Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ak.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
308.22 Кб
Скачать

Задача № 7

Відповідь:

1. На момент поступлення активна пологова діяльність, відкриття шийки матки до 4 см, відсутність динаміки протягом 6 годин (відкриття на 1 см). З анамнезу – безпліддя, індукована вагітність..

2. Аналіз крові клін – анемія І ст.

Аналіз сечі клін. – N

Аналіз виділень на флору – N

Передбачувана маса плода – 3100  200 гр.

Передбачуваний термін пологів – 1) по ОМ – 28.11.05 р.; 2) по спостереженням – 1.12.05 р.; 3) по УЗД – 1.12.05 р.

3. Вагітність І, 39 тижнів. Пологи І термінові в передньому виді потиличного передлежання, І позиція. І період пологів, активна фаза. Раннє відходження навколоплідних вод. Вторинна слабкість пологової діяльності. Анемія І ст. ОГА.

4. Кардіотокограма.

5. До чинників слабкості пологової діяльності відносять: 1) гормональні порушення; 2) ускладнений перебіг вагітності (гестози ІІ половини вагітності, загроза переривання вагітності, фетоплацентарна недостатність, багатоводдя, багатоплідна вагітність, крупний плід, переношування вагітності); 3) екстрагенітальна патологія.

В нашому випадку гормональні порушення.

6. 1) Режим – активний, більше ходити, якщо умови потребують в/в введення і тому жінка буде лежати, в нашому випадку на правому боці, що співпадає з позицією плода, що підсилить пологову діяльність;

2) на цьому етапі жінці рекомендують утриматися від їжі, тому що у випадку потреби операції кесарського розтину, це протипоказання до наркозу.

7. В/в крапельно окситоцин 5ОД на фізіологічному розчині 400,0 (чи глюкоза 5% 400,0), починаючи з 8 кр. за 1 хв., з подальшим збільшенням до 40 кр. за 1 хв. Якщо відмічається позитивний токомоторний ефект та відсутні ознаки гіпоксії плода, то продовжують крапельне введення протягом 4-6 годин. Паралельно проводять профілактику гіпоксії плода кожні 4 години (в/в пірацетам 25% 5,0, ККБ 50 мг на глюкозі 40% 20,0, віт С 5%, 4,0).

Задача № 8

Відповідь:

1. Дуже швидке розвиття І періоду пологів (за 3 години відкриття шийки матки до 6 см), дуже сильні перейми 45-50”, через 1-2’, попередні пологи закінчились швидкими пологами, гіпертіреоз – дає тому патологічні швидкі пологи.

2. Аналіз крові клін – анемія І ст.

Аналіз сечі клін. – N

Аналіз виділень на флору – бактеріальний вагіноз.

Передбачувана маса плода – 3300  200 гр.

Передбачуваний термін пологів – 1) по ОМ – 29.11.05 р.; 2) по спостереженням – 1.12.05 р.; 3) по рухам плода – 1.12.05 р.

3. Вагітність ІІІ, 40 тижнів. Пологи ІІІ в термін, швидкі, в передньому виді потиличного передлежання, І позиція, передній вид. І період пологів. Раннє відходження навколоплідних вод. Анемія І ст. Гіперплазія щитоподібної залози. Гіпертіреоз. Бактеріальний вагіноз.

4. Кардіотокографія.

5. Чинниками виникнення швидких пологів є: 1) ексорогенітальна патологія; 2) дисгормональні стани (гіпертіреоз, Базедова хвороба і т.ін.); 3) присутність перешкод до вигнання плода (вузький таз, неправильне передлежання плода, клінічна невідповідність розмірів плода і таза матері); 4) порушення кортико-вісцеральної регуляції, що призводить до підвищенного утворення речовин тономоторної дії.

В нашому випадку гіпертіреоз є чинником аномалії пологової діяльності.

6. 1) Ліжковий режим, вкладають на правий бік (протилежний позиції плода);

2) їжа повинна бути легкою та достатньо калорійною, дієта № 7.

7. Для профілактики розвитку аномалії пологової діяльності всі вагітні підвищеної групи ризику виникнення цієї патології повинні з 36 тижня вагітності отримувати полівітаміни, фолієву кислоту 400 мкг в день, включати в добовий раціон сорта несолоної риби, рослинну олію, овочі, фрукти.

В 38-39 тижнів стаціонарна госпіталізація на допологову підготовку. Де проводять дообстеження, спазмолітичну та метаболічну терапію під контролем стану шийки матки. Вагітних з екстрагенітальною патологією лікують протягом вагітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]