Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАЕ КР 2007.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
280.58 Кб
Скачать

2.1 Вимоги щодо оформлення контрольних робіт

Написання контрольної роботи як форма самостійного вивчення дисципліни передбачає детальне дослідження основних питань програмного матеріалу. Тематика віддзеркалює проблеми, що вивчаються в курсі, тому написання контрольної роботи сприяє формуванню глибоких і міцніших економічних знань у студентів. Необхідно пам’ятати, що теоретична частина контрольної роботи – це стисле викладення основних наголошень книг, статей з конкретної проблеми. Завдання студентів полягає у вивченні та висвітленні поглядів, ідей різних авторів, у визначенні спільного, що поєднує позиції цих авторів. При цьому викладення матеріалу повинно включати й власну позицію студента, його коментар до тієї або іншої проблеми.

Усі письмові контрольні роботи повинні відповідати єдиним вимогам:

А. Загальний обсяг контрольної роботи не повинен перевищувати 18 – 25 сторінок учнівського зошита (стандартних аркушів форматом А4). Контрольна робота пишеться державною мовою, усі сторінки треба пронумерувати (при написанні роботи в учнівському зошиті на кожній сторінці треба залишити поля (по 4 – 5 см) для поміток викладача – рецензента). У кінці роботи повинні стояти підпис студента та дата виконання.

Б. Зміст та структура контрольної роботи багато в чому визначається вибраною темою.

Кожна контрольна робота має наступну структуру:

ВСТУП, де обґрунтовується вибір теми, її актуальність, формулюється основна мета і завдання дослідження;

ОСНОВНА ЧАСТИНА, яка складається з теоретичного та практичного розділів.

У першому (теоретичному) розділі потрібно викласти загальні теоретичні та методичні питання (теорія питання і характеристика проблеми). У другому (практичному) розділі надається розв’язання конкретних задач згідно завдання.

З метою більш логічного викладення матеріалу кожен розділ закінчується невеликими висновками.

ВИСНОВКИ – заключна, узагальнююча частина роботи, де стисло підбиваються підсумки дослідження з проблеми, що розглядається в контрольній роботі, міститься особиста позиція автора роботи.

– Текстова частина контрольної роботи завершується СПИСКОМ ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ, де найменування використаних монографій, посібників та статей розташовані в алфавітному порядку за першою літерою прізвища автора. Причому першими записують нормативні та законодавчі акти, а потім основні, додаткові та спеціальні літературні джерела з окремих проблем (тобто газетні або журнальні статті, а також Internet-інформація).

Приклад правильного оформлення літературних джерел:

  1. Земельний кодекс України // Урядовий кур’єр. – 2001. – 15 листопада.

  2. Проект прогнозу економічного і соціального розвитку України до 2000 і 2010 років // Урядовий кур’єр. – 1998.– 14 травня.

  3. Економічна теорія: Посібник вищої школи / За заг. ред. Воробйова Є.М. – Харків. – К.: ТОВ “Корвін”, 2003. – 704 с.

  4. Чепінога В.Г. Основи економічної теорії: Навч. посібн. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 456 с.

  5. Гроші та кредит: Підручник / За ред. д. ек. н., проф. М. І. Савлука. – К.: КНЕУ, 2002. – 598 с.

  6. Дзюблик О. Інтеграція банківського та промислового капіталів і кредитні відносини // Економіка України. – www.invrada.ukrtelnet

– У ДОДАТКАХ, які подають наприкінці роботи, наводять таблиці, рисунки, схеми та інші допоміжні матеріали, які використовувались під час написання роботи.

В. Зразок оформлення титульної сторінки міститься в додатку А.

Г. Вступ, розділи, заключна частина та список використаних джерел, які розміщують у вказаній послідовності, починають з нової сторінки. Заголовки розділів реферативного дослідження слід розміщувати посередині рядка та писати великими літерами без крапки наприкінці, не підкреслюючи. Перенос слів у заголовку не допускається. Відстань між заголовком та наступним рядком повинна дорівнювати одному пропущеному рядку. Під час написанні контрольної роботи на аркушах форматом А4 текст розміщують на одній сторінці, обмеженій полями: ліве – 30 мм, праве – 10 мм, верхнє та нижнє – 20 мм. Сторінки нумерують у правому верхньому кутку арабськими цифрами без крапки наприкінці, дотримуючись наскрізної нумерації (першою сторінкою є титульна, другою – зміст, на них номер сторінки не проставляють). У роботі недопустимі довільні скорочення слів й понять. Матеріал повинен містити посилання на відповідні джерела та обов'язково ілюструватися таблицями, графіками, схемами.

Уміщені в тексті таблиці повинні мати змістовний заголовок, розміщений під словами "Таблиця. ..". Усі ілюстрації (схеми, графіки, креслення) іменуються рисунками. Кожний рисунок повинен супроводжуватися підписом, розміщеним під ним.

Нумерація сторінок контрольної роботи повинна бути наскрізною, з урахуванням таблиць, графіків, діаграм та інших матеріалів на окремих аркушах, уміщених у тексті.

Виконана та оформлена відповідно до вказаних вимог контрольна робота здається в суворо встановлений термін, згідно з навчальним графіком, однак не пізніше ніж за тиждень до чергової екзаменаційної сесії.

Якщо контрольна робота не зарахована, то вона після виправлення всіх зауважень знову здається на рецензування з виправленнями та попередньою рецензією.

Якщо слухач надсилає контрольну роботу, він повинен при написанні адреси ВНЗ обов'язково вказати прізвище, ім'я та по батькові викладача, який читає курс.

Д. Оцінка контрольної роботи враховує ступінь розкриття теми, обсяг залучених літературних джерел, змістовність викладення фактів, рівень самостійності міркувань. Важливо, щоб контрольна робота була написана відповідно до теми, а її структурні підрозділи повністю розкривали проблему дослідження. Ураховується логічність, послідовність викладення матеріалу, пропорційність структурних підрозділів, орфографія та пунктуація, грамотне оформлення (цитати, посилання на використані джерела тощо). Також ураховуються відповіді на запитання, які повинні бути чіткими та логічними.