Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет13-16.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
120.06 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет № 16

  1. Загальні поняття графічного дизайну: знак, символ, емблема, фірмовий знак.

Загальні поняття

ГРАФІЧНИЙ ДИЗАЙН - поняття універсальне. Під нього можна підвести багато різних областей дизайн-індустрії. Адже в цілому дизайн – це процес вибору і організації графічних компонентів з ціллю досягнення призначеної цілі, яка може бути або естетичною, або ж мати функціональність, а найчастіше переслідує дві цілі.

Знак

Слово "знак" походить від англійського слова — "знак", є попередником латинського слова — "відмітка", тобто зробле­не людиною якесь зображення, зміст якого відомий. Сьогодні під цим символом мається на увазі загальноприйняте графічне зобра­ження як символ, який повинен передати яке-небудь специфічне повідомлення, або жест, що виражає якусь інформацію. Знаки є: ас­трономічні, астрологічні, дорожні, водяні, релігійні, письмові (літе­ра, цифра), знаки якості, жестів, службові знаки, геральдика, товарні знаки тощо.

Символ

Давньогрецьке слово спочатку означало якусь умовну частину предмета. Зараз слово "символ" має два значення: перше — це зображення, яке ніби виступає від імені якогось предмета, який може мати зовсім іншу форму (наприклад, трикутник може бути сим­волом предмета, який не має нічого трикутного, або абстрактне по­няття (наприклад, зображення сови є символом мудрості).

Другим значенням слова "символ" є письмовий знак, який виражає якусь якість, величину або процес — такими є літери алфа­віту, розділові знаки, цифри, ноти, математичні символи і т.д. Впер­ше в цьому значенні слово "символ" стало вживатися в Англії в XVIІ ст.

Емблема

Емблема — латинське слово "мозаїчна робота". Нині емблема — це символічне зображення якогось поняття, або ідеї, на­приклад, символом надії є семисвічник іудаїзму. У геральдиці ембле­ма певним чином характеризує її господаря; у релігійному мистецтві предмети-символи — супутники зображень святих.

Фірмовий знак

Термін "фірмовий знак" об'єднує два поняття — власне фірмо­вий знак (знак послуг) і товарний знак.

Товарний знак - знак, який використовує виробник або торго­вець для ідентифікації та відмінності своїх товарів від товарів конку­рентів. Це може бути знак, представлений словом як, наприклад, " ", який з'явився в 1906 р., або "Хегох" від "ксерографії", "сухого копіювання", так і знак, представлений зображенням-сим-волом, числом та ін. Товарний знак може бути комбінацією знаку та символу, яку" Кока-Кола" (назва з'явилась у Атланті в 1886 р.), який в наші дні можна зустріти у всьому світі. Товарний знак має відпові­дати високим естетичним вимогам та рівню сучасної графіки і водно­час бути простим для сприйняття, а також у зображенні та вжитку, повинен об'єднуватись із текстом та іншими елементами оформлен­ня. Важливо знати класифікацію товарних знаків у прикладній графіці:

  • зображувальні знаки компонуються малюнком, який симво­лізує товар, послугу, процес, традиції або історію фірми;

  • шрифтові знаки (логотип) компонуються одною або кілько­ма першими літерами назви фірми, повною або скороченою назвою (іноді це можуть бути і цифри);

  • комбіновані знаки (блок-знаки) компонуються при комбі­нації шрифту із зображувальними елементами.

  1. Методика вивчення теми «Проектування об’єктів дизайну середовища».

  2. Захисне занулення, його призначення. Принципові електричні схеми захисного занулення в одно- і трифазовій мережах.

Рис. 26. Занулення

Занулення — це навмисне електричне з'єднання з нульовим захисним провідником металевих струмонепровідних частин, які можуть опинитися під напругою (корпуси електроустаткування, кабельні конструкції, сталеві труби тощо).

Метою занулення є усунення небезпеки ураження людини під час пробою на корпус обладнання однієї фази мережі електричного струму. Ця мета досягається внаслідок швидкого відімкнення максимальним струмовим захистом частини мережі, на якій тра­пилося замикання на корпус.

Захисне заземлення і занулення виконують з метою:

  • забезпечення нормальних режимів роботи установки;

  • забезпечення безпеки людей при порушенні ізоляції мережі струмопровідних частин;

  • захисту електроустаткування від перенапруги;

  • захисту людей від статичної електрики.

Суть захисного занулення електроустановок полягає у навмисному електричному з'єднанні їх металевих нормально неструмопровідних частин, які можуть опинитись під напругою, з нульовим захисним провідником (рис. 1).

 

Рис. 1. Схема захисного занулення електроустановки: 1 – корпус електроустановки; 2 – захисний пристрій; Rо – опір заземлення нейтралі джерела струму (нульового робочого провідника); Rд - опір додаткового заземлення нейтралі джерела струму; Ік.з – струм короткого замикання

 

При цьому нульовий робочий провідник з’єднаний із глухозаземленою нейтральною точкою джерела струму і призначений для живлення струмом електроспоживачів (тобто по ньому проходить робочий струм), а нульовий захисний провідник з'єднує частини електроустановки, що підлягають зануленню, з нульовим робочим провідником.

Принцип дії занулення полягає у перетворенні замикання мережі на корпус електроустановки в однофазне коротке замикання (тобто замикання між фазним та нульовим робочим провідниками) з метою раптового збільшення величини сили струму, здатної призвести до спрацювання захисного пристрою (котре полягає у перегоранні плавких запобіжників чи приведенні в дію автоматичних вимикачів) і автоматичного відімкнення пошкодженої установки від мережі живлення.

Таким чином призначення:

- нульового захисного провідника – створення для струму короткого замикання ланцюга з малим опором із метою забезпечення швидкого спрацювання захисного пристрою і автоматичного відімкнення пошкодженої установки від мережі живлення; - заземлення нейтралі джерела струму – зниження до безпечного рівня величини напруги нульового робочого провідника (і всіх під’єднаних до нього корпусів електроустановок) відносно землі при випадковому замиканні на неї фази;

- додаткового заземлення нейтралі джерела струму – зменшення небезпеки враження працівників електричним струмом у випадку обривання нульового робочого провідника.

Умова надійності захисного занулення (тобто швидкого автоматичного відімкнення пошкодженої електроустановки від мережі живлення):

,

де Ік.з - струм короткого замикання;

Іап - струм захисного пристрою (апарата);

k - коефіцієнт кратності струму короткого замикання відносно струму захисного пристрою (k = 1,5 - для автоматичних вимикачів; k = 3,0 - для плавких запобіжників). Час відімкнення пошкодженої електроустановки від мережі живлення становить: при захисті плавкими запобіжниками 5–7 с; при захисті автоматами 1–2 с.

З метою підвищення рівня електробезпеки виробничого устаткування найчастіше застосовують його одночасне занулення та заземлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]