Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з мови.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
80.04 Кб
Скачать

2.3. Сутність і призначення презентації

2.3.1. Сутність презентації

Не рідко у фірми виникає потреба в проведені презентацій – для того, щоб мати можливість представити товар кінцевому споживачу, найповніше інформувати його про властивості, дати потенційному покупцю можливість з гідністю оцінити товар тощо.

Форма проведення рекламної акції:

  • семплінг ( від англ. Sample – зразок);

  • дегустація;

  • розіграш призів;

  • демонстрація товарів тощо.

Але обирається виходячи з особливостей товару, що потрібно прорекламувати.

Наприклад, для реклами продуктів харчування дуже ефективне проведення дегустацій. При проведені презентацій товарів нехарчової групи, у залежності від виду продукції, можливе проведення демонстрації товару, семплінгу, розіграшу призів тощо.

Як показує світовий досвід, однією з умов ефективної діяльності будь-якої компанії є формування її привабливого образу в очах партнерів і клієнтів. При цьому необхідно забезпечити високий і сучасний рівень представлення інформації. Високі вимоги до представлення компанії на зовнішньому та внутрішньому ринках диктують використання високих технологій. Вихід є у використанні сучасних комп’ютерних мультимедійних технологій. Новизна і переваги цієї технології піднесення інформації складаються у сучасній формі презентації з використанням мультимедійного комп’ютера. Це особливо ефективно, так як ніякий інший вид реклами не дасть такої можливості піднесення інформації.

Окрім рекламних цілей презентації можуть виконувати й інші практичні функції: навчання і перевірка знань співробітників, клієнтів чи споживачів продукції; поширення нормативно-технічної документації, методичних матеріалів тощо.

Презентація є самостійною акцією, що вважається прийомом, міроприємство за своєю формою ні що інше, як представлення фірми, нової продукції чи послуги запрошеній аудиторії. Як правило, презентація фірми проводиться за випадком відкриття чи створення фірми, демонстрації нових досягнень, нового іміджу компанії.

Предметом презентації може бути нова книжка, журнал, телепрограма, автомобіль, ідея, лекційний курс, організаційна структура, ефективна технологія тощо.

Значення презентації – забезпечити бажаючий прийом презентуючому новизни зі сторони громадськості.

Як правило, громадськість на презентації представляють преса та представники зацікавлених у предметі презентації груп та організацій. Саме їх слід в першу чергу переконати у достоїнствах предмету презентаціїю для цього звичайно готують прес-релізи, слайди, відеосюжети, розміщають схеми і діаграми. Планують короткі виступи як авторів, творців новизни, так і спеціалістів, експертів.

2.3.2. Класифікація презентацій

Отже, презентація є піднесення громадськості чогось нового, з визначеними цілями.

Презентації бувають:

  • Презентація громадської організації (фірми, акціонерного товариства, корпорації тощо). Цілями такої презентації є: створення іміджу фірми у ділових кругах, створення чи перетворення гарного образу фірми, реклама назви фірми. За своєю суттю така презентація є частиною рекламної компанії організації.

  • Презентація товару. Цілі такої презентації зрозумілі: створення знань про нові марки, товари чи послуги на цільовому ринці, знайомство споживачів з новими можливостями товарів, розкладу магазину тощо, досягнення переваги марки тощо.

  • Презентація проекту. Ціль цього виду презентації – інформування людей щодо якогось проекту, визначення зворотньої реакції до проекту, пошук зацікавлених у підтримці розробки та релазації проекту.

  • Презентація обсягу і змісту виконаних робіт (звіт). Мета-ознайомити, надати певній вузькій групі людей результати робіт. Така презентація менш вимоглива до виконання певних правил підготовки і цілком може бувальщина спонтанної, якщо необхідні дані у вас під рукою і містяться в повному порядку.

  • Презентація плану майбутніх робіт. Така презентація аналогічна попередньому виду презентацій, тільки об'єкт тут майбутні роботи організації або особистості. Цілями її можуть бути: інформування певного кола осіб про намічені роботах, опис намічених робіт з метою підтвердження об'єкта презентації критичному аналізу і зміни. Сенс і призначення презентації - передача інформації презентують у формі переконання певному колу присутніх з перерахованими цілями.

2.3.3. Цілі презентації

Більшість керівників визнають три загальні цілі публічного виступу: проінформувати, переконати і розважити. Більшість промов - це поєднання двох або більше цілей.

Інформативні. Коли оратор намагається навчити своїх слухачів або описати їм що-небудь, його мета - проінформувати. Лекція в навчальному класі - це приклад інформативного виступу. Деякі інформативні мови призначені для того, щоб познайомити слухача з чимось абсолютно новим для нього.

Переконують. Друга спільна мета - це переконати слухача. Переконують виступи бувають різними. Вони варіюються від тих, які намагаються змінити переконання або ставлення слухача до предмету, до тих, які намагаються змусити слухачів діяти певним способом. Переконують виступу призначені для того, щоб домогтися прихованої чи явної реакції. Прихована реакція - це реакція, у відповідності зі значенням цього слова, не відразу розкривається для виступаючого або спостерігача.

Розважальні. Третя загальна мета публічних виступів - розважити, а, отже, очікувана реакція слухачів - задоволення. Аудиторію можна розважити не тільки вдаючись до гумору, а й задіюючи артистичні здібності чи представляючи увазі слухачів яскраві й несподівані образи.