Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори іст.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

84 Зміни в господарствах країн Західної цивілізації в 20-30 рр. Хх ст. Та їх відображення в теоретичній системі Дж. М. Кейнса.

***Можна розписати про економічну стабілізацію 1924-1929 – див. питяння 83. та детальніше про кризу 1929-1933 див питання 85.

Світова економічна криза 1929-1933рр (Велика депресія) охопила всі капіталістичні країни. Виникнення у 20х роках в США диспропорції між темпами зростання прибутків підприємств і темпами зростання вир-ва свідчило, що приріст вир-ва не супроводжувався відповідним зниження цін на товари і зростанням зароб.плати.→відставання купівельного попиту від зростання обсягів виробленої продукції → надвиробництво.

Причинами кризи Кейнс вважав:

  • Надто великі розміри нагромаджень фондів погашення та амортизаційних відрахувань.

  • Нерозв’язані проблеми розвитку фермерських господарств (надвиробництво с/г продукції)

  • Монополії .

30рр. 20ст. у зв’язку з кризою 1929-1933рр виникає новий напрям в економічній теорії – “регульована економіка”, засновником якого був Джон Мейнард Кейнс. В подальшому цей напрям і одержав назву кейнсіанство.

Кейнсіанство – напрям в економічній науці, що дає обгрунтування неможливості саморегулювання капіталістичної економіки на макрорівні та необхідності державного втручання в економічні процеси.

Вчення Кейнса має наголос н анеобхідність розв’язання проблем попиту і безробіття та було своєрідною реакцією на неокласичну школу і маржиналізм, які панували в економічній науці раніше. Це критичний перегляд неокласичної теорії, нове осмислення функціонування ринку та вихід за межі мікроекономічного аналізу. Його праця - це основа «Нового курсу» Рузвельта.

Його праці : «Трактат про грошову реформу», «Кінець leisser faire», «Загальна теорія зайнятості, процента та грошей»( критика проти неокласичної ортодоксії, відповідно до якої головним завданням і метою екон.теорії є вибір найкращого з варіантів викор-ня рідкісних ресурсів. Він стверджував що в реальному життя частіше зустрічається надлишок ресурсів – масове безробіття, недовантажені виробничі потужності, капітал, нерозпродані товари. За Кейнсом головним питанням економіки є: Як перейти від неповної зайнятості до повної.)

Ефективний попит за Кейнсом – це такий рівень сукупного попиту, який забезпечує макроекономічну рівновагу за відповідного рівня зайнятості. Суть і величина ефективного попиту за Кейнсом визначаються через функціональну залежність між сукупною пропозицією, сукупним попитом і зайнятістю. Теорія ефективного попиту є ключовою інтерпретацією Кейнсом природи і причин циклічності і безробіття. При нестачі сукупного попиту існує неповне використання виробн..потужностей→циклічний спад та циклічне безробіття. Дохід=Споживання+Заощадження. Тому ефективний попит за Кейнсом=національному доходу, що складається з споживання та заощадження. Для вивчення динаміки Спож-ня та Заощ-ня Кейнс ввів поняття схильності до споживання і до заощадження. Основний психологічний закон Кейнса: Люди схильні до збільшення свого споживання(С) з ростом доходу(І), але не тією самою мірою, якою зростає дохід, тобто темпи ↑ доходу завжди вищі ніж темпи ↑ споживання . Різниця між С та І дає заощадження.

Інструменти держ регулювання за Кейнсом: Бюджетна політика(регулювання - держ видатків↑ і податків↓ → дефіцитниц бюджет); Кредитно-грошова політика (регулювання ставки процента впливає на схильність до споживання, на стимулювання приват.інвестицій, на очікування підпр-ців. Фіксація або ↓ норми процента до рівня нижчого гран.ефективності капіталу стимулюватиме інвестування.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]