Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

1. Предмет, метод та функції макроекономіки.

Макроекономіка – це фундаментальна економічна наука, яка досліджує механізми ф-ня і розвитку нац. економіки, як єдиної, цілісної системи.

Обєкти макроеконом – економ сис-ма сус-ва в цілому та її агриговані або узагальнені параметри (показники)

Макроеконом субєкти

  • Сектор дом госп – родинна і приватна економіка яка спрямована на задоволення власних потреб.

  • Сектор нефінансових корпорацій – сукупність підприємств реальної економіки.

  • Сектор фін корп. – сукупність фін. Банк установи та організації.

  • Сектор загального державного управління - сукупн. Державних інституції та установ

  • Сектор „іннший світ” – сукупн. Субєктів господарювання нерезидентів.

Сектр дом госп.

– вик триєдину ф-ю – дом госп пропонують на ринок гол вироб ресурс – роб силу

- домгосп одерж доход

- домгосп заощадж част доходу і спожив більшу частк удоходу.

Сетор фін та нефін корпор.форм підприємницький сетор економіки. Вик три ф-ї

- предяв попит на вироб ресурси

- виробляє і реал товари (послуги)

- здійсн інвестиції

Загальнодержавеий сектор

- виробляє суспвльні блага

- збирає податки на заг сус-ні потреби

- формує бюджет держави

Сетор „інший світ” повязаний з міжнар економ відносинами

Предмет макроекономіки – це великомаштабні, у маштабах всієї нац економіки економічні процеси і явища.

Основним методом макроекономічного аналізу є метод макроекономічного моделювання.

Методи: Макроекономічне моделювання – певна сис-ма , цілісна сукупність найсут ознак і вл. Макроеконом процесів і явищ. - імітування певного реально існуючого макроеконом обєкта на спец побуд аналогові у формі мат рівнянь та графіків. М – д наукового абстрагування – у виділенні певних наук абстракції, макроекономічних категорій та їх аналіз. Макроекономічні кат. – це логічне поняття, які в теоретичній абстракційній формі, вирішують відносини між макроек. суб’єктами.(ВВП, ВНП, заощадження, споживання, сук. Попит та пропозиція, інфляція, безробіття, фіскальна політика, монетарна політика та ін.) Макроекономіка виконує такі функції: теоретико-пізнавальну (гносеологічну), зміст якої полягає в пізнанні економічних явищ, процесів і по­ведінки макроекономічних суб'єктів та створенні відпо­відних об'єктам дослідження теоретичних моделей; практичну, зміст якої полягає у розробці прак­тичних рекомендацій на основі економічного аналізу. Ця функція реалізується насамперед у розробці еко­номічної політики держави. Крім того, теорію макро­економіки використовують у своїй практичній діяль­ності домогосподарства, фірми та закордонний світ; прогностичну, яка полягає в оцінці економіч­ної кон'юнктури та передбаченні перспектив еконо­мічного розвитку країни; виховну та світоглядну. Наявний у суспільстві економічний порядок формує відповідний тип еконо­мічного мислення та своєрідний світогляд.

2. Методологія макроекономіки. Макроекономічне моделювання.Методологія – це система наукових знань про шляхи та методи, засоби, інструменти пізнання істини. Методологія макроекономіки ґрунтується на системі найбільш загальних принципів, методів та способів пізнання економічних систем. Ґрунтується на двох основних складових: загальнонаукових методах пізнання, які включають діалектику та логіку, та специфічних, що включають агрегування, принцип рівноважності, економіко – математичне моделювання, прогнозування. Логічний принцип дослідження пов’язаний з тим, що логіка понять, категорій, принципів і законів макроекономіки як науки є теоретичним відображенням логіки об’єктивних макроекономічних явищ і процесів. Діалектика як метод пізнання передбачає розгляд усіх явищ і процесів з моменту їх виникнення у певних формах до моменту їх переходу в іншу форму. У свою чергу має складну структуру: єдність конкретного й абстрактного, аналізу та синтезу(структури і функцій), індукції і дедукції, логічного й історичного, кількісного і якісного аналізу. Процес пізнання як процес досліджен­ня об'єкта — це рух від конкретного до абстрактно­го, а процес наукового викладу пізнаного об'єкта — це рух від абстрактного до конкретного. Конкретне — найбагатше за своїм змістом, абстрактне — найбідніше. Але пізнати складний об'єкт неможливо без цього спрощен­ня (абстрагування). Аналіз — такий метод наукового пізнання, за яко­го складний об'єкт пізнання підлягає розчленуванню (в економічній науці розумового, а, приміром, в біології, фізіології і т. ін. — і фактичного) з метою пізнання його структури (складових), виявлення їх функцій. Синтез — суть виявлення функціональних зв'язків між елементами розчленованої системи та з системою як цілим. Метод єдності аналізу і синтезу лежить в ос­нові структурно-функціонального методу. Індукція — рух пізнання від вивчення одиничних конкретних фактів (явищ) до виявлення загальних принципів, що їх об'єднують. Дедукція — рух процесу пізнання від принципів і законів (від загального) до одиничного (до конкретних одиничних факторів). Метод наукової абстракції – це метод поглибленого пізнання реальних економічних процесів шляхом виділення основних, найсуттєвіших сторін певного явища і очищення його від усього неістотного, випадкового.

Макроекономічне моделювання – певна сис-ма , цілісна сукупність найсут ознак і вл. Макроеконом процесів і явищ. - імітування певного реально існуючого макроеконом обєкта на спец побуд аналогові у формі мат рівнянь та графіків

Умови вірогідності М.М.

  • Відображення або аналогія – відображ осн рис, ознак оригін.

  • Репрезентативність – повинна бути абстрактним замінником оригіналу.

Екстраполяція - повинна давати нову інф, нові знання.

Макроекономічні моделі – це математичні рівняння, за допомогою яких у спрощеному(абстрактному) вигляді прагнуть відобразити реальні макроекономічні процеси. Умови вірогідності м. м.: 1. Аналогія – відображення основних рис, ознак оригіналу. 2. Репрезентативність – повинна бути абстрактним змінником оригіналу. 3. Екстраполяція – повинна давати нову інформацію, нові знання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]