Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задач_ _ДЕК_МД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Задачі до державного екзамену зі спеціальності з дисципліни «Маркетингові дослідження»

Завдання 3 (евристичне)

Задача 1.

Уявіть, що ви проводите пошукове дослідження, щоб знати точку зору людей про телевізійну рекламу. Для цього: а) визначте інформацію, яку вам необхідно відшукати; б) складіть стандартизовану анкету для проведення персонального інтерв’ю:

  1. напишіть окремі питання;

  2. визначте форму відповіді на кожне питання;

  3. визначте послідовність питань;

  4. надайте кінцевої форми анкеті;

Задача 2.

Оцініть наступні питання та у разі необхідності проведіть їх корекцію. а) Який із вказаних журналів ви регулярно читаєте? «Економіка України» ________ «Маркетинг в Україні» _______ «Бізнес» ___________________ б) Чи часто ви купуєте овочі на базарі Так _______________      Ні _______________ в) Чи згодні ви, що уряд повинен ввести обмеження на імпорт? Безумовно, згоден  __________ Згоден ____________________ Ні за, ні проти _____________          Не згоден _________________ г) Чи часто ви купуєте миючі засоби? Раз на тиждень ___________  Раз на два тижні ________ Раз на три тижні __________ Раз на місяць ___________ д) Де ви, як правило, купуєте товари для навчання? є) Коли ви дивитесь телевізор, чи дивитесь ви рекламу? ж) З якою маркою чаю ви найбільш добре знайомі?

  1. Ліптон _______________

  2. Гербата ______________

  3. Батік _________________

  4. Принцеса Нурі ________

  5. Майський чай _________

Задача 3.

Який з методів опитування (по пошті, по телефону чи особисто) ви використали б у наступних ситуаціях? Обгрунтуйте ваш вибір: а) проведення анкетування для визначення того, скільки людей дивилися програму «Епіцентр» від 10 листопада 2010 р.; б) здійснення анкетування для встановлення числа сімей, які мають дітей шкільного віку, а також того, чи задоволені вони умовами навчання; в) проведення анкетування для національного товаровиробника телевізорів з метою визначення ставлення до нової моделі; г) здійснення опитування для власника невеликого пункту хімчистки, який хоче знати міру задоволення клієнтів проведеною акцією знижок; д) проведення опитування за замовленням дирекції готелю, яка заінтересована знати ставлення клієнтів до якості обслуговування.

Задача 4.

Розгляньте ринок книг. На які сегменти ніші, групи та окремих споживачів він може бути розділений. Результати дослідження представте у вигляді рисунка (схеми).

Задача 5.

Розгляньте ринок будівельних матеріалів. Наведіть приклади товарів, які конкурують між собою функціонально, за видами та предметно.

Завдання 2 (діагностичне) Задача 1.

Визначте конкурентоспроможність за технічними показниками та інтегральний показник конкурентоспроможності холодильника Nord щодо базового зразка.

Показники якості

Значення показників

Показники вагомості

Nord

Базовий зразок

Загальний об’єм холодильника

350

300

8

Об’єм морозильної камери

80

60

7

Висота

1750

1600

3

Питома маса

0,22

0,25

3

Температура зберігання заморожених продуктів

-18

-18

8

Показник конкурентоспроможності холодильника Nord за економічними параметрами становить 0,86.