Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_praktikum_ZPMM.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
3.81 Mб
Скачать

5. Визначення температури спалаху в закритому тиглі (гост 6356-75)

Температурою спалаху пального (оливи) в закритому тиглі називається та температура, при якій пари пального (оливи), що нагрівається в закритому тиглі, утворюють із довколишнім повітрям суміш, яка спалахує при піднесенні до неї полум’я.

Температура спалаху пального (оливи) в закритому тиглі характеризує його пожежну небезпечність, а також дозволяє виявити наявність у пальному (маслі) домішки більш легких продуктів.

Проведення досліду

1 - електронагрівник з кришкою; 2 - тросик мішалки; 3 - термометр; 4 - конічна колба

з нафтопродуктом;5 - рукоятка механізму для відкриття вікон кришки і опускання запалювальної лампочки

Досліджуване пальне (оливу), у випадку вмісту в ньому води більше 0,05%, перед визначенням температури спалаху обезводнюють. Обезводнення проводиться охолодженою кам’яною сіллю або хлористим кальцієм. Зневоднений продукт наливають в промитий бензином і просушений латунний тигель до мітки, що знаходиться на його внутрішній поверхні.

Температура досліджуваного продукту повинна бути нижчою очікуваної температури спалаху не менше, ніж на 20 °С. Тигель з продуктом встановлюють в нагрівальну ванну приладу і закривають чистою сухою кришкою. В гніздо кришки вставляється термометр, що має шкалу, в межах якої знаходиться очікувана температура спалаху продукту. Прилад установлюється в такому місці кімнати, де немає помітного руху повітря і яскравого світла, яке буде заважати спостерігати спалах. Для підпалювання парів продукту на кришці приладу змонтований пальничок, який заправляється легкою оливою, або газовий пальник. Полум’я пальника регулюють так, щоб форма його була близькою до шару діаметром 3-4 мм. Для швидкого підпалювання погаслого пальника над ним розміщується додатковий пальник.

Швидкість нагрівання регулюють реостатом:

  1. при аналізі продукту з температурою спалаху до 50°С температуру підвищують із швидкістю 1°С за хвилину при безперервному перемішуванні продукту мішалкою;

  2. при аналізі продукту з температурою спалаху від 50 до 150 °С спочатку підвищують його температуру зі швидкістю 5 - 8°С за хвилину, а для продуктів з температурою спалаху вище 150°С - із швидкістю 10 - 12°С за хвилину.

Коли нафтопродукт нагріється до температури на 30°С нижче передбачуваної температури спалаху, нагрівання ведуть так, щоб температура підвищувалась зі швидкістю 2°С за хвилину. При температурі на 10°С нижче очікуваної температури спалаху починають проводити випробування через 1°С для продукту з температурою спалаху до 50°С і через 2°С для продуктів із температурою спалаху вище 50°С.

В момент випробування перемішування продукту припиняють. Отвір кришки відкривають на 1 секунду за допомогою спеціального обладнання, при цьому запалений пальник автоматично вводиться в пароповітряний простір над досліджуваним продуктом. За температуру спалаху приймають температуру, що показує термометр при появі першого синього полум’я над поверхнею пального (оливи). Після отримання першого спалаху нагрівання продовжують, повторюючи випробування через 1°С (2°С). Якщо при повторному випробовуванні спалаху не буде, всю роботу повторюють заново.

При проведенні досліду відмічають барометричний тиск, і якщо відхилення тиску від 760 мм рт.ст. перевищує ± 15 мм рт.ст., вводять поправку в температуру спалаху. Поправку обчислюють за формулою:

Δt = 0,0345 (760 – P),

де Р — фактичний барометричний тиск в мм рт.ст.

Поправку додають до одержаного результату, якщо барометричний тиск нижче 760 мм рт.ст., і віднімають, якщо тиск вище 760 мм рт.ст.

Таблиця 5 – Поправки, обчислені на основі вишеприведеної формули (з точністю до 1 °С)

Барометричний тиск в мм рт.ст.

Поправка в °С

630 – 658

+4

659 – 687

+3

688 – 716

+2

717 – 745

+1

775 – 803

-1


Розходження між паралельними визначеннями температури спалаху не повинні перевищувати ±1°С при температурі спалаху до 50°С і ±2 °С при температурі спалаху вище 50°С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]