Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsIVIL_NE_PRAVO_zadachi_shpargalki.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Задача 19.

В магазині "Торговій центр" покупець придбав холодильник марки "Север" і оплатив його доставку. В результаті перевезен­ня холодильник був пошкоджений. Покупець відмовився від прийняття холодильника і потребував від дирекції магазина безоплатно усунути недоліки, директор відмовився, посилаю­чись на те, що договір вважається укладеним з моменту оплати товару покупцем і продавець не несе відповідальності за недо­ліки, яки виникли після оплати товару. Як вирішити дане питання? З якого моменту договір купівлі-продажу вважається укладеним?

Відповідно до ч.1 ст. 638 ЦКУ Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

ч.1 ст. 640 ЦКУ наголошує: договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Однак, дане правило може бути змінено договором купівлі – продажу.

Відповідно до загальних положень ЦКУ про купівлю-продаж, а саме ч. 1 ст. 668: ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження товару переходить до покупця з моменту передання йому товару, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно п.1 ч.1 ст. 664 ЦКУ Обов»язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент вручення товару покупцеві, якщо договором встановлено обов»язок продавця доставити товар.

У нашому випадку покупець уклав договір з умовою доставки товару, холодильника «Север», оплативши її. За таких обставин, ризик знищення або пошкодження товару переходить до покупця в момент отримання товару, тобто Директор магазину «Торговий центр», зобов’язаний виконати вимогу покупця, щодо безоплатного усунення недоліків, які були заподіяні холодильнику під час транспортування. Відповідно до ч.1 ст. 678 ЦКУ: покупець, якому переданий товар неналежної якості, має право, незалежно від можливості використання товару за призначенням, вимагати від продавця за своїм вибором: 1) пропорційного зменшення ціни; 2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк; 3) відшкодування витрат на усунення недолікв товару.

Згідно ч2. ст. 704 ЦКУ договір роздрібної купівлі-продажу з умовою про доставку товару покупцеві є виконаним з моменту вручення товару покупцеві.

При цьому відповідно до ч.3 ст. 709 ЦКУ Вимога покупця про безоплатне усунення недоліків товару підлягає задоволенню продавцем або виготовлювачем протягом 14 днів або, за домовленістю сторін, в інший строк.

Задача 20. . Данько продав Міщенку житловий будинок. Після переїзду в придбаний будинок Міщенко виявив, що пропали зимові рами від вікон цього будинку, котрі він бачив у підвальному приміщенні, а також встановлена на даху телевізійна антена. Вияснилося, що ці речі забрав з собою Данько. Міщенко вима­гав повернути йому рами і антену, оскільки вони являються приналежністю будинку. Данько відмовився, посилаючись на те, що він їх продавати не збирався і ще до продажу будинку хотів віддати брату. Яка правова доля приналежності при продажу головної речі? Як вирішити спір?

Відповідно до ч.1 ст. 656 ЦКУ Предметом договору купівлі-продажу може бути товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому.

Ст. 662 ЦКУ наголошує, що: продавець зобов’язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства.

Так, передаючи товар за договором купівлі-продажу, продавець, якщо інше не передбачено договором чи законом, зобов’язаний одночасно передати і його приналежності, тобто речі, які призначені для його обслуговування і пов’язані з ним спільним призначенням.

Так, відповідно до ст. 186 ЦКУ, річ, призначена для обслуговування іншої (головної) речі і пов’язана з нею спільним призначенням, є її приналежною.

Приналежність слідує за головною річчю, якщо інше не встановлено договором або законом.

Головна річ може використовуватися за призначенням без приналежності, оскільки остання лише сприяє функціонуванню головної речі і не має сама по собі самостійного господарського значення.

Таким чином, Данько мав право забрати речі, у вигляді телевізійної антени і зимових рам від вікон.

Задача 21. Бровченко вибрала в магазині костюм та блузку і продавець виписав її товарний чек, а костюм та блузку передав на контроль. Бровченко вирішила до оплати чека оглянути інший товар в мага­зині, відвідування інших відділів зайняло у неї 1 годину 30 хвилин. З'явившись у відділ за костюмом та блузкою вона виявила, що вони вже продані. Бровченко звернулася до дирекції із скаргою на те, що продавці незаконно продали костюм та блузку, що вона вже стала їх власником, а тому вони не мали права їх продавати. Обґрунтовані чи ні вимоги Бровченко? В який момент переходить до покупця право власності на товар?

Відповідно до ч.1 ст. 334 ЦКУ Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 667 ЦКУ якщо право власності переходить до покупця раніше від передання товару, продавець зобов’язаний до передання зберігати товар, не допускаючи його погіршення.

Згідно до ч.1 ст. 701 ЦКУ сторони можуть укласти договір купівлі-продажу з умовою про прийняття покупцем товару у строк, встановлений договором, і протягом цього строку товар не може бути проданий продавцем іншому покупцеві.

Отже, вимоги Бровченко достатньо обгрунтовані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]