Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адвокатура.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
53.79 Кб
Скачать

53 Позиція захисту по крим справах

Роль захисника у процесі – це подання юридичної допомоги обвинуваченому в охороні його прав, інтересів і сприяння таким чином правосуддю.

Діяльність захисника має певною мірою однобічний характер, оскільки обмежена рамками зясування лише обставин, що виправдовують обвинуваченого чи пом’якшують його вину, або виключають його кримінальну відповідальність. У кримінальній справі захисник не має особистого інтересу. Вся його діяльність спрямована на захист інтересів підзахисного, на подання останньому кваліфікованої юридичної допомоги

60.Поняття та види адвокатської діяльності

Адвокатом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за спеціальністю юриста або помічника адвоката не менше двох років, склав кваліфікаційні іспити, одержав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та прийняв Присягу адвоката України.

Адвокат не може працювати в суді, прокуратурі, державному нотаріаті, органах внутрішніх справ, служби безпеки, державного управління. Адвокатом не може бути особа, яка має судимість.

Закон “Про адвокатуру” встановлює певне коло осіб, які можуть набути статус адвоката, і пов’язує це з декількома чинниками, прямо зазначеними у коментованій статті: громадянство України, вища юридична освіта, стаж роботи за фахом, підтвердження належного рівня знань і при наявності всіх цих ознак — отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та прийняття Присяги адвоката України.

Стосовно громадянства України питання вирішується однозначно: згідно з чинним законодавством ніхто інший, крім громадян України, не може займатися адвокатською діяльністю в нашій державі. Втрата громадянства України тягне за собою анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю у відповідності зі ст. 17 Закону “Про адвокатуру”.

Адвокати дають консультації та роз'яснення з юридичних питань, усні і письмові довідки щодо законодавства; складають заяви, скарги та інші документи правового характеру; посвідчують копії документів у справах, які вони ведуть; здійснюють представництво в суді, інших державних органах, перед громадянами та юридичними особами; подають юридичну допомогу підприємствам, установам, організаціям; здійснюють правове забезпечення підприємницької та зовнішньоекономічної діяльності громадян і юридичних осіб, виконують свої обов'язки відповідно до кримінально-процесуального законодавства у процесі дізнання та попереднього слідства.

Адвокат може здійснювати й інші види юридичної допомоги, передбачені законодавством.

91. Порядок приобретения статуса адвоката по законодательству Украины

Адвокатом может  быть  гражданин  Украины,   имеющий   высшее юридическое  образование,  стаж работы по специальности юриста или помощника адвоката не менее  двух  лет,  сдавший  квалификационные экзамены,  получивший свидетельство о праве на занятие адвокатской

деятельностью и принявший Присягу адвоката Украины. Адвокат не    может    работать    в    суде,    прокуратуре,

государственном  нотариате,  органах  внутренних  дел  ,   службы

безопасности, государственного управления. Адвокатом не может быть

лицо, имеющее судимость. ПОРЯДОК сдачи квалификационных экзаменов в региональных квалификационно-дисциплинарных комиссиях адвокатуры (вступил в силу с 01.06.2009 г.) Составление Заявителем квалификационных экзаменов является необходимым условием для получения свидетельства о праве на занятие адвокатской деятельностью (далее – Свидетельство). Квалификационные экзамены – это проверка теоретических и практических знаний Заявителя в области законодательства, истории адвокатуры, умение правильно применять теоретические знания в практической деятельности адвоката..

Для визначення рівня професійних знань осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю, вирішення питань про дисциплінарну відповідальність адвокатів у АРК, областях, містах Києві та Севастополі утворюються строком на три роки кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури. Ці комісії утворюються у складі двох палат — атестаційної та дисциплінарної.

Для визначення рівня професійної підготовки та володіння державною мовою осіб, які мають намір набути статус адвоката, проводиться кваліфікаційний іспит.

Особа, яка має намір скласти кваліфікаційний іспит, має право звернутися до територіальної КДКА ВПА з заявою про надання їй статусу адвоката.

Крім заяви, особа подає до територіальної КДКА ВПА:

1) копію документа, що посвідчує її особу;

2) анкету з автобіографічними відомостями;

3) копію трудової книжки чи інший документ, що підтверджує стаж роботи за спеціальністю юриста;

4) копію документа про вищу юридичну освіту;

5) документ, що засвідчує проходження стажування особою у порядку, встановленому цим Законом. .Копії документів,мають бути посвідчені в нотаріальному порядку.

Рішення про відмову в допуску особи до стажування і до складання кваліфікаційного іспиту може бути прийнято тільки з підстав, зазначених у цьому Законі. Рішення про відмову в допуску до стажування і до кваліфікаційного іспиту може бути оскаржене до ВКДКА ВПА або суду.

Рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю або про відмову у видачі свідоцтва приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від загальної кількості членів палати. Особа, яка не склала кваліфікаційні іспити, має право складати їх повторно через рік. Рішення про відмову у видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю або на притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності можуть бути оскаржені до Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури.

Порядок організації та діяльності кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури та Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури визначається Положеннями про них.

Адвокат не може працювати в суді, прокуратурі, державному нотаріаті, органах внутрішніх справ, служби без пеки, державного управління. Адвокатом не може бути осо ба, яка має судимість.