Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезична розбивочна основа.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Пальові роботи. Улаштування буронабивних паль

Вимоги до специфічних видів робіт із улаштування бурових паль: буріння свердловин і розширень у ґрунтах або занурення оболонок; установці арматурних каркасів у свердловини; заповнення бетонною сумішшю свердловин і розширеної порожнини в них нижній частини (розширень). Необхідне устаткування й технологію буріння свердловин варто обирати виходячи з матеріалів геологічних, гідрогеологічних і гідрологічних вишукувань місця зведення фундаменту, особливостей його конструкції.

Роботи з буріння свердловин і розширень варто робити, керуючись Інструкцією з експлуатації застосовуваного бурового устаткування й Технологічною картою в складі ПВР. При бурінні свердловин у глинистих ґрунтах їхню розробку допускається робитина 2-3 м нижче ножа обсадної труби грейфером, ковшовим або шнековим буром, а потім обсаджувати трубу в заглиблення, що утворилося. Палі слід, як правило, армувати заздалегідь виготовленими каркасами проектної довжини. Допускається збирати арматурні каркаси з окремих секцій відповідно до Проекту виробництва таких робіт. До встановлення каркаса в свердловину необхідно перевірити відповідність його зовнішнього діаметра в місцях закріплення фіксаторів захисного шару діаметру обсадної труби, а також очищення арматурних стрижнів від пластинчастих або, шаруватих продуктів корозії (якщо виявлені), масляних забруднень і ґрунту. Якщо неможливо укласти бетонну суміш насухо в порожнину оболонки, свердловини й розширення, варто застосувати підводне укладання її методом ВПТ.Можливе укладання бетонної суміші з використанням бетононасосів за умови освоєння технології виробництва таких робіт і розробці Проекту виробництва робіт. Безпосередньо перед підводним укладанням бетонної суміші в свердловину, пробурену в скельному ґрунті, необхідно з поверхні забою змити буровий шлам, використовуючи для цієї мети ерліфт й укріплені на бетонолитній трубі підмивні трубки. Для промивання треба забезпечити подачу води під тиском 0,8-1 МПа (8-10 атм) при витраті 150-300 м3/год. Промивання варто продовжувати до зникнення залишків шламу, про що повинен свідчити колір води, що переливається через край обсадної труби. ПО ЗАКІНЧЕННЮ БЕТОНУВАННЯ БУРОНАБИВНИХ ПАЛЬ НЕОБХІДНО ПРОВЕСТИ КОНТРОЛЬ СУЦІЛЬНОСТІ БЕТОНУ. .

  1. Приймання пальових робіт.

Журнали занурення пальових елементів і зведених відомостей є документами строгої технічної звітності й повинні зберігатися на будівництві до завершення робіт.

По даним журналів занурення пальових елементів складаються зведені відомості. До відомості додається план розташування пальових елементів із вказівкою їхніх номерів, відстаней між пальовими елементами й відступів від проектного положення.

Для шпунтового ряду викреслюється фасадне креслення із вказівкою виконавчого положення кожної шпунтини.

По завершенню занурення пальових елементів (шпунтового огородження) повинна бути виконана процедура здавання-прийняття пальового фундаменту Представникам Технагляду Замовника.

Перелік технічних документів, які повинні бути пред'явлені при здаванні-прийнятті пальового фундаменту:

  • проектне креслення з геологічними профілями;

  • паспорта заводу-виготовлювача на залізобетонні пальові елементи;

  • акти огляду пальових елементів до їхнього занурення в ґрунт;

  • виконавчий схематичний план занурених пальових елементів із вказівкою на ньому основних розбивочних ліній, величин відхилень у плані занурених пальових елементів від проектного положення;

  • поздовжні профілі по лініях забитих шпунтин із вказівкою фактичних і проектних відміток низу й верху шпунтин;

  • журнали занурення паль (віброзанурення паль-оболонок);

  • зведені відомості занурених паль (паль-оболонок);

  • журнали буріння свердловин у основі паль-оболонок;

  • журнали закріплення паль-оболонок у свердловинах;

  • АКТИ водолазного обстеження (при необхідності);

  • результати динамічних і статичних випробувань паль (паль-оболонок);

  • АКТ огляду й приймання пальового фундаменту (шпунтової стінки).

Приймання пальового фундаменту оформляється АКТОМ, у якому на основі аналізу представлених документів, огляду й перевірки виконаних робіт у натурі, комісія встановлює відповідність її проектним кресленням і вимогам СНиП та ДБН і виносять рішення про прийняття виконаних робіт і здійснення подальших робіт.

Відхилення від проектного положення занурених паль, шпунта й паль-оболонок не повинні перевищувати величин, зазначених у таблицях 4.5.1 й 4.5.2.

Примітка. Величини відхилення пальових елементів у плані заміряються на рівні проектного положення голови пальового елемента.