Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
30-32 34 37 38.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
36.88 Кб
Скачать

38.Роль промислових виставок у формуванні архітектури капіталізму.

Проведення промислових виставок в Парижі та Лондоні показували будування і конструювання індустріальних,технічних та інженерних споруд (Машинна виставка в Парижі,Кришталевий палац в лондоні). Массово зростало житлове будівництво,будувались нові види технічних споруд,таких як заводи,фабрики,мости,електричні станції,вокзали,банки,біржі,інститути і т.д. Головною рисою і надалі залишається функціональність. Велику роль починають грати нові матеріали: залізо, скло, пізніше - залізобетон, цемент різних марок. Все це відкриває нові можливості для розвитку будівництва. Поряд з чистим утилітаризмом, коли враховуються тільки функціональні завдання того чи іншого будови, з'являється надмірна і несмачна розкіш особняків нуворишів, індивідуалізм замовників призводить до створення фантастичних будівель, в яких можуть бути змішані стилі всіх епох. З'являється тип багатого особняка. Головні завдання архітектури цього часу - будівництво цілих міст, міських ансамблів, виконання державного замовлення планування. Архітектура епохи капіталізму стає виразницею індивідуалістичних інтересів буржуа, засобом реклами і вирази престижу. Звідси претензійність, незвичність деяких споруд епохи. На місце дворянської садиби приходить тип буржуазного особняка, в якому основна увага приділяється побутовому комфорту.

Виставка в Лондоні 1851р.-де було побудовано Кришталевий палац (Д. Пекстон)-споруду було зведено за 4 місяці-збірно-розбірний каркасний будинок. Опори-чугунні колони; балки-стальні градчасті,та деревинні ригелі,балки,ферми. Площа-74тис.400 м2.Покриття зі скло металу. Виставка окупилась в 3 рази.Його тричі перевозили і не вцілів під час 2 світової війни.

Виставка машин у Франції 1889 р. –галерея машин,Площа 421х145 м - арочна конструкція,опора перевернута, перекриття скло металеві. .Прольот арки-110 м. автори галереї- інженер Контамен і архітектор Дютер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]