Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шп_тести.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Тема 1. Створення комерційного банку

1.Визначте сутність терміну "банк" відповідно до законодавства України.

Банк – юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії НБУ здійснювати наступні операції: залучення до внесків грошових коштів фізичних і юридичних осіб і розміщення вказаних коштів від свого імені, на власних умовах і на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних і юридичних осіб.

2.Які операції у своїй сукупності визначають банк (на виконання яких банк має виключне право)?

Банк - юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії Національного банку України здійснювати у сукупності такі операції: залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.

3.Розтлумачте поняття "банківська діяльність" відповідно до трактування вітчизняного законодавства.

Банківська діяльність – залучення до внесків грошових коштів фізичних і юридичних осіб і розміщення вказаних коштів від свого імені, на власних умовах і на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних і юридичних осіб.

4.У яких сферах діяльності можуть функціонувати банки України?

Банкам забороняється діяльність у сфері матеріального виробництва, торгівлі (за винятком реалізації пам'ятних, ювілейних і інвестиційних монет) та страхування, крім виконання функцій страхового посередника. Спеціалізованим банкам (за винятком ощадного) забороняється залучати вклади (депозити) від фізичних осіб в обсягах, що перевищують 5 відсотків капіталу банку.Банк може мати у власності нерухоме майно загальною вартістю не більше 25 відсотків капіталу банку. Це обмеження не поширюється на: 1) приміщення, яке забезпечує технологічне здійснення банківських функцій; 2) майно, яке перейшло банку у власність на підставі реалізації прав заставодержателя відповідно до умов договору застави; 3) майно, набуте банком з метою запобігання збиткам, за умови, що таке майно має бути відчужено банком протягом одного року з моменту набуття права власності на нього.

5.Які види банків вам відомі?

Банки в Україні можуть функціонувати як універсальні або як спеціалізовані. За спеціалізацією банки можуть бути ощадними, інвестиційними, іпотечними, розрахунковими (кліринговими). Банки в У за формою власності поділяються на: державні, приватні, колективні; за організаційно-правовою формою: АТ, ТОВ, кооперативні банки; з нац та ненац капіталом; центральний та місцевий банк.

6.Як законодавство України визначає банк у якості спеціалізованого банку?

Банк набуває статусу спеціалізованого в випадку якщо більше 50% його активів являються активами одного типу.

7.Як законодавство України визначає банк у якості спеціалізованого ощадного банку?

Банк набуває статусу спеціалізованого ощадного банку в випадку якщо більше 50 % його пасивів являються внесками фізичних осіб .

8.Як законодавство України визначає банк у якості банку з іноземним капіталом?

Банк з іноземним капіталом – банк, в якому частка капіталу, яка належить хоча б одному нерезиденту, перевищує 10%.

9.Як законодавство України визначає банк у якості системоутворюючого банку?

Системоутворюючий банк – банк, зобов’язання якого складають не менше 10% від загальних зобов’язань банківської системи.

10.Як законодавство України визначає державний банк?

Державний банк - це банк, сто відсотків статутного капіталу якого належать державі. Державний банк засновується за рішенням Кабінету Міністрів України. При цьому в законі про Державний бюджет України на відповідний рік передбачаються витрати на формування статутного капіталу державного банку. Кабінет Міністрів України зобов'язаний отримати позитивний висновок Національного банку України з приводу наміру заснування державного банку. Отримання висновку Національного банку України є обов'язковим також у разі ліквідації (реорганізації) державного банку, за винятком його ліквідації внаслідок неплатоспроможності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]