Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 Адмін право.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Лекція 13 Основи адміністративного права

Питання теми

1 Поняття, предмет і метод адміністративного права України.

2 Державна служба і державні службовці.

3 Адміністративна відповідальність.

Основні терміни теми: адміністративне право, управління, державне управління, державна служба, посада, посадова особа, корупція, адміністративний примус, адміністративне правопорушення, адміністративне затримання, адміністративне стягнення, адміністративний штраф, оплатне вилучення предмета, конфіскація, адміністративний арешт.

Інформаційний блок

1 Поняття, предмет і метод адміністративного права України

У житті людини управління займає важливе місце. Без управлінського впливу неможливе існування, функціонування і розвиток держави, суспільства в цілому.

Управління – це такий вид діяльності, що полягає у здійсненні управлінського або організуючого впливу на будь – які сфери і галузі суспільного життя.

У перекладі з латинської мови термін адміністрація (аdministratio) означає управління, керівництво. Цей термін має декілька значень: управлінська діяльність державних органів, організаційна діяльність в сфері управління; органи виконавчої влади держави, урядовий апарат; посадові особи, керуючий персонал підприємства, організації, установи тощо. Адмі­ніструвати - означає керувати, управляти.

Отже, управління тісно пов'язане з адміністративним правом. Поняття “управління” набагато ширше від поняття “адмі­ністративне право”.

Управлінський процес як багатоманітне явище здійсню­ється у природі, техніці та суспільстві.

Види управління

Біологічне

Соціальне

Технічне

приватне

міжнародне

сімейне

державне

суспільне

релігійне

Біологічне управління - це управління в рослинному і тваринному світі живими організмами.

Технократичне - управління різноманітними машинами, механізмами, технічними засобами з допомогою математичних формул і символів.

Соціальне управління - це управління в суспільстві, в якому і суб'єктом, і об'єктом управління є лю­дина. Людина природою наділена свідомістю та волею, і тому всі інтереси й потреби, які вона здійснює в суспільстві, мають свідомо-вольовий характер і визначаються як усвідом­лені потреби.

Виділяють різні критерії для класифікації соціального управління. Залежно від суб'­єкта управлінського процесу соціальне управління можна поділити на державне управління, місцеве й громадське самоврядування .

Соціальне управління

Державне управління

Місцеве самоврядування

Громадське самоврядування

Одним з видів соціального управління є державне управління. У широкому значенні слова державне управління – це керівництво країною усіма видами органів державної влади: законодавчими, судо­вими, контрольно-наглядовими, виконавчо-розпорядчими з орга­нізації суспільного життя.

Державна влада

Законодавча

Виконавча

Судова

Кожна з названих гілок державної влади, зберігаючи загальні ознаки соціального й державного управління, має свої специфічні керівні структу­ри, форми та методи, прийоми, способи й засоби керівного впливу на об'єкт управління.

Виділяють такі ви­ди державного управління: законодавче; виконавчо-розпорядче (власне управлінське); судове (правосудне); контрольно-наглядове.

У вузькому значенні дер­жавне управління розглядається як діяльність тільки органів виконачої влади держави.

Виконавча влада – сукупність державних органів влади, що виконують виконавчо – розпорядчі функції управління держави (Кабінет Міністрів, міністерства, державні комітети (служби), інші органи ви­конавчої влади зі спеціальним статусом, місцеві державні адміністрації). Державне управління також здійснюється і за межами функціонування виконавчої влади, наприклад, на рівні державних підприємств, установ і організацій. Тому поняття "державне управління" за змістом є ширшим, ніж поняття "виконавча влада”. Державному управлінню властиві такі риси: діяльність з реалізації завдань і функцій держави; воно здійснюється спеціально створеними для цього державними органами й посадовими особами; останні діють за дорученням держави, від її імені і мають державно-владні повноваження; форми та методи роботи управлінських органів регла­ментуються правом.

Відносини у виконавчій діяльності держави регулюються адміністративним правом.

Як галузь права адміністративне право являє собою систему правових норм, що регулюють суспільні відносини управлінського характеру в сфері державно – управлінської діяльності органів виконавчої влади. Іноді його називають управлінським правом. Воно закріплює права та обов’язки громадян і юридичних осіб, які не мають владних повноважень, у відносинах з представниками виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, адміністрацією підприємств, організацій та установ, визначає систему, структуру, повноваження, принципи, методи і форми діяльності виконавчих органів, їх посадових осіб.

Адміністративне право є однією із найважливіших галузей національного права України, а адміністративне законодавство служить правовою основою побудови і функціонування самої численної гілки влади – виконавчої влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]