КР 2007.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
280.58 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО

М Е Т О Д И Ч Н І В К А З І В К И

ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“М А К Р О Е К О Н О М І К А”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

НАПРЯМУ “ЕКОНОМІКА І ПІДПРИЄМНИЦТВО”

(У ТОМУ ЧИСЛІ СКОРОЧЕНИЙ ТЕРМІН НАВЧАННЯ)

КРЕМЕНЧУК 2007

Методичні вказівки щодо виконання контрольних робіт з навчальної дисципліни “Макроекономіка” для студентів заочної форми навчання за спеціальностями напряму 0501 – “Економіка і підприємництво” (у тому числі скорочений термін навчання)

Укладач старш. викл. О.М. Яріш

Рецензент к.е.н., доцент Т.В. Семко

Кафедра економічної теорії

Затверджено методичною радою

Протокол № _______ від ______________

Заступник голови методичної ради доц. С.А. Сергієнко

З М І С Т

ВСТУП …………………………………………………………………….

4

1 ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ………………………………………………...

5

1.1 Загальні відомості …………………………………………...………

6

1.2 Мета та завдання вивчення дисципліни ……………………………….

6

2 ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ З КУРСУ...……………………………………...

9

2.1 Вимоги щодо оформлення контрольних робіт ………………………..

11

2.2 Тематика контрольних робіт …………………………………………...

14

2.3 Практична частина ……………………………………………………...

16

2.4 Теоретична база до виконання практичної частини ………………….

27

3 ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ІСПИТУ ………………………….

33

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ……………………………………………………

36

Додаток А Зразок оформлення титульної сторінки ……………………...

38

В С Т У П

Макроекономіка як складова економічної теорії – це наука про багатомасштабні економічні процеси, що відбуваються в певній країні, яка також приділяє значну увагу місцю та значенню держави в цих процесах. Поглиблене вивчення даної дисципліни студентською аудиторією дозволить визначити економіку як цілісну систему, сформувати мету економічної політики уряду, а також визначити інструменти, необхідні для реалізації цієї політики. На відміну від предмета мікроекономіки, що також є частиною теоретичної науки, яка вивчає ринкові процеси на рівні підприємств, окремих споживачів або галузей, предметом макроекономіки – є вивчення студентами сукупних економічних явищ, дослідження національної економіки в системі взаємопов’язаних ринків, на яких взаємодіють різні економічні аґенти (домашні господарства, підприємці, держава, іноземні фірми).

Курс “Макроекономіка” вивчає закономірності розвитку народного господарства, тобто економічного макросередовища. Взаємодія елементів економічного макросередовища як сукупність демографічних, економічних, природних, науково-технічних, політичних і культурних чинників вирішальною мірою визначає економічний стан країни в цілому. Водночас дія макроекономічних чинників і механізмів безпосередньо позначається на діяльності кожного окремого взятого суб’єкта господарської діяльності. Тому тим важливіше для останнього постійно враховувати явища макросередовища у своїй стратегії діяльності, оскільки ефективність роботи суб’єкта господарської діяльності, спрямована на одержання прибутку, багато в чому визначається вмінням правильно трактувати процеси в макросередовищі.

Для поглибленого та ефективного вивчення і розуміння дисципліни “Макроекономіка” студенти повинні закріплювати знання, отримані на лекціях та практичних заняттях, шляхом самостійного звернення до спеціальної літератури, довідкових посібників, фактичних інформаційних матеріалів.

  1. Тематичний план

Методичні рекомендації розроблено на основі освітньо-професійної програми (редакція 2006 р.) підготовки бакалавра за спеціальностями напряму 0501 – “Економіка і підприємництво” з дисципліни “Макроекономіка”, яка затверджена Міністерством освіти і науки України в якості галузевого стандарту вищої освіти.

Методичні рекомендації щодо виконання контрольної роботи з дисципліни “Макроекономіка” розроблено для студентів заочної форм навчання за спеціальностями напряму “Економіка і підприємництво” (у тому числі скорочений термін навчання).

Таблиця 1

Тематичний план курсу

№ теми

Назва теми

1

Макроекономіка як наука

2

Макроекономічні показники в системі національних рахунків

3

Ринок праці

4

Товарний ринок

5

Грошовий ринок

6

Інфляційний механізм

7

Споживання домогосподарств

8

Приватні інвестиції

9

Сукупні видатки і ВВП

10

Економічна динаміка

11

Держава в системі макроекономічного регулювання

12

Зовнішньоекономічна діяльність

1.1 Загальні відомості

Механізм функціонування та розвитку національної економіки є предметом вивчення в дисципліні “Макроекономіка”.

Сучасна система навчання в державних вищих навчальних закладах України будується з урахуванням кращого іноземного та вітчизняного досвіду та досягнень педагогічної науки й передбачає винесення на перший план ефективної роботи студентів за допомогою лекційних і практичних (семінарських) занять, а також самостійної роботи студентів.

Відповідно до навчального плану студентів заочної форми навчання при вивченні дисципліни “Макроекономіка” вони повинні виконати контрольну роботу з індивідуальною теоретичною та практичною частинами, для чого й розроблені дані методичні рекомендації.

Методичні рекомендації розроблено на основі робочої навчальної програми з дисципліни “Макроекономіка” для студентів денної та заочної форм навчання зі спеціальностей напряму “Економіка і підприємництво” (у тому числі скорочений термін навчання), яка затверджена методичною радою КДПУ ім. М.Остроградського.

1.2 Мета та завдання вивчення дисципліни

Вивчення дисципліни “Макроекономіка” займає особливо важливе місце в підготовці фахівців з вищою освітою за напрямом “Економіка і підприємництво”, що пояснюється її теоретико-пізнавальним та методологічним значенням для економічних наук.

Мета викладання дисципліни – формування системи знань з теоретичної макроекономіки, які відображають сукупні результати економічної діяльності країни та теоретичний інструментарій ринкового та державного регулювання національної економіки. Засвоєння системи економічних знань, на яких базується сучасний макроаналіз; набуття навичок дослідження аґреґованих показників економічного та соціального розвитку національної економіки шляхом використання універсального інструментарію та макроекономічного моделювання.

Логіка і структура курсу «Макроекономіка» та передбачені програмою методи його вивчення дозволять студентам набути певного рівня професіоналізму та навичок, які необхідні для самостійної економічної поведінки.

Завданням даної дисципліни є: вивчення ключових положень базових макроекономічних теорій, ринкових механізмів та механізмів макроекономічної політики щодо регулювання економіки, набуття вмінь аналізувати результати функціонування національної економіки та оцінювати ефективність економічної політики держави. Розкриття закономірностей, що характеризують розвиток економічних систем на макроекономічному рівні; дослідження національного ринку; визначення механізмів державного реґулювання та факторів економічного зростання.

Окрім того, задача цієї дисципліни полягає в тому, щоб визначити економічні аспекти: функціонування ринків (тобто: ринку праці, ринку товарів та платних послуг, ринку грошей) та системи взаємопов’язаних ринків, а також визначити взаємозв’язок між ними.

Тому в результаті вивчення курсу студент повинен знати:

  • основні макроекономічні теорії, концепції, моделі;

  • основні макроекономічні показники та поняття;

  • методику розрахунків та аналізу основних макроекономічних показників.

Також студент повинен уміти:

  • визначати макроекономічну ситуацію в державі через систему відповідних макроекономічних показників;

  • визначати конкретні принципи використання макроекономічних показників їх аналізу та розрахунків.

Макроекономіка забезпечує науково-інформаційну базу для подальшого вивчення дисциплін: “Соціологія”, “Мікроекономіка”, “Економіка підприємства”, “Економічна інтеґрація і глобальні проблеми сучасності”, “Гроші і кредит”, “Міжнародні економічні відносини”, “Основи зовнішньоекономічної діяльності”, “Основи митного законодавста”, “Податки і податкова політика”, “Антикризове управління” тощо.