Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
69.12 Кб
Скачать

3. Характеристика видатків місцевих бюджетів

Видатки регіональних бюджетів у багато чому залежать від бюджетної політики, яка проводиться у державі, від ступеню децентралізації управління соціальної сфери. Все це є вирішальним фактором, котрий впливає на обсяг фінансових ресурсів, що проходять по каналах регіональних бюджетів, на їх питому вагу у загальнодержавних бюджетних видатках.

Співвідношення обсягів видатків, які проходять через різні види бюджетів, у країнах не однакове. Так, у Фінляндії, Німеччині, Норвегії, Франції за рахунок територіальних бюджетів витрачається більше засобів, ніж за рахунок центрального. Відмінність у розмірах засобів, які проходять через різні види бюджетів, пояснюється певними рівнями фінансової відповідальності центральних та регіональних органів влади за здійснення, головним чином, соціальних програм, фінансування яких є найбільш вагомою частиною бюджетних видатків.

Засоби регіональних бюджетів використовуються як на експлуатаційні, так і на інвестиційні затрати. Тому у всіх країнах складаються бюджети поточних затрат та бюджетів розвитку, тобто капітальних вкладень. Як правило, бюджет поточних затрат формується за рахунок податкових та неподаткових надходжень та спрямовується на відшкодування експлуатаційних видатків. Бюджет розвитку формується за рахунок субвенцій, місцевих запозичень, пожертвувань на будівництво.

1) У видатках регіональних бюджетів визначне місце посідає асигнування на соціально-культурні об’єкти. Це перш за все видатки на початкові та середні школи. У Німеччині ці видатки складають ¼ видатків місцевих бюджетів, у Японії та Франції – більше 1/3, а у бюджетах Великої Британії та США – більше 40%. У ряді країн (Німеччина, США) за рахунок територіальних бюджетів відшкодовуються видатки на вищі учбові заклади.

2) За рахунок регіональних бюджетів фінансується і охорона здоров’я, наприклад, у Норвегії, Швеції, Фінляндії ці витрати складають більше 50% бюджетних видатків.

3) Важливішою статтею видатків регіональних бюджетів є асигнування на житлово-комунальне господарство (житло, водоканалізаційні, транспортні підприємства, міський благоустрій, дорожнє господарство).

4) Із регіональних бюджетів фінансуються видатки на утримання місцевих органів влади, правопорядку, у деяких країнах - судів. Однією із суттєвих статей бюджетних видатків є витрати пов’язані із сплатою отриманих запозичень, та процентів по ним. Наприклад, у Франції на сплату процентів по запозиченням та позикам припадає більше 10%, а на сплату отриманих запозичень – близько 20% усіх видатків бюджетів муніципалітетів.

Структура видатків окремих видів регіональних бюджетів України неоднакова і залежить від обсягів місцевого господарства та підвідомчості його регіональним органам різного рівня. Так обласним та міським органам влади підпорядкована переважна частина підприємств житлово-побутового господарства, тому питома вага асигнувань на народне господарство у видатках цих бюджетів найбільш значна та перевищує 40%. У підпорядкуванні ж районних, селищних та сільських органів знаходяться здебільшого соціально-культурні заклади, у цих бюджетах переважна частина видатків припадає на фінансування соціально-культурних заходів.

У теперішній час одним із головних напрямків використання фінансових ресурсів повинно бути фінансування розвитку місцевої виробничої бази як основи для отримання у майбутньому власних доходів. Регіональним органам підпорядковується переважна частина соціально-культурних закладів, і, у першу чергу, заклади народної освіти та охорони здоров’я. Тому специфіка видатків регіональних бюджетів – значна перевага в них видатків соціально-культурних заходів. Якщо у обласних та міських бюджетах вони складають приблизно ½ усіх видатків, то у районних, селищних та сільських бюджетах від 60% до 80%.

У видатках регіональних бюджетів найбільш швидкими темпами зростають витрати на охорону здоров’я, освіту та науку, що пов’язано із розвитку мережі медичних закладів та розширенням наукових та проектних робіт, які фінансуються з цих бюджетів, по проблемам містобудівництва, комплексного розвитку адміністративно-територіальних одиниць, автоматизованих систем управління місцевим господарством та ін.

Видатки регіональних бюджетів мають тенденцію до збільшення, це пов’язано із збільшенням та ускладненням місцевого господарства, розширенням житлово-комунального будівництва, збільшенням вартості основних фондів комунального господарства та рівнем його технічного устаткування.

Згідно із статтею 70 (Видатки місцевих бюджетів) Бюджетного Кодексу України, видатки місцевих бюджетів включають бюджетні призначення встановленні рішенням про місцевий бюджет на конкретні цілі, що пов’язані з реалізацією програм, перелік яких встановлено статтями 88-91 цього Кодексу.

Стаття 88. Видатки, що здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення та їх об’єднань та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів

1. До видатків, які здійснюються з бюджеті сіл, селищ, міст районного значення та їх об’єднань та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належать видатки на:

  1. органи місцевого самоврядування сіл, селищ, міст районного значення;

  2. освіту; дошкільну освіту; загальну середню освіту (школи-дитячі садки);

3) первинну медико-санітарну, амбулаторно-поліклінічну та стаціонарну допомогу (дільничні лікарні, медичні амбулаторії, фельдшерсько-акушерські та фельдшерські пункти);

  1. сільські, селищні та міські палаци культури, клуби та бібліотеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]