Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МЗЗІ гос.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

19. Технічні засоби просторового зашумлення

Ці прилади призначені для захисту телефонних ліній практично від всіх видів прослуховуючих пристроїв. Досягається це шляхом подачі в лінію додаткових сигналів (загороджувальної перешкоди) і зміни стандартних параметрів телефонної лінії (звичайно в розумних межах змінюється постійна складова напруги в лінії і струм в ній) у всіх режимах роботи. Для того, щоб перешкоди не дуже сильно заважали розмові, вони компенсуються перед подачею на телефонний апарат власника. Щоб уникнути незручностей для видаленого абонента перешкоди підбираються з сигналів, які затухають в процесі проходження по лінії або легко фільтруються абонентським комплектом апаратури міської АТС. Для “хорошої” дії перешкоди на апаратуру перехоплення її рівень звичайно у декілька разів, а іноді і на порядки перевершує рівень мовного сигналу в лінії.

Ці перешкоди впливають на вхідні каскади, каскади АРУ, вузли живлення апаратури перехоплення, що виявляється в перевантаженні вхідних ланцюгів, у висновку їх з лінійного режиму. Як наслідок, зловмисник замість корисної інформації чує в навушниках лише шум.

Технічні засоби лінійного зашумлення умовно можна розбити на дві групи:

        • засоби створення маскуючих перешкод в комунікаційних мережах (телефонних, сигналізація і т.д.)

        • засоби створення маскуючих перешкод в мережах електроживлення.

Принцип дії першої групи заснований на генерації в лінію шумоподібних сигналів, створених аналоговим або цифровим способом. Вони можуть виступати як самостійні засоби захисту, так і складовою частиною більш складних універсальних засобів. Прикладом можуть слугувати: «Туман – 1», NG – 301, SEL SP- 17/T, «Соната – 03».

Відносно другої групи: Для захисту електромереж змінного струму 220Вт, 50Гц від їх несанкціонованого використання для передачі перехопленої за допомогою спеціальних технічних засобів мовної інформації використовуються мережеві генератори шуму. Засіб конструктивно представляє собою задаючий генератор «білого» шуму, посилювач напруги і блок узгодження виходу з мережею 220 В. Як правило використовується діапазон 50-500кГц, но інколи він розширюється і до 10 МГц. В деяких випадках використовується більш складна комбінована апаратура виявлення/подавлення (генератор включається в режим подавлення при перевищенні ВЧ – сигналу в електромережі вище установленного порогу). Прикладом можуть слугувати:NG – 201, NG – 401, NG – 402, SP – 41C, «Супротивник», «Соната – С1», «Цикада – С3».

20. Технічні засоби лінійного зашумлення