Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комар Яна 2.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
55.02 Кб
Скачать

Напівавтоматичний прилад хімічної розвідки (ппхр).

Призначений для рішення тих же завдань, що і ВПХР. Принцип його роботи аналогічний принципу роботи ВПХР. Відмінність полягає в тому, що повітря через індикаторні трубки прокачується за допомогою ротаційного насоса, що працює від електродвигуна постійного струму, а при низьких температурах трубки підігріваються за допомогою електрогрілки. Харчується прилад від бортової мережі автомашин, на яких ведеться хімічна розвідка.

Крім перерахованих вище індикаторних трубок, що входять у комплекти ВПХР і ППХР, є індикаторні трубки для визначення: піхотропного ОВ бі - зет (ІТ з одним коричневим кільцем), дратівної ОВ сі - ес (ІТ з двома білими кільцями і крапкою).

При необхідності ВПХР і ППХР можуть доукомплектовуватися і цими трубками.

Універсальний газоаналізатор УГ - 2, УГ - 3. З небезпечних хімічних речовин (ОХВ) ВПХР і ППХР визначають лише синильну кислоту, фосген, миш'яковистий водень і оксид вуглецю.

Більш широким діапазоном за визначенням ОХВ має універсальний переносний газовизначники УГ - 2. Він призначений для визначення в повітрі: аміаку, хлору, сірководню, оксиду вуглецю, окислів азоту та ін

За допомогою УГ - 3 визначають бром, діетиламін, метилакрилату, озон, оцтову кислоту, спирти (Н - бутиловий, ізобутіловий, ізопропіловий).

Він складається з повітрозабірного пристрою і комплекту індикаторних засобів, до складу яких входять вимірювальні шкали, індикаторні трубки, ампули з індикаторними порошками і набір приладдя.

Принцип роботи УГ - 2 заснований на зміні забарвлення шару індикаторного порошку в трубці після похитування через неї повітрозабірним пристроєм досліджуваного повітря. Довжина пофарбованого стовпчика індикаторного порошку в трубці пропорційна концентрації аналізованого газу в повітрі і вимірюється за шкалою, отградуированной в мг / м (кубічний).

Більш складними приладами, що дозволяють виявляти присутність парів ОХВ в повітрі, є автоматичні прилади циклічного дії - газоаналізатори.

Газоаналізатор «Коліон - 1». Більш сучасним газоаналізатором є преносной газоаналізатор «Коліон - 1». Він призначений для вимірювання (визначення) вмісту у повітрі: отруйних неорганічних сполук (аміак, сірководень, миш'яковистий водень, фосфористий водень), гідразин, меркаптанів, амінів; органічних розчинників (бензол, толуол, ацетон та ін); палив (бензин, гас та ін.)

У комплект приладу входять: пробник (забір повітря), вимірювальний блок. Діапазон вимірювань від 0,5 до 2000 мг / м (кубічних).

Газосигналізатори типу «Сирена». Вони являють собою оптичні (фотоколометріческіе) промислові стаціонарні автоматичні прилади циклічної дії. В якості первинного вимірювального перетворювача в них багато разів використовується індикаторний порошок.

Газоаналізатор складається з датчика, блоку управління і потенціометра.

Час роботи в автоматичному режимі без заміни індикаторного порошку при концентрації не вище ГДК: «Сирена - 2» - 30 діб, «Сирена - 4» - 14 діб. «Сирена» - визначає сірковуглець, «Сирена - 2» - аміак, «Сирена - 4» - фосген.

Інші газоаналізатори визначають: «ЛУНИ - 221» і «Мигдаль» - синильну кислоту; «УФА - 1» - ХЛОР; «нітрон» - оксиди азоту;

«ФО - 5501М» - сірчистий ангідрид, аміак, хлор; «ДКП - 1» - сірчистий ангідрид.

Газосигналізатори автоматичний ГСП - 11. Він призначений для безперервного контролю зараженості повітря ФОР, крім того, може бути використаний для виявлення фосфорорганчіскіх пестицидів у повітрі. При виявленні в повітрі парів ФОР прилад подає світловий і звуковий сигнал.

За принципом дії ГСП - 11 є фотоколориметричним приладом. Фотоколоріметрірованію піддається індикаторна стрічка після змочування її розчинами і просасиванія через неї контрольованого повітря. При наявність ВВ повітря червоне забарвлення на стрічці зберігається до моменту контролю, за відсутності - змінюється до жовтого.

Індикаторні плівки та стрічки. Індикаторні плівки та стрічки при поява парів ОХВ (ОР) у повітрі змінюють свій колір. Вони в деякій мірі компенсують недолік приладів хімічної розвідки. Так, мінімальний час роботи з однією індикаторної трубкою становить 1 - 2 хвилини, а індикаторні плівки та стрічки практично миттєво визначають ОХВ (ДГ) у повітрі. В даний час індикаторні клейкі плівки є тільки на ФОР, а стрічки на багато ОХВ: азотну кислоту, аміак, бромводород, гідразин, двоокис азоту, сірчистий ангідрид, сірководень, хлор, ціаністий водень та ін (більше 70 ОХВ).