Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (7).docш.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
486.4 Кб
Скачать

Определите особенности организации и методики анализа эффективности использования трудовых ресурсов предприятия.

Все основные показатели эффективности использования трудовых ресурсов предприятия можно разделить условно на 2 группы :

  1. показатели производительности труда – это экономическая категория выражающая способность людей производить определенное количество продукции или выполнять определенный объем работ.

Производительность труда = экономический эффект / величина трудовых ресурсов предприятия

- стоимость валовой продукции в расчете на 1 среднегодового работника предприятия

- величина выручки в расчете на 1 среднегодового работника предприятия

- сама прибыли в расчете на 1 тыс.грн. фонда опраты труда.

2. показатель трудоемкости – обратный показатель трудоемкости находится как отношение трудовых ресурсов к экономическому эффекту деятельности предприятия.

Показатель трудоемкости может рассчитываться как :

- затраты труда (чел/час)в расчете на 1ц. произведенного зерна .

- затраты труда (чел/час) в расчете на 1 грн. стоимости произведения зерна.

Косвенные показатели эффективности использования трудовых ресурсов :

- площадь пашни в расчете на 1 работника (землевооруженность)

- коэффициент использования рабочей силы = кол-во фактически отработанного времени / возможный фонд рабочего времени

- затраты труда в расчете на 1 голову основного стада.

В процессе проведения оценки изменений значений этих показателей можно применять приемы детерминированного и стахостического факторного анализа.

Билет 17

Синтетичний та аналітичний облік готової сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів

Для обліку виготовленої продукції планом рахунків передбачено рахунок 27 “Продукція сільськогосподарського виробництва”. Цей рахунок активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів. Рахунок призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух сільськогосподарської продукції. За дебетом рахунка 27 відображається надходження сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів, і кредитом - вибуття сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів внаслідок продажу, переробки, внутрішнього споживання, внесків до статутного капіталу, безоплатної передачі. На цьому рахунку обліковують продукцію одержану від власних рослинницьких, тваринницьких та промислових підрозділів підприємства, яка призначена для продажу на сторону та для іншого невиробничого споживання (видачі й продажу працівникам, передачі в невиробничу сферу, наприклад, в дитячі садки, їдальні тощо); продукцію, яка призначена для споживання в тваринницьких підрозділах як корми або для виробництва кормів у кормоцехах; продукцію для годівлі худоби, наприклад, зелену масу, корми, плоди тощо, а також побічну продукцію та відходи одержані при доведенні товарної продукції та насіння до належних кондицій, насіння та посадкового матеріалу, включаючи саджанці призначені для закладання та ремонту власних насаджень.

Всю вироблену в господарстві й закуплену у населення продукцію обліковують на синтетичних рахунках, в господарствах відкриваються за видами продукції. Аналітичний облік ведуть за кожною назвою продукції, кількістю, ціною і вартістю. Зерно обліковують за назвою кожної культури та її ботанічним сортом. З метою скорочення аналітичного обліку допускається ведення його за групами однорідних видів сільськогосподарської продукції.

Синтетичний облік готової продукції цінностей ведуть в Журналі-ордері №10-1 с.-г., який складають за місяць. У цьому Журналі-ордері показують рух готової продукції у господарстві, а також передачу їх для переробки. Підстави для здійснення записів у ньому є Звіти про рух матеріальних цінностей. Для кожного синтетичного рахунку, субрахунку або окремих облікових груп продукція в Журналі-ордері №10-1 с.-г. відкривають окрему позицію для відображення операцій про рух матеріальних цінностей за відповідними особами. При його складанні працівники бухгалтерії господарства керуються такими міркуваннями, що у поданих матеріально-відповідальними особами в бухгалтерію господарства (установлені планом-графіком документообігу терміни) звітах про рух матеріальних цінностей назви продукції та матеріалів, що надійшли та вибули мають бути обов'язково розміщені в межах синтетичних рахунків, субрахунків та окремих груп цінностей.

Працівники бухгалтерії, відповідальні за облік матеріальних цінностей, перевіряють і встановлюють загальні витрати продукції та матеріалів по відповідальних особах, синтетичних рахунках, субрахунках і окремих групах цінностей. Аналітичний облік ведуть: при кількісно-сумовому методі - у книгах, при сальдовому у сальдових відомостях, при без книжному, у зведеному звіті про рух матеріальних цінностей, при сумовому - у книгах або відомостях .

Узагальнені у зведених по господарству в цілому звітах про рух матеріальних цінностей дані звіряють з показниками відповідних рахунків, відображених в інших журналах-ордерах.