Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на гос фин. облик.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
171.12 Кб
Скачать

14. Первинний, зведений, аналітичний та синтетичний облік витрат та наданих послуг вантажним автотранспортом

На рахунку 3-го порядку 2342 “Автомобільний транспорт” обліковують витрати на утримання і експлуатацію вантажного автотранспорту, який знаходиться на балансі підприємства.

Облік витрат на утримання вантажного автотранспорту ведеться, як правило, на одному аналітичному рахунку незалежно від кількості, видів, вантажопідйомності та характеристики кузова машин. В окремих випадках ведуть облік витрат на роботу спеціальних машин (автокранів тощо).

Основним первинним документом обліку роботи вантажного автотранспорту є “Подорожній лист вантажного автомобіля”. За даними яких для обліку кількості годин роботи водіїв у наряді, суми нарахованої заробітної плати, витрат нафтопродуктів і обсягу виконаних робіт (вантажним транспортом - у тонно-кілометрах, пасажирським транспортом і спеціальними автомобілями нетранспортного призначення у машино-днях) у бухгалтерії складають за кожним автомобілем і водієм “Накопичувальну відомість обліку роботи вантажного автотранспорту” (ф. № 38).

За дебетом рахунку 3-го порядку 2342 “Автомобільний транспорт” обліковують витрати на утримання та експлуатацію автомобільного транспорту, за кредитом - списання витрат за споживачами послуг пропорційно до обсягу робіт у тонно-кілометрах за фактичною собівартості. При цьому витрати на перевезення людей і на роботах спеціальних автомобілів відносять на відповідні об’єкти пропорційно до кількості машино-днів.

Облік витрат на утримання та експлуатацію автомобільного транспорту ведуть за такими статтями:

- паливо та мастильні матеріали: ДТ 2342 “Автомобільний транспорт” КТ 203 “Паливо” (80 “Матеріальні витрати”);

- малоцінні і швидкозношувані предмети: ДТ 2342 “Автомобільний транспорт” КТ 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети” (80 “Матеріальні витрати”);

- запасні частини: ДТ 2342 “Автомобільний транспорт” КТ 207 “Запасні частини” (80 “Матеріальні витрати”);

- будівельні матеріали”: ДТ 2342 “Автомобільний транспорт” КТ 205 “Будівельні матеріали” (80 “Матеріальні витрати”);

- роботи та послуги: ДТ 2342 “Автомобільний транспорт” КТ 234 “Допоміжні виробництва”, 235 “Облік витрат з утримання та експлуатації необоротних активів”, 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”, 68 “Розрахунки за іншими операціями” та ін. (80 “Матеріальні витрати”).

- витрати на оплату праці: ДТ 2342 “Автомобільний транспорт” КТ 66 “Розрахунки за виплатами працівникам” (81 “Витрати на оплату праці”);

- відрахування на соціальні заходи: ДТ 2342 “Автомобільний транспорт” КТ 65 “Розрахунки за страхуванням” (82 “Відрахування на соціальні заходи”).

- амортизація: ДТ 2342 “Автомобільний транспорт” КТ 13 “Знос (амортизація) необоротних активів” (83 “Амортизація”).

- інші операційні витрати: ДТ 2342 “Автомобільний транспорт” КТ 65 “Розрахунки за страхуванням”, 372 “Розрахунки з підзвітними особами”, 68 “Розрахунки за іншими операціями” (84 “Інші операційні витрати”).

Протягом звітного періоду послуги автотранспорту списують на підставі “Накопичувальної відомості обліку роботи вантажного автотранспорту” ф.38 за об’єктами споживачів послуг.

На вартість списаних послуг автомобільного транспорту: ДТ 23 “Виробництво”, 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”, 99 “Надзвичайні витрати”, 15 “Капітальні інвестиції” та ін. КТ 2342 “Автомобільний транспорт”.

За кредитом рахунку 3-го порядку 2342 “Автомобільний транспорт”, крім списаних виконаних робіт, обліковують вартість відпрацьованого мастила від автомобілів, спрацьованої автогуми і запасних частин, металобрухту в кореспонденції з рахунками матеріальних цінностей (20 “Виробничі запаси”), утримання за перевитрати нафтопродуктів - у кореспонденції з рахунком 66 “Розрахунки за виплатами працівникам”.

Об’єктом калькулювання по автомобільному транспорту є обсяг роботи, одиницею калькулювання є 10 тонно-кілометрів, 1 машино-день, 1 машино-година.

Перевезення вантажів обліковується в тонно-кілометрах, а робота спеціальних машин та обсяг перевезень людей вантажним автотранспортом - в машино-годинах, кількість яких в кінці звітного періоду перераховується в машино-дні.

Для визначення собівартості виконаних робіт спочатку розраховується собівартість машино-дня роботи вантажного автотранспорту, якщо ним виконувалися роботи на засадах погодинної оплати. Для цього всі витрати на його утримання діляться на кількість машино-днів, відпрацьованих на всіх видах робіт та визначають витрати, пов’язані з роботами з погодинною оплатою. Решта витрат становитиме собівартість робіт з перевезення вантажів, для визначення якої витрати на ці роботи ділять на обсяг робіт у тонно-кілометрах (калькуляційною одиницею роботи є 10 тонно-кілометрів). Щомісяця фактичні витрати списуються на відповідні об’єкти.

Витрати на утримання автокранів та інших спеціальних машин відображають окремо і відносять на споживачів виходячи з обсягу виконаних робіт та відпрацьованого часу на обслуговуванні кожного з них.

У разі ведення окремого обліку витрат на вантажний та пасажирські перевезення і на роботу спеціальних машин виникають цехові витрати автотранспорту, які розподіляються пропорційно машино-дням роботи.